Alles wat je wilt weten over grind

Grind biedt een oplossing voor vele tuinontwerpen. Het onderhoudsvriendelijke materiaal kan werkelijk waar voor alles gebruikt worden. Of je nu smalle sierpaadjes door je tuin wilt aanleggen, bloemen en planten op een leuke manier wilt scheiden of een speels terras aan wilt leggen... grind is het ideale materiaal!

Wat dacht je bijvoorbeeld van een klassieke Engelse tuin ? Die magische slingerende en kronkelende paadjes maken de tuin sfeervol. Grind heeft voor vele designwensen een mooie oplossing.

+ moodboard

+ moodboard

Wat voor grind?

Er zijn veel meer variaties grind te verkrijgen dan de zwarte split die we vaak om ons heen zien. Dit maakt grind in de tuin niet alleen functioneel, maar ook nog eens hartstikke sfeervol . Er zijn tientallen verschillende formaten kiezels waar je een keuze uit kunt maken.

Je kunt voor een grove variant gaan, of een fijne kiezel voor het gedetailleerde werk. Siergrind kan stenen rond de 30 mm bevatten, maar net zo goed stenen van 60 mm. Je kunt uit vele grindsoorten kiezen om jouw tuinontwerp een passend uiterlijk te geven. Of je nu voor grijs-gemêleerd Alpengrind, sneeuwwit Carrara grind, of vrolijk bont Boerengrind gaat: keuze is er genoeg.

+ moodboard

+ moodboard

Kleuren kiezen

Behalve verschillende vormen en maten, kun je ook uit een variatie van kleuren grind kiezen. Voor een klassieke uitstraling kun je kiezen voor zwarte split. Voor een landelijke uitstraling gebruik je eerder een grove korrel in bijvoorbeeld bruintinten. Je kunt natuurlijk ook altijd verschillende kleuren, vormen en soorten grind combineren om een speels effect te creëren.

+ moodboard

+ moodboard

Voordelen

Het grote voordeel van grind is dat je grip hebt op het ontwerp van je tuin. Grind is ook helemaal niet zo duur als bijvoorbeeld bestrating, want dan ben je al snel het dubbele kwijt. Daarbij is het snel geplaatst en erg onderhoudsvriendelijk.

De waterdoorlatende eigenschappen van grind voorkomen eventuele overstromingsproblemen waar je met asfalt of stenen tegen aan zou kunnen lopen. Dit maakt grind de ideale ondergrond voor de oprit. Naast de uitstraling biedt het ook andere voordelen: Zo kun je gebruik maken van grindmatten en gemakkelijk oppervlak creëren waar  je makkelijk op kunt lopen of rijden. De matten laten geen sporen achter en hierdoor ziet de oprit er dus altijd strak uit.

+ moodboard

Tip: Kun je niet kiezen? Combineer het sfeervolle grind dan gewoon met de functionele van tegels! Zo heb je het beste van beide werelden.

+ moodboard

+ moodboard

View more blogs »

Suzanne de Boer

Moodboards by Suzanne de Boer

feedback Schakel naar Nederlands