Vera Walzberg

Onze tuin

Toen wij in december 2006 in ons nieuwe huis trokken, waren we heel blij met de ruime tuin van 13 x 16 meter. De tuin was wel goed onderhouden, maar vooral heel saai. Grote naaldbomen aan de zijkanten, een grote lap gras en witte tegels. Niet gezellig dus. 

Er stond al een stenen schuur, die we omgebouwd hebben tot geluidsstudio. Daarnaast plaatsten we een blokhut. Toen de blokhut naast de schuur eenmaal geplaatst was, wilden wij het geheel in een kleur maken. Dat moest een warme kleur worden. Na wat uitproberen kozen we voor terra.

Toen we er in de zomer van 2007 achter kwamen dat er palmbomen zijn die het goed doen in ons klimaat, was de toon gezet: het zou een Mexicaanse tuin gaan worden! Ook wilden we het grote vlak van de tuin doorbreken door juist in het midden een soort “eiland” maken met palmbomen, yucca’s en andere planten. Daaromheen terrassen en een pad van flagstones. Toen dat eenmaal aangelegd was, waren de saaiheid en de rechtheid van de tuin voorgoed verleden tijd. Aan de kant van het huis wilden we graag een veranda. Ook daar was de tuin heel saai en wilden we het graag sfeervoller maken. Met de plaatsing van een schuur en veranda, het verven van de muren en de komst van de flagstones, was de metamorfose ook aan die kant van de tuin compleet.

Verder hebben we vanuit onze -uiteraard Mexicaanse- tuinkamer een geweldig zicht op de tuin. We bouwden een tweede veranda annex podium in een rotstuin. Elke zomer geven we een groot feest met veel muzikanten die daar dan gebruik van kunnen maken. De rest van het jaar is het een heerlijke loungeplek, een heerlijke schaduwplek op hete dagen.

De laatste aanwinst was een derde veranda / buiteneetkamer op het zuiden, waar we heerlijk kunnen genieten van de eerste voorjaarszon. Van een partij Mexicaanse tegels maakten we een waterbak met fonteintje en helder water. Een genot om op de rand te zitten met je voeten in het water!

Ook de entree naar de studio moest een Mexicaanse uitstraling krijgen. Dat gebeurde door het plaatsen van een grote poort. Het ontwerp van de tuin is van ons zelf. Door het doorbreken van het grote vlak hebben we spannende hoekjes gecreëerd, van waaruit je steeds een ander uitzicht hebt. In de uitvoering hebben we hulp gehad van familie en vrienden. De flagstones hebben we door een hoveniersbedrijf laten leggen. We hebben zoveel mogelijk een Mexiaanse sfeer gemaakt. Heel kenmerkend daarbij zijn natuurlijk de planten. De palmen (we hebben er inmiddels 9) doen het heel goed.

Van de eerste palmen hebben we zelfs een stuk of vijftien stekjes in de grond, die de koude winters van een paar jaar geleden goed overleefd hebben. Verder een aantal yucca’s, nieuw gekocht en gestekt, die het ook prima doen. De cactussen zijn allemaal van kunststof. Helaas redden echte cactussen het niet in ons klimaat. Voor die cactussen en voor de verdere Mexicaanse aankleding van de tuin zoals de potten, manden, Mexicaanse stoelen en tafels en andere accessoires, ben ik een trouwe bezoeker van rommelmarkten en Marktplaats.

Om warme zomers nog aangenamer te maken gebruiken we onze “buitenbar”, gemaakt van een grote kabelhaspel, waarin een koelkast geplaatst is! Dat we enorm van onze tuin genieten, mag duidelijk zijn. Door de beschutte plekjes is het al mogelijk om vanaf vroeg in het voorjaar tot in het verre najaar vooral buitente leven.

Vera en Mario Walzberg

Wateringen

Foto's van Vera Walzberg

Mexicaanse tuin in Wateringen - 11 foto's
feedback Switch to English