Beplantingsplan

Zelf uw beplantingsplan maken, met tips van de expert!

Een beplantingsplan maken is niet makkelijk. Er zijn namelijk duizenden soorten om uit te kiezen. In de meeste tuinen is het beplantingsplan echter wel zeer belangrijk voor het verkrijgen van de gewenste sfeer. Een beplantingsplan maken is vakwerk. Je hebt kennis nodig van planten.

Om het je makkelijker te maken laten we hier op tuintuin een selectie aan planten zien waar professionele tuinontwerpers graag mee werken. Betrouwbare planten die het bijna altijd goed doen. Zo maken we samen stap voor stap je ideale beplanting.

+ moodboard

Welke sfeer moet de beplanting uitstralen? Hier zie je een weelderige spannende beplanting.


Een beplantingsplan maken is ontwerpen met tijd.

Het grote verschil tussen een tuin inrichten en een huis inrichten is de beplanting. Als je een beetje gevoel hebt voor inrichting, dan zal je het leuk vinden om bijvoorbeeld een terras in te richten met meubilair en enkele accessoires zoals plantenbakken. Een hele tuin inrichten is andere koek! Dat komt door de beplanting. Je moet nu ineens rekening houden met de seizoenen, de jaren, met groei en met onderhoud. Dat is lastig, maar ook erg leuk! Je kan dan ook het makkelijkst een beplantingsplan maken als je een goed ontwerp hebt.

Beplantingsplan en tuinontwerp; samen sterk

Een tuinontwerp geeft inzicht in de ruimteverdeling van de tuin. Een tuinontwerp laat ookzien waar ruimte is voor beplanting. Die beplanting moet dan ook goed aansluiten bij dit ontwerp; bij de gewenste ruimteverdeling en sfeer. Om de beplanting aan te laten sluiten bij het ontwerp van uw tuin, moet u eerst weten welke typen beplanting er zijn. Eenvoudig gezegd; een boom heeft een ander effect dan een haag of een kruipende bodembedekker...

Type beplanting

Je kan kiezen uit bomen, struiken, hagen, snoeivormen (zoals bollen, blokken en zuilen) vaste planten, siergrassen, varens, bloembollen, klimplanten, etc. Elk type beplanting kan op zijn eigen manier iets bijdragen aan de tuin. Denk allereerst goed na over de volgende zaken:

 • moet de beplanting inkijk blokkeren?
 • moet de beplanting de tuin in ruimtes verdelen?
 • op welke plek wil je veel bloemen?
 • op welke plek moet de beplanting altijd netjes zijn?
 • moet de beplanting makkelijk te onderhouden zijn?

En zo zijn er nog veel meer vragen te beantwoorden voor je aan een beplantingsplan begint. In onze artikelen over beplanting gaan we hier verder op in.

+ moodboard

Hagen zorgen voor rust en structuur in de tuin. Ook kan je er mooi de ruimte mee verdelen.


Hoe doet de expert het?

De professionals kunnen putten uit veel plantenkennis en jarenlange ervaring. Waar letten zij op bij het maken van een plantplan?

 • kies planten bij de gewenste sfeer van de tuin (dus: bepaal eerst de sfeer, en kies daar de planten bij);
 • kies liever sterke planten die het goed doen dan hele bijzondere planten die onbetrouwbaar zijn (hiervoor kan je onze handige sterke plantenlijst gebruiken);
 • hou rekening met feiten als zon/schaduw, wind, grondsoort en droogte/natheid;
 • stel als doel dat de gehele bodem bedekt raakt, dit komt fraai over en verminderd onderhoud;
 • denk na over seizoenen, wil je altijd wat te zien hebben, of knallen in een specifiek seizoen?
 • denk niet alleen aan kleur en bloemen, maar ook aan blad, textuur, vorm en hoogte.

Favoriete planten in je moodboard plaatsen

Dit zijn de belangrijkste punten waarmee je rekening kunt houden bij het maken van een beplantingsplan. De eerste stap van het beplantingsplan is om een moodboard te maken met daarin jouw favoriete planten.

Mooie afbeeldingen uit een magazine knippen is niet meer nodig. Je maakt op TuinTuin eenvoudig je eigen moodboard aan.

Moodboard beplanting

Je kunt iedere afbeelding op TuinTuin met twee muisklikken in jouw moodboard plaatsen. Succes en veel plezier met de voorpret!

Maak je eerste moodboard >>

Bekijk meer blogs »

Hans van Hoven
Over hoven
feedback Switch to English