Nederlandse Tuinenstichting

De Nederlandse Tuinenstichting streeft naar het behoud van onze bijzondere tuinen en parken. In ons volle land gaat steeds meer hoogwaardige kwalitatieve groene ruimte verloren. Uniek groen staat onder druk vanwege bouwplannen, gebrek aan geld of adequate kennis. Vaak gaat het om landgoederen, stedelijk groen en bijzondere tuinen; onvervangbaar groen dat wordt bedreigd. En dat terwijl recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen hoe belangrijk een groene leefomgeving is voor het welzijn van mensen. Dat wordt nog eens mooi toegelicht in deze film.

+ moodboard

Missie

De Nederlandse Tuinenstichting, opgericht in 1980, streeft naar de instandhouding van tuinen en parken die van belang zijn door vormgeving, beplanting, cultuurhistorische waarde, ligging en ensemblewaarde in samenhang met gebouwde of andere objecten. Centraal staan: instandhouding, herstel, beheer, voorlichting en kennisoverdracht. De NTs streeft tevens naar breed maatschappelijk draagvlak voor parken en tuinen in het algemeen. De NTs fungeert als 'trait d'union' tussen professionals en het geïnteresseerde publiek.

Wat zijn onze kerntaken?

  • Bescherming en instandhouding van hedendaagse en historische buitenplaatsen, bijzondere parken, tuinen en stedelijk groen;
  • Expertise ter beschikking stellen aan overheden en particulieren;
  • Kennis en bewustzijn vergroten ten aanzien van groen cultureel erfgoed;
  • Onderzoek doen naar tuin- en landschapsarchitecten en daarover publiceren;
  • Kennisuitwisseling door openstellen van tuinen van donateurs voor donateurs.

+ moodboard

Open tuinen

Aan het begin van ieder tuinseizoen verschijnt jaarlijks de Open Tuinen Gids waarin ongeveer 300 beschrijvingen van tuinen staan. Deze tuinen kunnen door donateurs op de aangegeven dagen gratis worden bezocht. Of een tuin geschikt is voor opname in de Open Tuinen Gids, wordt bepaald aan de hand van de vormgeving, beplanting, ligging en/of cultuurhistorische waarde van de tuin. De Open Tuinencommissie keurt de open tuinen jaarlijks op zaken als:

  1. Tuinarchitectonische kwaliteit
  2. Interessante beplanting
  3. Gedegen onderhoud

+ moodboard

Open Tuinen Gids 2015

De NTs Open Tuinen Gids 2015, 200 pagina's dik, meer dan 300 tuinen om te bezoeken, waaronder 30 nieuwe en heel veel sfeerfoto's Thema is dit jaar 'Kwekerijtuinen'. De Gids opent met het verhaal van drie eigenaren van kwekerijen die vertellen over hun tuin en een lijst van kwekerijtuinen die in de Gids staan en een bezoek waard zijn. Na de tuinbeschrijvingen per provincie is achterin de Gids een overzicht te vinden van alle Open Tuindagen en Tuinevenementen op datum en een kaart van Nederland waarop de Open Tuinen zijn aangegeven. Ook online kunt u de open tuinen vinden: op de overzichtskaart open tuinen .

+ moodboard

Tuin van de maand

De Open Tuinencommissie selecteert iedere maand één van onze Open Tuinen. Deze krijgt als “Tuin van de maand” op onze website extra aandacht. Het zijn tuinen die in de betreffende maand veel moois te bieden hebben. Zie bijvoorbeeld de tuin van de maand september 2015.

Foto's van Nederlandse Tuinenstichting

NTs Tuin van de Maand augustus 2016 - 9 foto's
Heerlijkheid Ruinerwold - 12 foto's
Landgoed de Hertgang - 19 foto's
Nederlandse Tuinenstichting tuin van de maand april: Dekema State (Fr.) - 31 foto's
Sneeuwklokjes open tuinen en parken - 6 foto's
NTs Tuin van de maand Oktober - 12 foto's

Blogs van Nederlandse Tuinenstichting

Een lange baan gazongras zorgt voor een mooi zicht naar de woning en vanuit de woning de tuin in.
NTs Tuin van de maand augustus: Tuin in Geesteren
De Open Tuinencommissie van de Nederlandse Tuinenstichting selecteert iedere maand één “Tuin van de maand”. Een tuin in Geesteren (Gld) is tuin van de maand augustus. Deze tuin heeft in deze maand ex...
Nederlandse Tuinenstichting entreebordje.
door Nederlandse Tuinenstichting
De paarse éénjarige klaprozen Papaver somniferum als natuurlijk element in de borders
NTs Tuin van de maand Juni: De Heerlijkheid Ruinerwold (DR)
De Open Tuinencommissie van de Nederlandse Tuinenstichting selecteert iedere maand één “Tuin van de maand”. De Heerlijkheid Ruinerwold (DR) is tuin van de mand in juni. Deze tuin heeft in deze maand ...
Nederlandse Tuinenstichting entreebordje.
door Nederlandse Tuinenstichting
Voorjaar op Landgoed De Hertgang
NTs Tuin van de maand: Mei
De Open Tuinencommissie van de Nederlandse Tuinenstichting selecteert iedere maand één “Tuin van de maand”. Deze tuin heeft in deze maand extra veel moois te bieden.
Nederlandse Tuinenstichting entreebordje.
door Nederlandse Tuinenstichting
Een grote groep Galanthus nivalis 'Flore Pleno', gevuldbloemige sneeuwklokjes.
Open tuinen en parken met sneeuwklokjes
Sneeuwklokjes zijn de bekendste lentebodes onder de planten. Dit vroeg bloeiende bloembolletje kan massaal bloeien in onze tuinen en parken. Waar je de zoet geurende klokjes kunt vinden lees je hier.
Nederlandse Tuinenstichting entreebordje.
door Nederlandse Tuinenstichting
Prachtige herfstborder met  verschillende Dahlia's en Salvia's.
NTs Tuin van de maand: Oktober
De Open Tuinencommissie van de Nederlandse Tuinenstichting selecteert iedere maand één “Tuin van de maand”. De tuinen hebben in die maand extra veel moois te bieden.
Nederlandse Tuinenstichting entreebordje.
door Nederlandse Tuinenstichting
Het grote bloembed met, van hieruit praktisch onzichtbaar, het grasheuveltje en daarachter de ‘hortensiaheuvel’. Een ...
NTs Tuin van de maand: September
De Open Tuinencommissie van de Nederlandse Tuinenstichting selecteert iedere maand één “Tuin van de maand”. De tuinen hebben in die maand extra veel moois te bieden.
Nederlandse Tuinenstichting entreebordje.
door Nederlandse Tuinenstichting

Moodboards van Nederlandse Tuinenstichting

feedback Switch to English