Leer je kind de pret van tuinieren

Samen tuinieren met je kind is leuk en het is natuurlijk enorm leerzaam voor een kind om kennis te maken met de natuur. Het kan soms een uitdaging zijn om de aandacht van je kind een tijd lang vast te houden, maar met een goede voorbereiding maak je het een stuk makkelijker.

+ moodboard

Stap 1: de tuinier outfit. Niet alleen ziet dit er super schattig uit en draagt het bij aan de voorpret, het is ook nog eens functioneel. Denk aan een tuinbroekje, een hoedje voor de zon, laarzen en wat mini gereedschap.

Planten kiezen

Je kunt dit ter voorbereiding natuurlijk zelf doen, maar een tripje naar een tuincentrum kan ook een erg leuk uitje zijn. Wanneer je zaadjes en wat stekjes meeneemt kun je die gaan planten en regelmatig met je kind kijken of ze al gegroeid zijn.

+ moodboard
Dit is extra leuk met bomen, omdat de boom dat met je kind mee groeit. Een aandenken voor altijd. Ga naar een boomkwekerij, zo krijgen ze ook een beter beeld van de herkomst van bomen, of koop de bomen online . Zolang het niet vriest kun je in deze maanden super goed planten. Prachtige sierbomen of leibomen, laat je zoon of dochter een leuke keuze maken. Besef wel dat blad houdende bomen zijn gevoeliger voor de vorst, omdat de sap stroming niet geheel stil staat. Mocht je deze willen planten dan kun je dat beter na de vorst doen.

+ moodboard

Het planten van de boom

Voor het planten van bomen dien je je grond goed op orde te hebben. Zorg voor een goede zwarte grond, vul deze desnoods aan met goede tuinaarde. Leuk is om je kinderen de zwarte grond te laten mengen met de tuinaarde. Lekker vies worden en met je handen werken. Meestal worden de bomen met een kluit geleverd dus plant je ze ook met deze kluit. De jute en het draadkorfje kun je laten zitten. Deze verteren in de grond. Het gat wat je maakt moet 1 ½ keer zo groot zijn dan de kluit. Zet je boom in het gat en vul het gat aan met goede zwarte grond gemengd met tuinaarde. Laat je kinderen dit goed aan stampen zodat je boom stevig in de grond staat. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens het planten. Laat je kinderen met de gieter wat water wil toevoegen wanneer je het gat dicht. Druk het zand het zand een beetje aan en het begin van een mooie boom is gemaakt!

+ moodboard

Tip: vindt je dit een leuk idee, maar wil je geen grote boom in de tuin? Een leuk boompje die niet te snel groeit maar een prachtig effect heeft op je tuin is de Fagus sylvatica 'Dawyck Purple’. Hij wordt max. 2 meter, heeft een mooi roodkleurig blad en een grijs groenige stam.

+ moodboard

Een andere super leuke optie is de groentetuin! Niets leukers dan s'avonds je zelf verbouwde voedsel op te eten en het is ook nog een leerzaam. Zorg voor handschoentjes en mini schepjes wanneer je ze leert om de zaadjes te planten. Je kunt ze ook nog een eigen stukje grond geven, zo voelen ze zich erg volwassen. Veel tuinier plezier!

View more blogs »

Boomkwekerij E. de Jong
About Boomkwekerij E. de Jong
feedback Schakel naar Nederlands