Lurie Garden, wegdromen in een stads-oase

De Lurie Garden is een unieke groene oase in de grote stad Chicago (VS). De Lurie Garden maakt deel uit van het grotere Millennium Park, dat in 2004 werd geopend. Extra leuk aan de Lurie Garden is dat de Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf de beplanting heeft ontworpen. De stijl van Piet Oudolf is weelderig, wild en bloemrijk. Dat is dan ook goed terug te zien in de Lurie Garden.


+ moodboard

Stads-oase van bloeiende planten tussen de wolkenkrabbers. Met de Lurie Garden heeft Chicago er een bijzondere plek bij gekregen.

Vier seizoenen feest voor de groenliefhebber

Van voorjaar tot diep in de herfst valt er veel te zien in de tuin. In het voorjaar start de show met duizenden bloembollen en vroeg bloeiende vaste planten.

+ moodboard
Voorjaar in de Lurie Garden. Duizenden bollen komen hier jaarlijks in de lente tot bloei.

Zomer in de Lurie Garden

Begin zomer komt een grote attractie van de tuin tot bloei: de Salvia rivier. Dit onderdeel is inmiddels een icoon geworden van het park. Een stroom van duizenden bloeiende salie planten in diverse tinten paars, lila en blauw, vormen een spectaculair gezicht.

+ moodboard
Inmiddels iconisch is de 'Salvia rivier'. Elk jaar in mei-juni zorgen de Salvia's in diverse tinten voor een spectaculaire stroom van bloemen.

+ moodboard
Begin zomer in Chicago. Vroeg bloeiende vaste planten in pasteltinten stelen de show. Lila: Baptisia, paars: Salvia.

+ moodboard
Er is altijd wel wat te ontdekken in de tuin. Deze Salvia 'Amethyst' bijvoorbeeld.

Het ontwerp van de Lurie Garden

Mocht je inspiratie zoeken voor de beplanting in je eigen tuin, dan vormt het beplantingsplan van Piet Oudolf een mooi naslagwerk. Alle beplanting die is toegepast in de tuin staat op de ontwerp tekening. Daarnaast is veel informatie over de beplanting te vinden op de website van de Lurie Garden .

+ moodboard
Het ontwerp van de beplanting is van de hand van Piet Oudolf, de Nederlandse tuinontwerper die ook aan de basis heeft gestaan van het succesvolle High Line park in New York.

Eind zomer en nazomer

Na het overdonderende voorjaar houdt het nog niet op. Ook in de zomer en nazomer is deze tuin nog heel kleurrijk. Siergrassen komen steeds nadrukkelijker in beeld. De planten in deze tuin zijn voor een deel geselecteerd om hun herfstkleuren, zodat ook na het bloeiseizoen een aantrekkelijk beeld ontstaat.

+ moodboard
Echinacea pallida (rode zonnehoed) is een van de vele sterke prairieplanten in de Lurie Garden.

+ moodboard
In het najaar spelen late bloeiers zoals Echinacea samen met veel siergrassen de hoofdrol. De pollen gras met de mooie roodbruine waas in de toppen zijn verschillende Panicum soorten.

+ moodboard
Eind herfst bloeit er niks meer. Herfstkleuren vormen de toegift van een jaar vol groei en bloei. Meest in het oog springen de warm gele pollen Amsonia.

Winter in de Lurie Garden

In de winter is de tuin in rust. Skeletten van de vaste planten zorgen nog voor wat structuur in de tuin, maar de meeste planten hebben zich teruggetrokken onder de grond. Vaste planten sterven jaarlijks bovengronds af. Onder de grond zitten echter de knoppen en uitlopers voor het volgende jaar alweer klaar!

+ moodboard
Winter in de Lurie Garden. Chicago kan koud en sneeuwrijk zijn in de wintermaanden. Alleen de meest stevige skeletten van de bovengronds afstervende vaste planten blijven nog overeind.

+ moodboard

Uitgebloeide Alliums (sieruien) vormen met hun uitgebloeide donkere koppen een mooi contrast met de sneeuw.

Een nieuw begin

Nog even en de sneeuw smelt. De tuin komt weer tot leven. De cyclus van groeien, bloeien, zaaien en afsterven begint weer van voor af aan. De rivier zal weer stromen!

---

Meer weten over de Lurie Garden? Meer foto's zijn hier te vinden.

Meer informatie over Piet Oudolf .

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de website van de Lurie Garden . Verdere fotoverantwoording vind je bij de betreffende foto's. Klik op een foto in dit artikel voor meer informatie.

View more blogs »

Arjan Boekel
About Boekel Tuinen

Moodboards by Arjan Boekel

feedback Schakel naar Nederlands