Houd slakken uit je tuin

Wist je dat de meeste slakkensoorten in Nederland jouw planten niet interessant vinden? Zij houden je tuin juist schoon door verrotte plantenresten op te eten. Alleen de segrijnslak (je herkent hem aan het slangachtige motief op zijn huisje) en naaktslakken eten wél graag van levende plantenbladeren. Sommige grote naaktslakken eten dagelijks wel de helft van hun lichaamsgewicht. Wij hebben wat tips:

+ moodboard

  • Kies voor planten waar slakken een hekel aan hebben, zoals akelei, goudsbloem, anjer, geranium, viooltjes, varens, Oost-Indische kers, lavendel en kruiden als salie, tijm en knoflook.
  • Sproei 's ochtends in plaats van 's avonds en zet kwetsbare planten niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop.
  • Maak een val! Een goede slakkenval maak je zelf door een (jam)potje met bier of druivensap neer te zetten: de slakken kruipen erin en verdrinken.
  • Slakken kun je ook bestrijden door bladeren regelmatig te controleren en de beestjes eraf te plukken. Je kunt ze daarnaast ook naar één plek lokken. Maak daarvoor een slakkenschuilplaats van dakpannen, vochtige planken, koolbladeren of een halve citrusvrucht. Slakken kruipen hier ’s morgens in – het zijn nachtdieren – waarna je ze er alleen maar uit hoeft te halen. Zet de verzamelde slakken op ruime afstand van je tuin elders uit.

+ moodboard

  • Door grondbewerking in het voorjaar breng je slakkeneitjes naar boven waardoor ze uitdrogen. Hetzelfde geldt voor zelfgemaakte compost: laat die drogen in de zon voor je het aanbrengt.
  • Slakken houden van vochtige plekken, zoals hoopjes tuinafval of jouw composthoop. Zet kwetsbare planten daar liever niet in de buurt en ruim tuinafval snel op. Ook 's avonds sproeien is geen goed idee; dan blijft je tuin de hele nacht vochtig.
  • Egels, vogels en spitsmuizen lusten graag slakken. Je lokt deze natuurlijke vijanden van slakken naar je tuin door ze een schuilplaats te bieden onder struiken of stapels takken. Ook padden en kikkers vinden een slak een lekker maaltje.

+ moodboard

  • Met aaltjes (te koop in tuincentra of op internet) kun je naaktslakken milieuvriendelijk om het leven brengen. Giet de ultrakleine wormpjes uit op plekken met veel slakken; de aaltjes zoeken zelf de naaktslakken in de bodem op en infecteren ze met een (alleen voor hen) dodelijke bacterie.
  • Planten die snel aangevreten worden door slakken, kun je beschermen door rond de plant een rand van 5 cm met koffiedik, cacaodoppen of fijngemaakte eierschalen aan te brengen. Let wel op met cacaodoppen, chocolade is giftig voor honden, en cacaodoppen dus ook.
  • Koper is giftig voor slakken: een koperen ring of koperhoudende tape rond een pot of plant houdt de slakken weg. Zijn de plantjes nog jong, bescherm ze dan tegen slakken met een huls die je maakt door de boven- en onderkant van een plastic drankfles af te snijden.

Kijk ook op milieucentraal.nl/slakken voor meer informatie of bekijk deze video !

View more blogs »

Millieucentraal
About Millieucentraal
Milieu Centraal - praktisch over duurzaam Wie rekening wil houden met het milieu loopt vaak tegen vragen aan. Hoe kan ik in mijn vloer isoleren en wat bespaar ik dan? Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen koop? Hoe eet ik klimaatvriendelijk? Welk vervoermiddel belast het milieu het minst? Waar laat ik een oude videoband? Milieu Centraal helpt met praktische en betrouwbare informatie. View profile
feedback Schakel naar Nederlands