Fruit voor een kleine tuin

Fruit uit eigen tuin, dat is wat veel tuinbezitters graag willen. Niet iedereen heeft genoeg ruimte voor een grote fruitboom. Gelukkig zijn er ook goede alternatieven die minder ruimte vragen.

Leifruitbomen

Als je geen plek hebt voor een ouderwetse hoogstam fruitboom kan je ook een leiboom nemen. Een leiboom is plat gekweekt, zodat je die tegen een muur of schutting kan plaatsen. Ook kan je leibomen gebruiken als haag, bijvoorbeeld op de erfafscheiding. Zo heb je toch een fruitboom in de tuin!

+ moodboard

Leifruit struiken

Ook frambozen en bramen kun je leiden, of ze tegen klimmen. Het zijn struiken met slappe lange takken, die je eenvoudig tegen een schutting of langs draden kunt leiden. Ook lekker is de bes die wordt gezien als kruising tussen framboos en braam: de Japanse wijnbes.

+ moodboard

Fruitstruiken

Een andere mogelijkheid is het planten van fruit struiken, zoals rode bessen. Ook zwarte bessen, witte bessen en kruisbessen zijn makkelijk te telen. Een bessenstruik kan nog flink uitgroeien, dus je moet er een vierkante meter voor reserveren in de tuin. Verder zijn het meestal wel een hele makkelijke struiken! Je moet alleen zorgen dat de vogels je niet voor zijn met plukken...

+ moodboard

Blauwe bessen

Het telen van blauwe bessen is een vak apart. De meeste tuinen hebben geen geschikte grondsoort voor deze planten. Deze bessenstruiken houden namelijk van zure grond. Op klei hoef je het dus niet te proberen. Op zand of veen gaat het meestal wel goed. Meng op zandgrond veel tuinturf door de grond en mest eventueel bij met mest voor zuurminnende planten. Als het lukt heb je wel iets bijzonders: heerlijke sappige blauwe bessen. Bovendien hebben deze struikjes meestal een prachtige rode herfstkleur!

+ moodboard

Klimplanten

De druif is de bekendste klimplant met lekker fruit. De druif wil graag een plek in de zon of halfschaduw. Met name een pergola of prieel is geschikt om een druif overheen te laten groeien, want het kunnen grote planten worden. Ook de kiwi is een klimplant trouwens, maar de vruchten daarvan komen in ons klimaat helaas niet tot rijping.

+ moodboard

Aardbeien

Als je echt geen ruimte hebt voor deze fruitsoorten, dan kan je altijd nog aardbeien telen. In een flinke pot met goede potgrond bijvoorbeeld. Als je zorgt dat je voldoende water geeft, dan word je vanzelf beloond met lekkere sappige aardbeien. Bijkomend voordeel van aardbeien in een pot, is dat de vruchten mooi over de rand hangen en niet op de grond liggen. Zo blijven de aardbeien schoon en gaan ze niet rotten.

+ moodboard

Eet smakelijk!

Bekijk meer blogs »

Hans van Hoven
Over hoven
feedback Switch to English