Trend in de tuin: Douglas hout

Douglas hout wordt steeds populairder in Nederland en inmiddels is er echt een trend te zien in het gebruik ervan. En dit is logisch, het gaat namelijk lang mee en je kunt er veel kanten mee op. Wat de levensduur betreft, zit Douglas hout tussen geïmpregneerd grenen en hardhout in. Blank Douglas gaat gemiddeld 15 jaar mee en als het hout behandeld is, dan is de levensduur nog langer.

Voor het bouwen van overkappingen en veranda’s is het een hele geschikte houtsoort. Niet alleen vanwege de kwaliteit, maar ook vanwege de uitstraling. Er wordt dan meestal gekozen voor dikke palen van ruw hout, omdat dit een robuuste uitstraling heeft. Voor schuttingen kiest men vaker voor geschaafd hout.

+ moodboard

Kleur

Veel mensen zijn gecharmeerd van de originele kleur van Douglas hout, deze is licht-roze achtig en heeft een warme gloed. Dat is een reden om het hout ook binnen te gebruiken. Bij gebruik buiten moet je er namelijk rekening mee houden dat de originele kleur door weersinvloeden gaat vergrijzen. Dat heeft geen invloed op de levensduur en is bovendien ook erg mooi, vooral als je van een landelijke uitstraling houdt.

Maar wellicht heb je een bepaalde kleur in gedachten voor een veranda of overkapping. Douglas hout is vaak ook in diverse kleuren te krijgen. Met name zwarte Douglas planken zijn dan erg populair. Als je ze gebruikt in combinatie met blanke palen dan is het contrast erg mooi en het geeft een chique uitstraling.

+ moodboard

Wat kun je allemaal maken met Douglas hout?

Eigenlijk is de vraag: wat niet? Pergola’s, schuttingen, tuindeuren, kapschuren, veranda’s en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een simpele pergola van dikke, ruwe Douglas palen is sterk en ziet er robuust uit. Daarnaast maakt de kwaliteit het hout ook heel geschikt voor zwaardere constructies, zoals kapschuren en veranda’s. En omdat het hout in verschillende kleuren verkrijgbaar is, kun je de uitstraling van het bouwwerk helemaal zelf bepalen.

De combinatie van zwart en blank hout is momenteel een trend. Niet alleen bij het bouwen van kapschuren en veranda’s, maar ook bij schuttingen. Andere kleuren, zoals wit en grijs, worden ook steeds vaker gebruikt voor veranda’s. Dit zorgt voor een meer moderne uitstraling.

+ moodboard

Een andere trend zijn Douglas planken met een Zweeds rabatprofiel. Deze planken vallen bij montage deels over elkaar heen, dat zorgt voor een robuuste wand of schutting. Vooral voor de wanden van kapschuren en veranda’s worden deze zogenaamde ‘potdekselplanken’ vaak gebruikt, omdat het ook een landelijke uitstraling heeft.

Op de website Tuinafscheiding.nl kun je nog veel meer informatie vinden over Douglas hout en het vergelijken met andere houtsoorten.

View more blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards by Redactie TuinTuin

feedback Schakel naar Nederlands