Groene schutting: klimplanten kiezen

Een schutting kun je mooi laten begroeien met klimmers. Er zijn klimplanten die ook in de winter hun blad houden, waardoor je ook in de winter uitzicht hebt op een groene schutting.

De meeste achtertuinen worden begrensd door een schutting of hekwerk; een ideale steun voor klimplanten! Het enige waar je rekening mee moet houden is of de klimplant zelf omhoog klimt of dat je hem een handje moet helpen.

+ moodboard
Niet spectaculair, wel sterk, wintergroen en betrouwbaar: de klimop.

Zonder hulp omhoog

Het kan handig zijn om planten te kiezen die zelf omhoog klimmen. Ze hebben hechtwortels waarmee de takken zich vastzetten aan hun ondergrond.

Kies dan bijvoorbeeld voor:

  • klimop (Hedera)
  • wilde wingerd (Parthenocissus tricuspidata 'Veitch Boskoop'),
  • trompetklimmer (Campsis radicans)
  • klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris)

+ moodboard

Klimop (Hedera) is een bekende wintergroene klimplant voor tegen schutting, hekwerk of muur.

+ moodboard
Wilde wingerd (Parthenocissus) kan makkelijk een schutting begroeien, zelfs een complete gevel is geen probleem voor deze snelle groeier! Het meest spectaculaire moment is de herfst. Dan verkleurt de wingerd met prachtige rode herfstkleuren.

+ moodboard
Trompetklimmer (Campsis)

+ moodboard
Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) groeit ook goed in de schaduw en wordt daarom vaak toegepast als klimplant op een noordmuur of schutting.

Bovenstaande planten klimmen zelf omhoog langs muren en schuttingen. Vooral de klimop is een snelle klimmer die binnen een paar seizoenen een muur weet te bedekken. Bovendien houdt klimop in de winter zijn blad. Klimop, maar ook klimhortensia, kan in de schaduw; handig voor een schutting op het noorden.

Heb je een zonnige plek en wil je een tropisch tintje? Kies dan voor de trompetklimmer met oranje of gele bloemen. Wilde wingerd kan in de halfschaduw of zon en staat weer vooral bekend om zijn prachtige herfstkleur.

Het betere slingerwerk

Veel andere klimmers, zoals Clematis (bosrank) hebben hulp nodig om omhoog te klimmen. Je zet ze met bindmateriaal vast aan de schutting of een klimrek. Hebben ze de weg eenmaal omhoog gevonden, dan slingeren ze zich met behulp van hun ranken omhoog.

+ moodboard
Clematis heb je in vele kleuren. Hier zie je een mooie combinatie van een grootbloemige blauwe en een kleinbloemige paarse soort.

Er zijn veel soorten Clematis, waaronder ook groenblijvende soorten. De groenblijvende Clematis soorten zijn niet helemaal winterhard en bloeien meestal vroeg in het voorjaar, zoals Clematis armandii ‘Apple Blossom’ of Clematis ‘Snowdrift’.

+ moodboard

Clematis 'Apple Blossom' is wintergroen, zet hem wel op een beschutte plek, uit de wind. Ideaal voor een stadstuin dus.

Heb je een schaduwklimmer nodig, denk dan eens aan de geurende kamperfoelie, bijvoorbeeld Lonicera henryi ‘Copper Beauty’, zoals op de onderstaande foto.

+ moodboard

+ moodboard
Ook de inheemse boskamperfoelie (Lonicera peryclymenum) is een goede klimplant met heerlijk geurende bloemen.

+ moodboard
Misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende slingerplant is de blauwe regen (Wisteria).

+ moodboard
De Duitse pijp (Aristolochia) is ook een rankende klimplant. Vergeet niet op tijd je fiets weg te halen, want de plant groeit erg snel! :)

+ moodboard

Toscaanse jasmijn (Trachylospermum jasmonoides) is een heerlijk geurende klimplant voor een beschutte plek. Bovendien is deze klimmer wintergroen.

Struiken tegen schutting of muur leiden

Er zijn ook struiken die van zichzelf niet klimmen, maar die je wel goed tegen een schutting of muur kunt leiden. Bijvoorbeeld de vuurdoorn (Pyracantha). Deze sterke plant kan ook in de schaduw staan, heeft stekels, bloeit wit en geeft in het najaar bessen in rood, oranje of geel waar vogels dankbaar van eten.

+ moodboard

Rozen zijn ook bekende leistruiken. Ze kunnen geleid worden langs muren, schuttingen en over pergola's.

+ moodboard

+ moodboard

Snoepmuur

Een muur of schutting is ook een prima plek om fruitklimmers tegenaan te laten groeien. Druif, framboos, braam en de nog wat onbekende gojibes moeten omhoog geholpen worden, en vragen wat meer onderhoud, maar je kunt er heerlijk van snoepen!

+ moodboard

De Gojibes: Lycium barbarum

+ moodboard

Rode en zwarte bes kunnen met wat snoei- en begeleidingswerk mooi tegen een verticale wand groeien.

+ moodboard

Framboos is een makkelijke plant die je goed tegen een schutting of muur kunt laten groeien.

Voor elke plek een geschikte klimplant

Zoals je ziet: voor elke muur of schutting wel een geschikte klimplant te vinden. Bedenk van tevoren goed:

  • hoe groot mag de plant worden?
  • moet de klimplan wintergroen zijn?
  • is bloei of vruchten gewenst?

Succes met kiezen! Klimplanten zijn online te koop bij Directplant.nl


Bekijk meer blogs »

DirectPlant.nl
Over DirectPlant.nl
Directplant is een grote online shop voor tuinplanten, bomen, struiken en bloembollen. Bekijk profiel
feedback Switch to English