Zo maak jij jouw tuin onderhoudsvriendelijk!

Wil je graag wat groen in de tuin, maar heb je geen tijd om verschillende planten te onderhouden? Gelukkig zijn daar oplossingen voor. Er zijn namelijk genoeg planten die weinig aandacht nodig hebben. Daarnaast zijn er verschillende trucjes om het onderhoud te beperken. Hieronder vind je meerdere tips om jouw tuin onderhoudsvriendelijk(er) te maken.

Gebruik vaste planten

Vaste planten bloeien vaak jaren zonder dat je ernaar om hoeft te kijken. Iets nieuws te potten of zaaien is niet nodig wat ideaal is voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Kies daarom voor vaste planten in plaats van eenjarigen planten om het onderhoud te verminderen. Voorbeelden van vaste planten vind je hier . Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals Sneeuwklokjes, Botanische tulpen en Krokussen. Deze bloemen verwilderen en hoeven daarom niet elk jaar uit de grond gehaald te worden.

+ moodboard
Botanische tulpen

Kies de juiste bestrating

Vaak wordt er gedacht dat een bestrate tuin geen onderhoud nodig heeft. Echter is dit niet het geval. Tegels krijgen groene aanslag en onkruid groeit vervolgens tussen de voegen. Dit kun je tegengaan door de voegen tussen de tegels te dichten met elastische voegmiddelen. Leg daarnaast een anti-worteldoek onder de bestrating om opkomende wortels te voorkomen. Ga voor grote tegels in de tuin, want onkruid groeit makkelijker tussen de voegen van kleine bestrating, zoals klinkers. Meer informatie over hoe je onkruid tegen kunt gaan, vind je hier.

+ moodboard

Zeg nee tegen sierpotten

Ook al staan sierpotten prachtig op het terras, het vraagt ook veel aandacht en onderhoud. Er moet regelmatig water worden gegeven en op zijn tijd moeten deze planten worden voorzien van nieuwe potgrond. Gebruik daarom geen sierpotten in een onderhoudsvriendelijke tuin. Uiteraard kun je wel kiezen voor plantenbakken met onderhoudsvriendelijke planten zoals siergrassen.

+ moodboard

Zeg ja tegen grind

De aanleg van een grindtuin duurt wellicht even, maar het onderhoud daarna valt erg mee. Het enige wat er af en toe moet gebeuren, is het los harken van het grind om onkruid te voorkomen. Plaats bij de aanleg van grind opsluitbanden om het grind om de juiste plek te houden. Daarnaast zijn opsluitbanden een goede oplossing om de lijnen in het tuinontwerp duidelijker te maken.

+ moodboard

Voorkom onkruid door bodembedekkers

Bodembedekkers zijn vaste planten en heersers die plat over de grond groeien. Deze planten bedekken alle grond, zodat er geen licht kan komen. Door het gebruik van bodembedekkers krijgt onkruid minder kans om te groeien. Indien de plant net nieuw is, kun je tijdelijk houtsnippers neerleggen om het onkruid tegen te gaan. Voorbeelden van planten die geschikt zijn als bodembedekkers zijn de Ooievaarsbek, Kattenkruid en de Hartlelie.

+ moodboard
Kattenkruid

+ moodboard
Hartlelie

Hopelijk kun je aan de hand van deze 5 tips meer genieten van jouw tuin met minder inspanning! Hieronder vind je nog een aantal voorbeelden van onderhoudsvriendelijke tuinen.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English