Tover je kleine stadstuin om tot een paradijs

De stadstuin is vaak een kleine tuin. Bovendien is de tuin vaak omgeven door veel bebouwing. Dat zorgt voor veel inkijk. Ook is de stadstuin vaak een schaduwtuin. In het tuinontwerp moet met deze factoren rekening gehouden worden.

+ moodboard
De stadstuin is vaak omgeven door bebouwing, een beschutte plek uit het zicht is dan heerlijk!

Inkijk

Vaak heb je het gevoel dat je bekeken wordt in een kleine stadstuin. Niet iedereen vindt dat een probleem. Wel is het leuk om op zijn minst een tuingedeelte te maken waar je je ongezien even kan terugtrekken. Een boompje of dakboom kan hiervoor een oplossing zijn, maar daar is niet altijd ruimte voor. In dit geval kan een pergola met klimplanten uitkomst bieden. Daar kan bovendien een schaduwdoek aan worden toegevoegd, zodat je echt uit het zicht bent.

+ moodboard
Pergola met zeildoek zorgt voor een b eschutte zitplek.

Klein

Omdat de stadstuin vaak een kleine tuin is, spelen verticale elementen een extra belangrijke rol. Een pergola of kleine boom zorgt voor een welkom hoog element. Die maakt de tuin ruimtelijk interessanter. Wanneer elementen in de hoogte ontbreken, ontstaat vaak een hokkerig effect. Dat komt omdat in de stadstuin meestal schuttingen worden gebruikt vanwege ruimtegebrek.

+ moodboard
De boompjes en de pergola zorgen voor hoogte en groen.

Eenheid

In een kleine tuin moet je keuzes maken. Liever een paar wensen optimaal uitvoeren dan alles in mini-formaat in de tuin proppen. Mede door de schaduw valt bijvoorbeeld een gazon al snel af. Hiervoor in de plaats kan je aan halfverharding (grind) denken, of een kleine vijver. Probeer bestrating rustig te houden en niet te veel materialen te combineren, anders wordt het resultaat snel te druk.

Hoogteverschil en verrassing

Hoe klein de tuin ook is, een hoogteverschil maakt de tuin net even spannender:

 • Dat kan in de vorm van een verdiept terrasje of zitkuil
 • een verhoogd (vlonder)terrasje
 • ook een verhoogd plantvak of verhoogde vijver kan een verrassend element zijn

Zo creëer je verschillende tuingedeeltes. Verder kan je verrassing in de tuin brengen door:

 • een wand in een spannende kleur te schilderen
 • een waterelement of vijver toe te passen
 • een spiegel of kunstwerk te plaatsen

+ moodboard
De kleine vijver kan je oversteken met een transparant roosterpad. Avontuur in het klein!

Verlichting

Doorverlichting toe te passen creëer je een buitenkamer die je ook 's avonds optimaal kan benutten. Bovendien is de tuin ook als je binnen zit heel mooi om te zien. Zorg voor een bescheiden verlichting. Als de hele tuin fel verlicht wordt dan is de spanning eraf. Dat geeft een saai effect. Kies er liever voor om enkele accenten met een spotje aan te lichten. Een wat fellere basisverlichting kan aan de gevel van het huis.

Beplanting

In een stadstuin - ook als die heel klein is - mag beplanting niet ontbreken. Gebruik zoveel mogelijk de wanden van de tuin om een groen effect te krijgen. Vaak zullen alleen schaduwplanten goed groeien in de stadstuin. Kies soorten die lang mooi zijn en meer te bieden hebben dan bloei. Mooi blad is eigenlijk een vereiste voor elke plant in de kleine stadstuin! Veel varens en siergrassen zijn hiervoor ideaal. Voor kleur kan je klimplanten gebruiken en zomerbloeiers in potten toepassen.

+ moodboard

Waar kan je op letten bij het inrichten van een stadstuin?

 • beperk inkijk met een pergola en/of zeildoek
 • maak het niet te druk, maak keuzes, laat desnoods wensen vallen omwille van het geheel
 • denk in de hoogte, hier ligt vaak onbenutte ruimte in een kleine tuin
 • probeer een hoogteverschil in te bouwen
 • gebruik verlichting, maar het liefst subtiel
 • beplanting moet het liefst meerdere seizoenen wat te bieden hebben

Deze stadstuin en tips zijn afkomstig van Arjan Boekel. Meer weten over het ontwerp van stadstuinen? Bekijk alle projecten van Boekel Tuinen.

Bekijk meer blogs »

De rijke bloei van de aster (Aster 'Monch') zorgt ervoor dat het zitje aan het water mooi verborgen ligt.

Dit blog werd mede mogelijk gemaakt door Boekel Tuinen. Boekel Tuinen is een bureau voor tuinarchitectuur. Het tuinontwerp staat centraal, maar het hele traject van uitvoering en onderhoud kan verzorgd worden.

Een tuinontwerp op maat? Laat je vrijblijvend informeren.

Moodboards van Boekel Tuin en Landschap

feedback Switch to English