Tuinverlichting: 14 praktische tips + tuinvoorbeelden

Bij het ontwerpen van een tuin wordt de verlichting vaak vergeten. Dat is zonde, want de juiste verlichting heeft grote voordelen:

  • de aanblik van de tuin wordt ’s avonds veel mooier;
  • licht voorkomt inbraken en ongelukken;
  • meer uren genieten in de tuin.

Je kunt met de juiste verlichting niet alleen veel meer uren in je tuin spenderen, verlichting kan een tuinontwerp een magische uitstraling geven.

+ moodboard

We starten met creatieve inspiratie- & tuinvoorbeelden met sfeervolle tuinverlichting. Praktische tips vind je aan het eind van dit artikel.

1. Minimalistisch

Denk eraan dat voor verlichting geldt: less is more. Het is bijna altijd mooier om niet iedere centimeter te verlichten. Op deze foto zie je dat het indirecte licht voldoende is voor dit looppad, terwijl met lichtspots met wit licht de nadruk wordt gelegd op de bomen aan de zijkant.

+ moodboard

2. Benadrukken van schaduw en nuances

Een bedachtzaam uitgekiend verlichtingsplan is een lust voor het oog. Je wilt dat mensen even stil staan bij mooie elementen van het tuinontwerp en met de verlichting kun je deze nuances benadrukken.

+ moodboard

3. Veiligheid en stijl gaan hand in hand

In het kader van preventie adviseert de politie om tuinen te verlichten. Het vergroot ook het gevoel van veiligheid. Het verlichten van scherpe randen of traptreden voorkomt daarnaast ongelukken. Vele mooie tuinvoorbeelden bewijzen dat praktische overwegingen goed samengaan met het ontwerp van een stijlvolle atmosfeer in de tuin.

+ moodboard

4. Harmonie

De ontwerper van dit wandelpad heeft gekozen voor sfeerlichten die op grote afstand van elkaar staan. Het creëert harmonie en de lichten sturen je oog op een natuurlijke manier langs het pad.

+ moodboard

5. Kleur geven aan de tuin

Naast zicht in een donkere ruimte kan verlichting ook kleur geven aan je tuin. Het verlichten van interessante kleurrijke planten kan de tuin een schilderachtig effect geven, zelfs overdag kun je daarmee nog meer nadruk leggen op de beplanting.

+ moodboard

6. Indirect licht

De zithoek profiteert van indirect licht, een manier van verlichting die beduidend subtieler is dan een prominente lamp die op ooghoogte staat. Je zorgt voor voldoende zicht en creëert tegelijk een warme gezellige buitenplaats.

+ moodboard

7. Maanlicht nabootsen

Plaats lichten hoog in bomen om een maanlicht-achtig effect te creëren. Voor een natuurlijk effect is het belangrijk om de juiste verlichting te gebruiken van 4000 Kelvin (dit wordt later nog uitgelegd in dit artikel). Op deze foto zie je het licht door de bladeren schijnen en padverlichting overbodig maken.

+ moodboard

8. Water oplichten

Met behulp van vijververlichting kun je het water ’s avonds prachtig verlichten. Zorg voor een stijlvolle ambiance en goed zicht op de vissen, ook als de zon reeds verdwenen is. Uiteraard is vijververlichting in vele soorten en maten te verkrijgen.

+ moodboard

9. Binnen en buiten samenbrengen

Je kunt de overgang tussen je huis en tuin verzachten door verlichting in dezelfde stijl te kiezen. Je kunt geen binnenlampen buiten zetten. Buitenlampen zijn ontworpen en getest om de weerelementen te overleven, binnenlampen zijn daar niet voor gemaakt.

Je kunt op twee manieren toch zorgen dat de stijl in harmonie is. Als eerste kun je buitenlampen wel binnen ophangen. De tweede manier is het kiezen van een merk met ruime keuze in binnen- en buitenlampen. Je kunt bij Verlichtingspecialist.nl bijvoorbeeld honderen soorten lampen van het merk Eglo kiezen.

+ moodboard

(Foto van producten zoals Egg of Cube blue tooth verlichting en muziek)

10. Creatieve vormen van licht

Net zoals binnenshuis heb je ook buiten steeds meer creatieve lichtvormen. Er zijn bijvoorbeeld verlichte bloempotten en interieur. Een mooi voorbeeld is deze zelfgemaakte vierkante houten lamp. Wil je zelf ook zo'n gave lamp maken? Onderstaande foto hebben we helaas niet groter - maar het voorbeeld is wel handig want op deze website vindt je een heldere tutorial als je zelf dit model wilt maken.

+ moodboard

11. Meer licht

Mensen hebben soms het gevoel dat wit licht (zie ook punt 14) een grotere hoeveelheid licht geeft. De kleur heeft echter weinig invloed op de hoeveelheid. Wil je meer licht? Plaats dan extra verlichting of neem een hoger wattage.

+ moodboard

12. Keuzes

Als je planten verlicht is het belangrijk om te denken aan de verschillende seizoenen. Sommige planten ogen indrukwekkend in de winter, terwijl je andere planten liever niet op een podium wilt zetten. Veel architecten kiezen ervoor om het huis te verlichten, andere ontwerpers kiezen er juist voor huis en paden niet te verlichten en geheel te focussen op de beplanting. Je kunt met verlichting alle kanten op.

+ moodboard

13. Plaatsing

Het plaatsen van verlichting is nog best een kunst. Zowel met dure als goedkope tuinverlichting kun je subtiel de uitstraling bepalen. De plaatsing maakt het verschil. Op onderstaande foto heeft de ontwerper gekozen voor wandverlichting + verlichting onder de tegels van het muurtje. Een stijlvolle manier om het verlichtingsplan in te vullen.

+ moodboard

14. Kies lampen in de juiste kleur

Je kunt met kleur een groot verschil maken, dus dit is essentieel in je verlichtingsplan. De kleurtemperatuur zorgt ervoor dat licht ‘warm’, ‘koud’ of ‘neutraal’ oogt en bepaalt dus voor een groot gedeelte de sfeer. Kies de kleur zorgvuldig en pas die consequent toe om er een eenheid van te maken.

Sommige ontwerpers kiezen voor koud licht want dit legt meer nadruk op beplanting en tuininrichting. Andere ontwerpers kiezen liever voor warm licht, want natuurlijk avondlicht is warm licht.

+ moodboard

De kleurtemperatuur wordt meestal uitgedrukt in Kelvin. Als je voor warm licht kiest dan ga je voor een lamp lager dan 3300K. Deze kleur lijkt meer op natuurlijk warm licht. Dit geeft een gezellig karakter op een warme zomeravond.

+ moodboard

Als je kiest voor koud wit licht dan wil je lampen met een temperatuur die hoger is dan 4000K. De kleuren lopen uiteen, bij 4000k zijn mensen het meest productief en 6500k oogt het meest als daglicht. Meestal gebruiken ontwerpers wit licht om nadruk te leggen op gevels, planten en bomen.

+ moodboard

De ideale balans bepaal je zelf. Bekijk het fotoalbum met nog tuinvoorbeelden met sfeerverlichting .

Auteur

Dit artikel is geschreven door Verlichtingspecialist.nl. Al 40 jaar de specialist in verlichting.

View more blogs »

Evert Littooy

Moodboards by Evert Littooy

feedback Schakel naar Nederlands