Tuinontwerp landelijke tuin

In de landelijke tuin is er veel raak vlak tussen tuin en landschap. Een landelijke sfeer wordt bereikt door landschappelijke elementen in de tuin te gebruiken. Ook wordt - waar mogelijk - het omringende landschap 'geleend' door zichtlijnen naar buiten de tuin open te laten.

+ moodboard
Uitzicht tussen de knotwilgen door naar een oer-Hollands weidelandschap.

Indeling

Landelijke tuinen zijn vaak vrij groot. Het is dan ook aan te bevelen om eerst een goede indeling voor de tuin te maken. Dicht bij huis komen functionele elementen zoals het hoofdterras en opbergmogelijkheden. De lijnen zijn hier meestal wat strakker en gebaseerd op een no-nonsense aansluiting op het huis. Verder van het huis af wordt de tuin steeds losser van opbouw en wordt de invloed van het omringende landschap groter.

+ moodboard

Zicht op het landschap, 'geleend landschap' is ideaal voor een landelijke sfeer.

Landelijke Bomen en hagen

Landelijkeelementen kunnen al snel voor de gewenste sfeer in de tuin zorgen.Bijvoorbeeld een boomgaard, of losse fruitbomen, zijn hier uitermategeschikt voor. Ook landelijke beplanting als knotwilgen of hagenhebben de juiste uitstraling. In een grote tuin vormen hagen ook hetideale element om de tuin in verschillende ruimtes in te delen.

+ moodboard

Fruitbomen zorgen voor veel sfeer en zijn prachtig om te zien.

Water

Zeker in een landschappelijke tuin vormt water een onmisbaar element. In de vorm van een sloot of een natuurlijke vijver bijvoorbeeld. Met name een wat grotere waterpartij kan een sierraad worden in de landelijke tuin. Als de vijver goed wordt aangelegd wordt veel dierenleven aangetrokken.

+ moodboard
Water brengt dynamiek en leven in de tuin.

Gras

Ook gras is onmisbaar in de landelijke tuin. Met gras kan je hele leuke dingen doen. Kort gemaaid gras geeft een wat strakkere sfeer. Op plekken waar het niet te netjes hoeft kan je ook prima het gras laten groeien. Dat is gewoon een kwestie van minder vaak maaien. Zo krijg je ook allerlei wilde bloemen in het gras. Dat kan nog eens extra gestimuleerd worden door de grond in te zaaien met een bloemenmengsel. Ook vroege bolletjes zoals crocussen kunnen in het gras verwilderen.

+ moodboard
G emaaid gras en ongemaaid bloemrijk gras vullen elkaar mooi aan in deze landelijke tuin.

De elementen

Een landelijke tuin staat vaak onder invloed van de elementen. Om de tuin te beschutten tegen wind kan in de overheersende windrichting met houtwallen, hagen en bomen worden gewerkt. Dicht bij huis is het prettig om onder een veranda uit de wind te kunnen zitten. Dit vormt ook een heerlijke plek voor lange zomeravonden.

+ moodboard
Onder de veranda zit je fijn beschut.

Waar kan je op letten bij het inrichten van een landelijke tuin?

  • een eenvoudige hoofdindeling zorgt voor rust
  • binnen deze hoofdopzet passen elementen als een moestuin, vijver, borders en boomgaard
  • dicht bij huis is de tuin functioneler, verder van huis landelijker
  • gebruik landelijke beplanting, zoals fruitbomen, hagen en knotwilgen
  • kies een plek voor een mooie vijver
  • zorg voor beschutting met bomen, struiken en hagen

Bekijk meer blogs »

Arjan Boekel
Over Boekel Tuinen

Moodboards van Arjan Boekel

feedback Switch to English