Daktuin met ambitie, groen op niveau!

Groen in de hoofdrol

Een daktuin is vaak een dakterras met een beetje groen ter decoratie. Dat kan anders! Zeker als je meer ruimte hebt, zoals in deze tuin bij een kantoor op de 9e verdieping. Op ruim 300 vierkante meter is een volledige 'bloemenweide' aangelegd. In de beplanting zorgen siergrassen, bloemen en bloembollen van vroeg in het voorjaar tot diep in het najaar voor kleur en dynamiek.

+ moodboard
Al in maart is er volop kleur op het dak. Bloembollen als wilde tulp, blauwe druif en narcis kleuren samen met de eerste vaste planten en siergrassen het dak.

Weelderige plantenweide op 9 hoog

Het is even wennen als je boven komt bij Maandag, pal naast de Markthal, op de Blaak in Rotterdam. Niemand verwacht hier op 9 hoog ineens op een bloemenweide uit te kijken, maar dat is precies wat je ervaart als je de lift uit stapt. Tussen de bloemen door loopt een zigzaggend pad van stoer ruw hout. Langs het pad zijn drie zitplekken, zogenaamde 'cocoons' te vinden. Hier kun je verzonken in de beplanting uit de wind zitten. De cocoons zijn in samenwerking met Paul Timmer ontworpen en uitgevoerd.

+ moodboard
De 'cocoons' zijn fijne zitplekken. Het futuristische ontwerp vormt een mooi contrast met de weelderige planten. Door de planten lijken de cocoons te zweven in het groen.

Uitzicht en de elementen

Op een dakterras - zeker op 9 hoog - heb je vaak prachtig uitzicht, maar zit je ook vol in de elementen. Zon, wind en regen zijn intenser dan in een gewone tuin. Voor de medewerkers van dit kantoor zijn daarom bijzondere zitplekken gemaakt. Deze zitplekken liggen deels verzonken in de beplanting, zodat je een soort zitkuil-effect krijgt. Dat zorgt samen met de hoge rugleuning en het 'dakje' voor extra beschutting. Al vroeg in het jaar kun je hier in de zon buiten zitten, zonder last te hebben van de wind.

+ moodboard
Uitzicht én de elementen; op het dak ervaar je beiden. Deze zitplekken, ontworpen samen met Paul Timmer , zorgen voor beschutting en geborgenheid.

Beplanting op het dak

Een daktuin staat vol in de elementen. Dat geldt ook voor de beplanting. Zon en wind moeten kunnen worden verdragen. Daarnaast heeft een daktuin met beperkingen in gewicht te maken. Om het gewicht op het dak te beperken wordt beplanting in een substraat geplant, een lichtgewicht korrel met een lage hoeveelheid organische stof. Beide aspecten zorgen ervoor dat je niet zomaar alles op een dak kunt laten groeien.

+ moodboard
De rijke beplanting met veel grassen en bloemen doet aan als een bloemenweide. Daar komen veel insecten op af, zoals bijen en vlinders, zelfs op 9 hoog!

Boekel Tuin en Landschap zag dit niet als een beperking, maar als een kans om een bijzondere beplanting toe te passen. Door veel droogte resistente soorten te gebruiken is een robuuste beplanting ontstaan, die er natuurlijk uitziet en een uniek eigen karakter heeft. Veel planten hier op het dak groeien van nature in droge Nederlandse landschappen, in berggebieden of in het Mediterrane gebied. Alles bij elkaar is een sterke maar weelderige beplanting ontstaan, die aandoet als een rijk bloeiende bloemenweide, volop biodiversiteit in planten en dierenleven.

+ moodboard
Veel siergrassen die tegen droogte kunnen hebben een prominente plek gekregen op het dak. Zo ook deze Stipa tenuifolia, vedergras, met ragfijn loof.

+ moodboard
Ook in de avond kan het dak nog worden gebruikt. Subtiele verlichting langs het hoofdpad zorgt voor een mooie sfeer.

Daktuin zorgt voor waterbuffering

Om gewicht te beperken wordt een speciale substraatlaag toegepast, een lichtgewicht korrel waar de beplanting in kan groeien. De substraatlaag is een perfecte waterbuffer. Het dak neemt daardoor veel water op, waardoor buien niet in 1x op het riool worden afgevoerd. Daarom dragen daktuinen als deze bij aan het waterbeheer in de stad en bieden veel gemeentes subsidies aan om groene daken aan te leggen. De planten nemen het water op en verdampen continu water. Dat zorgt voor een prettiger microklimaat en verkoelt het dak onder de daktuin.

+ moodboard
In maart is nog goed de substraatlaag te zien waar de planten in groeien. Deze laag neemt veel regenwater op en zorgt daarmee voor een vertraagde en verminderde uitstroom het riool in.

Beleef de seizoenen op het dak

Onze tuinen kenmerken zich door een rijke beplanting waarin je de seizoenen ervaart. Dat is niet anders in onze daktuinen. In het voorjaar zorgen vroeg bloeiende bolgewassen en vaste planten voor kleur. Na het voorjaar gaat dat gewoon door met zomerbloeiende soorten. In het najaar staat er nog steeds veel te bloeien en staan late siergrassen te wuiven in de wind. De winter is het minst kleurrijk, maar evengoed is er nog veel te zien. Structuren van uitgebloeide bloemen, zaden en siergrassen staan nog lang overeind en zorgen voor voedsel voor vogels en schuilplekken voor insecten.

+ moodboard
Laat bloeiende siergrassen, zoals deze lampepoetser Pennisetum macrourum, zorgen voor vuurwerk in september.

+ moodboard
Nog meer dan eerder in het jaar lijken de cocoons in de beplanting te zweven en kun je jezelf onderdompelen in de natuurlijke atmosfeer op het dak.

+ moodboard
Zigzag vlonderpad, bar en zicht op de stad.

Ook een daktuin met groen op niveau?

Tover ook je dak om tot een weelderige plantentuin! Stoer houtwerk, verrassende zitplekken, uitzicht én beschutting, dynamische natuurlijke beplanting... We maken nooit twee keer precies hetzelfde, maar dit concept smaakt naar meer! Deze ingrediënten en deze ontwerp principes zijn namelijk ook op andere daken toepasbaar. Wellicht op jouw dak!

Meer informatie: Boekel Tuin en Landschap


View more blogs »

De rijke bloei van de aster (Aster 'Monch') zorgt ervoor dat het zitje aan het water mooi verborgen ligt.

Dit blog werd mede mogelijk gemaakt door Boekel Tuinen. Boekel Tuinen is een bureau voor tuinarchitectuur. Het tuinontwerp staat centraal, maar het hele traject van uitvoering en onderhoud kan verzorgd worden.

Een tuinontwerp op maat? Laat je vrijblijvend informeren.

Moodboards by Boekel Tuin en Landschap

feedback Schakel naar Nederlands