Fruitbomen in de tuin

Niet iedereen is gezegend met een grote tuin, maar mocht je wat grond hebben denk dan ook eens aan het aanplanten van fruitbomen voor een eigen mini-boomgaard. Wil je heel graag oogsten uit een kleine tuin dan zijn er ook leivormen, klimfruit of kleinere struiken te vinden.

In je eigen boomgaard horen natuurlijk: een appelboom (Malus domestica), perenboom (Pyrus communis), kersenboom (Prunus avium), pruimenboom (Prunus domestica), abrikozenboom (Prunus armeniaca), kweepeer (Cydonia oblonga) en/of notenboom (Juglans regia). Deze geven manden vol vruchten in de nazomer en herfst. En als bonus geniet je in het voorjaar weer van de bloesems!

+ moodboard
Tijdens de oogsttijd in de herfst kom je soms handen tekort om alle fruit te plukken.

Kweektips

Fruitbomen zijn op bijna elke grondsoort te kweken als deze niet te nat is. Kies een zonnige, beschutte en ruime plek. Is er weinig ruimte, kies dan voor een leiboom, dat gaat vooral goed met appels en peren. Sommige rassen blijven door snoeien klein en kunnen zelfs in een ruime pot groeien. Voor een goede oogst moeten de bomen elk jaar in een open kroon gesnoeid worden.

TIP Voor meer vruchten kun je het beste twee rassen planten die elkaar kunnen bestuiven. Sommige soorten zijn ook zelfbestuivend, maar geven dan wel minder fruit.

+ moodboard
Weinig ruimte? Denk eens aan een leiboom! Je hebt ze in vele soorten, vormen en maten. Hier zie je enkele bijzondere perenbomen op een rijtje, geleid tegen een muur als zogenaamd diagonaal 'snoer'.

Oogsten

Appels en peren zijn rijp als de pitten bruin kleuren, meestal in augustus-september. De meeste kersen rijpen in juni-juli. Pruimen kunnen in juli geplukt worden. Bij de walnoot vallen de groene bolsters met daarin de noot in september-oktober vanzelf van de boom; laat de noten een tijdje goed drogen voordat je ze eet. Kweeperen rijpen in oktober en zijn het lekkerst verwerkt in jams of andere zoetigheden.

+ moodboard
Appelbomen en andere fruitsoorten geven meer fruit als de bomen worden bestoven door een andere boom.

Leuke rassen

1. Abrikozenboom

+ moodboard

Een abrikoos houdt van warmte. In Nederland wordt de abrikoos (en ook de naaste familieleden perzik en amandel) meestal tegen een (zuid)muur geleid. Zo vangt de boom meer warmte dan los groeiend in een boomgaard. Een goed soort om eens te proberen is de Prunus armeniaca 'Tros Oranje' .

2. Appel

+ moodboard

De appel is een makkelijke boom. Een volwassen appelboom kan wel behoorlijk groot worden! Appels kunnen echter ook goed gesnoeid worden en ook als leiboom worden toegepast. Heb je ruimte voor maar één boom? Plant dan een zelfbestuivende appel, zoals Malus domestica 'Golden Delicious' . Dan heb je geen andere boom nodig voor de bestuiving. Wel is de vrucht opbrengst meestal hoger als er ook andere appelsoorten in de buurt staan.

3. Kers

+ moodboard

Kersen zijn mooie bomen. De bloei valt vroeg in het voorjaar, voordat de appels en peren bloeien. Prunus avium ‘Burlat’ is een goede kers, die bovendien redelijk zelfbestuivend is. Kersen zijn vroeg rijp (juni-juli) en veel vogels zijn er dol op! Als je alles voor jezelf wilt bewaren moet je dus goed opletten, of de bomen beschermen met een net.

4. Kweepeer

+ moodboard

Wil je eens wat anders dan de bekende fruitsoorten? Probeer eens een kweepeer! De Cydonia oblonga is een boom met grote bloemen in het voorjaar en peer-achtige vruchten in het najaar. Als de vruchten rijp zijn geuren ze heerlijk. Je kunt ze niet zo eten, maar wel verwerken tot gelei.

5. Peer duo op één onderstam, die elkaar kunnen bestuiven!

+ moodboard

Ook bijzonder is de mogelijkheid om twee soorten peren op één stam te hebben. Zo kunnen de twee soorten elkaar bestuiven en ben je verzekerd van een goede opbrengst. Deze Pyrus communis 'Conference' en 'Doyenne du Comice' zijn twee lekkere handperen op één stam.

6. Pruim

+ moodboard

Vele soorten pruimen zijn geschikt voor de tuin. Ook voor de pruim geldt: heb je weinig ruimte, kies dan en zelfbestuiver. Of geef de buurman bijpassende fruitboom, zodat ze elkaar kunnen bestuiven! De Prunus domestica 'Kwetsen' is zo'n zelfbestuivende pruim met prachtige blauw berijpte vruchten. Pruimen bloeien vroeg en zijn meestal vroeg rijp (juli).

7. Walnoot is zelfbestuivend

+ moodboard

Ook de walnoot is zelfbestuivend. Van oudsher worden walnoten op boerenerven geplaatst. Ze zijn goed voor een goede opbrengst, maar zouden ook insecten van het erf weren. Ze werden daarom dichtbij de keuken of de stal geplant. De walnoot wordt vrij snel een grote boom, dus alleen geschikt voor grotere tuinen. De gewone walnoot kan er zo 15 jaar over doen om een goede opbrengst te geven. Een soort als Juglans regia 'Buccaneer' is zelfbestuivend en draagt al op jongere leeftijd vrucht. Daarnaast blijft dit soort wat kleiner dan de 'wilde' walnoot.

View more blogs »

DirectPlant.nl
About DirectPlant.nl
Directplant is een grote online shop voor tuinplanten, bomen, struiken en bloembollen. View profile
feedback Schakel naar Nederlands