Chelsea; de mooiste tuinenshow ter wereld

De Chelsea Flower Show is een jaarlijks tuinenfestival in Londen. Hier vind je showtuinen van bekende tuinontwerpers, maar ook leveranciers van planten en tuinmaterialen. 'Chelsea' wordt georganiseerd door de Royal Horticultural Society; de 'Koninklijke Tuinbouw Vereniging'. Deze vereniging promoot tuinieren jaarlijks met meerdere shows, waarvan Chelsea de grootste en belangrijkste is. Dit zijn de foto's van de meest recente en 100e editie van de show.

+ moodboard

Tuingekte

Engeland geldt nog steeds als het Mekka van tuinenland. In geen enkel ander land is tuinieren zo ingebakken in de cultuur als in de UK. Groot Brittannie kent een lange en rijke tuingeschiedenis. Talloze tv-programma's en tijdschriften gaan puur over tuinen en tuinieren. Het summum van die tuingekte komt jaarlijks tot uiting in de Chelsea Flower Show.

+ moodboard

Alles voor tuinen

Alle denkbare bedrijven en producten die iets met tuinen of tuinieren te maken hebben - van kwekers en ontwerpers tot kassen en tuingereedschap - zijn te vinden op de Chelsea Flower Show. Ook Nederlandse ontwerpers en bedrijven zijn te vinden op de show. Zo won de Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf in het jaar 2000 de 'best in show award'. Dit jaar was de firma Sneeboer uit Grootebroek van de partij met een stand waar hun prachtige handgesmede rvs tuingereedschap te zien was.

TuinTuin was er bij!

Ook TuinTuin was dit jaar van de partij om je de meest inspirerende tuinen te kunnen laten zien. Van de vele bijzondere tuinen op Chelsea zullen fotoverslagen volgen. Bij deze alvast een voorproefje van wat er allemaal te zien was op deze jubileum editie van de Chelsea Flower Show.

Beste showtuin 2013: Trailfinders Australian Garden.

Een bijzondere landschapstuin met Australische plantensoorten, een heuse waterval en een zwevende glazen studio in een bloemstructuur.

+ moodboard

Beste 'ambachtstuin': An Alcove (Tokonoma) Garden. Een prachtige kleine Japanse tuin met een beekje, een tatami-huisje en veel groen.

+ moodboard

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar de Arthritis Research UK Garden. Een super kleurrijke tuin met bijzonder mooie kunstwerken.

+ moodboard

Gouden medailles

Verder worden jaarlijks medailles uitgereikt aan de best aangelegde tuinen. Dit jaar gingen er gouden plakken naar:

The Laurent-Perrier Garden

Een chique tuin in 'champagnestijl'.

+ moodboard


East Village Garden

Golvende lijnen en een sterke beplanting.

+ moodboard


The Homebase Garden

Een moderne familietuin.

+ moodboard


RBC Blue Water Roof Garden

Een 'daktuin' met veel waterelementen.

+ moodboard


The Telegraph Garden

Deze tuin bestaat uit een grid van strak geknipte haagblokken, onderbroken door grillige meerstammige boompjes, wilde beplanting en waterbekkens.

+ moodboard

The Centennial Garden

Een tuin ter ere van 100 jaar Chelsea Flower Show.

+ moodboard

Wilt u er bij zijn in 2014? Kijk op de website van de RHS voor meer informatie. Ook worden vanuit Nederland tuinreizen naar de Chelsea Flower Show georganiseerd. Bijvoorbeeld door Gardentours .

Bekijk meer blogs »

Arjan Boekel
Over Boekel Tuinen

Moodboards van Arjan Boekel

feedback Switch to English