Prairie tuinen populair in Nederland, maar waarom?

Als ecologisch ontwerper maak ik graag gebruik van inheemse beplanting. Door middel van zaad of vaste planten, bomen en struiken ontstaat een beplanting die interessant is voor mensen maar ook voor insecten, vlinders, vogels etc...

+ moodboard
Inheemse beplanting in april; een natuurlijke en landelijke uitstraling. Op de voorgrond bloeiend fluitenkruid.

Echter in ons gematigd klimaat gaan planten groeien als de nachtvorsten zijn verdwenen en zijn op zijn mooist in het voorjaar en begin zomer. Daarna gebeurt er weinig meer. Voor een jaarrond aantrekkelijke beplanting in een tuin is dat wel een erg korte beleving. Dat is één van de redenen waarom er intussen in onze tuinen (en landschappen) vele 'exoten' voorkomen.

+ moodboard
Uitheemse planten, zoals deze pluimhortensia's, brengen kleur in de tuin als onze inheemse beplanting al grotendeels uitgebloeid is.

Daaronder bevinden zich, in onze tuinen, veel planten van Midden- en Noord Amerika waar van nature de prairieplanten staan. Deze planten beginnen wat later te groeien (+12 graden) en hebben een veel langer aspect wat van midden zomer tot ver in het najaar loopt... Ook in de winter staat de prairie beplanting over het algemeen fier overeind en zien de grassen en uitgebloeide bloeiwijzen er bijzonder fraai uit.

+ moodboard
Een prairie beplanting met siergrassen en bloemen. De oranje bloem is de Helenium, een echte prairieplant uit Noord-Amerika.

Voor de vlinders en andere insecten zijn deze 'Amerikanen' ook zeer aantrekkelijk omdat ze bloeien in de tijd waarin veel vlinders e.a. vliegen en zo voor veel voedsel zorgen. De zaden zijn bovendien aantrekkelijke voedselbronnen voor de vogels. Daarom zijn prairie planten vaak een goede (ook ecologische verantwoorde) oplossing in onze kleine en middelgrote tuinen.

+ moodboard
Echinacea is een goede vlinder- en bijenplant en combineert mooi met andere prairieplanten en grassen.

+ moodboard
Helenium (oranje) en aster (lila) doen het goed op normale tot vochtige tuingrond.

+ moodboard
Veel prairieplanten, zoals siergrassen en deze virginische ereprijs (Veronicastrum) blijven 's winters goed overeind.


Adriana Verhagen is onafhankelijk tuinontwerpster bij Adriana Verhagen Gardendesign.

View more blogs »

Adriana Verhagen
About Adriana Verhagen Gardendesign

Moodboards by Adriana Verhagen

feedback Schakel naar Nederlands