Bloemenlasagne: het hele voorjaar bloeiende bloemen!

Maak je tuin al voordat de winter is begonnen voorjaarsproef! Hoe je dat doet? Plant nu alvast je bloembollen zodat je vanaf het vroege voorjaar kan genieten van de vrolijke bloeiers. Wij geven je graag tips hoe je ervoor kan zorgen dat je het hele voorjaar kan genieten van verschillende voorjaarsbloemen.

Lasagne van bloemen

Deze lasagne heeft niets te maken met het Italiaanse gerecht. De naam geeft eigenlijk aan dat je werkt in laagjes, dus verschillende lagen bloembollen op elkaar. Het klinkt een beetje gek, maar het is heel simpel te maken. Het voordeel van deze manier van planten is dat je het hele voorjaar kan genieten van alle bloemen die een voor een achter elkaar uit komen. Daarnaast is dit 'recept' geschikt voor zowel potten als in de volle grond. Dit maakt de bloemenlasagne ook zeer geschikt voor het opvrolijken van een balkon.

+ moodboard

Wat heb je nodig?

Niet veel! Daarom is het maken van een bloemenlasagne voor iedereen mogelijk.

Ingrediënten:

 • Een grote pot of een mooie plek in je tuin
 • Bloembollen
 • Bij het gebruik van een pot: hydrokorrels en/of scherven
 • Potgrond

Hou er bij de keuze van je bloembollen rekening mee dat je bloembollen kiest met verschillende bloeitijden.

+ moodboard

Welke bloemen / bollen zijn geschikt?

Er zijn enorm veel soorten bloemen die je kan kiezen voor je bloemenlasagne. Dit komt doordat bijna iedere bloem eindeloos veel soorten en kleuren heeft. Hieronder zie je een lijstje met bloemen die geschikt zijn voor de lasagne.

 • Tulpen
 • Narcissen
 • Hyacinten
 • Allium
 • Krokus
 • Blauwe of witte druifjes
 • Sneeuwklokjes

+ moodboard

Je kan zelf bepalen of je voor een bonte mix aan kleuren gaat of juist voor een rustige variant met verschillende bloemen in een kleurthema. Zo kan je de lasagne helemaal aanpassen aan jouw smaak en stijl.

Wanneer planten?

Je kan de bloembollen het beste planten in het najaar, van september tot en met ongeveer november. Het is goed om de informatie over het planten ook na te kijken op de verpakking van de bloembollen. Hier wordt meestal duidelijk aangegeven welke periode de beste periode is om te planten voor jouw bloembollen.

Vind je het ook zo saai om de hele herfst en winter tegen kale (pot)grond aan te moeten kijken? Dan kan je in de laatste laag grond ook mooie winterbloeiers, zoals winterharde violen planten. Zo kan je ook in de winter kan genieten van volop kleur. Het mooie hieraan is ook dat de bloembollen hier geen last van hebben, want die groeien er in het voorjaar gewoon doorheen.

Hoe te planten?

Denk eraan dat als je de bloemenlasagne in een pot wilt maken dat de pot wel diep genoeg is. De pot moet minimaal drie maal de hoogte hebben van de bloembol die je erin wilt planten. Bij het uitzoeken van de pot is het ook belangrijk dat je erop let dat er onderin een gat zit voor de drainage. Om je op weg te helpen hebben we een stappenplan voor je uitgewerkt, zodat de bloemenlasagne eigenlijk niet kan mislukken.

Stap 1

Leg een laagje hydrokorrels op de bodem van de pot die je hebt uitgekozen. Leg bovenop de korrels een laagje (pot)grond van ongeveer 10 cm.

+ moodboard

Stap 2

Begin met het planten van de bloembollen die als laatst zullen bloeien. Vaak zijn dit de tulpen als je die hebt uitgekozen. Je kan gelijk beginnen met planten op het laagje (pot)grond wat je bij stap 1 al in de pot hebt gedaan. Het is geen probleem om bollen dichtbij elkaar te planten. Hiermee zorg je juist voor een volle bloei.

Stap 3

De eerste laag bloembollen mag je bedekken met de volgende laag (pot)grond. Voor deze laag is 5 cm grond voldoende. Bovenop deze laag kan je de volgende laag met bloemen planten, bijvoorbeeld de allium in combinatie met hyacinten. Ook hier is het prima om de bollen dicht bij elkaar te planten voor de volle bloei. Hou wel rekening met een paar millimeter voor de jonge bladeren.

Stap 4

Begin voor de volgende laag ook nu weer met het laagje (pot)grond van 3 tot 5 cm om de bloembollen te bedekken. Bovenop deze laag (pot)grond kan je de derde laag met bloembollen planten. In deze laag kan je gebruik maken van bijvoorbeeld de blauwe druifjes en/of narcissen. Deze twee bloemen kan je in deze laag ook heel mooi combineren.

Stap 5

Bedek de derde laag bloembollen weer met 3 tot 5 cm (pot)grond. Wil je nog een vierde laag bollen toevoegen? Plant deze bloembollen dan weer bovenop de laag (pot)grond. In deze laag kan je bijvoorbeeld kiezen voor de krokussen. Bedek deze laag bollen opnieuw met (pot)grond om je lasagne af te sluiten. Druk de grond goed aan en geef de bloembollen lekker wat water.

En nu is je bloemenlasagne klaar voor de winter en kunnen de bollen zich gaan voorbereiden op hun bloeiperiode in het voorjaar!

+ moodboard

Leuke combinatie tips

Om je even wat extra inspiratie te geven hebben we hier een aantal voorbeelden die je kan aanhouden voor een afwisselende bloemenlasagne.

Voorbeeld 1

Bovenste laag: Anemoontjes en blauwe druifjes
Middelste laag: Hyacinten
Onderste laag: Tulpen

Voorbeeld 2

Bovenste laag: Krokussen
Middelste laag: Narcissen en blauwe druifjes
Extra middelste laag: Hyacinten
Onderste laag: Tulpen

+ moodboard

Tulpen heb je in verschillende kleuren en soorten. Hierdoor kan je eindeloos combineren.

+ moodboard

Ook narcissen heb je in vele kleuren en soorten.

+ moodboard

De hyacint is een echte kleurmaker en geeft ook nog eens een heerlijke geur af.

+ moodboard

De allium is een leuke verrassing tussen bijvoorbeeld de tulpen in je bloemenlasagne.

+ moodboard

De krokus bloeit erg vroeg in het voorjaar en is daarom erg geschikt voor de bovenste laag in de lasagne.

+ moodboard

De blauwe druifjes kan je leuk combineren met witte druifjes en de narcis.

+ moodboard

De sneeuwklokjes zijn leuke vroegbloeiers en een leuke afwisseling tussen de krokussen.

Hoe te verzorgen?

Geef je bloemenlasagne vooral veel liefde. Vergeet bijvoorbeeld niet om de lasagne water te geven bij meerdere droge dagen achter elkaar. Gaat het vriezen? Als je een stenen pot hebt uitgekozen, kan je deze het best op een verhoging zetten, zoals pootjes. Dit voorkomt dat je pot kapot vriest. Ook is het verstandig om je pot op een beschutte plek te zetten, omdat bollen in een pot gevoeliger zijn voor de vorst dan bollen in de volle grond. En ook de bloemenlasagne vindt het gezelliger om samen de winter door te brengen, zo houden de potten elkaar warm.

+ moodboard

Als je het stappenplan volgt en je de bloemenlasagne de liefde en aandacht geeft die hij nodig heeft kan je aankomend voorjaar genieten van prachtig bloeiende bloemen.

Enjoy! En vergeet je dan niet het resultaat met ons te delen via je moodboard?

View more blogs »

Moniek Bos
About TuinTuin
feedback Schakel naar Nederlands