5 tuintips voor de maand augustus

Een bekende weerspreuk voor de maand augustus luidt: "Is het warm en voorspoedig weer, brengt augustus de eerste peer". Augustus wordt dan ook wel de 'oogstmaand' genoemd. Uiteraard zijn er naast het oogsten nog andere taakjes in de tuin die gedaan moeten worden. Wij hebben 5 tuintips op een rijtje gezet, zodat jij in augustus aan de slag kunt in de tuin terwijl het zonnetje schijnt.

1. Oogst jouw fruit

Augustus is de oogstmaand voor veel fruitsoorten, zoals appels, peren en frambozen. Eindelijk kun je genieten van al de tijd dat je hierin hebt geïnvesteerd! Voeg wat fruit toe aan jouw ontbijt of maak er een lekkere jam van. Na het oogsten van bijvoorbeeld pruimen, bessen, perziken en kersen, mogen deze bomen en struiken gesnoeid worden. Ook is het tijd om kruiden te oogsten. Bewaar deze in de vriezer of gedroogd.

+ moodboard

2. Onderhoud van het gazon

Om ervoor te zorgen dat het gras niet groener is aan de overkant, is er ook werk aan de winkel aan het gazon. Maai het gras minstens een keer per week. Voorkom kale plekken door het gras niet te kort te maaien. Bij warm weer is het verstandig om in de avond het gras te maaien om verbranding tegen te gaan. Besproei het gazon een keer per week enkele uren, indien het weer lang warm en droog is. Bij veel regenbuien is het van belang dat de planten in potten niet té veel water krijgen om wortelrot te voorkomen. Giet daarom overtollig water af als dit het geval is.

+ moodboard

3. Snoeien is noodzakelijk

Moeten jouw hagen nog geknipt worden? Doe dit dan in augustus en niet later. Zo heeft het groen wat eraan groeit nog voldoende tijd om af te harden. Snoei de haag aan de bovenkant wat smaller, zodat de onderste takken voldoende zonlicht krijgen. Plaats aan het begin en eind van de haag een paal en span daar een lijntje tussen. Gebruik een waterpas om te zien of de lijn ook daadwerkelijk recht is en gebruik dit als leidraad bij het snoeien. Ook verschillende boomsoorten, zoals de esdoorn, berk en walnoot kunnen gesnoeid worden. Als laatste hebben de rozen wat aandacht nodig in augustus. Snoei de rozen die in de zomer enkele weken achter elkaar extreem bloeien. Zorg ervoor dat er wat bewolking is wanneer je begint met snoeien om de kans op verbranding te verkleinen.

+ moodboard

+ moodboard

4. Geef jouw vijver wat aandacht

In augustus zijn jonge reigers net uitgevlogen en dus op zoek naar eten. Om te voorkomen dat jouw vissen straks het avondeten voor deze dieren zijn, is het verstandig om een net over de vijver te spannen. Houd daarnaast de waterstand goed in de gaten. Door het warme weer kan het zijn dat er veel water verdampt en het is dan van belang dat de vijver wordt bijgevuld. Verwijder daarnaast uitgebloeide en dode planten om eventuele algengroei tegen te gaan. Voeg als laatste wat zuurstofplanten toe aan de vijver. Dit voorkomt troebel water en zorgt voor meer zuurstof in het water. Goede zuurstofplanten zijn sterrenkruid, hoornblad en fonteinkruid. Een fontein is ook een oplossing om het water te voorzien van zuurstof.

+ moodboard

5. Verwijder onkruid/uitgebloeide bloemen

Onkruid is dol op warm weer in combinatie met verschillende buien. Om het woekeren tegen te gaan, verwijder je het onkruid tussen de tegels en vaste planten. Verwijder, naast het onkruid, ook de uitgebloeide bloemen uit de tuin. Denk hierbij aan Petunia, Dahlia, Fuchsia en Geranium. Door de oude bloemen te verwijderen, gaat alle energie van de planten naar de bestaande bloemen. Ook de aardbeienplanten moeten opgeschoond worden. Snij jonge uitlopers af en haal aangetaste bladeren weg. Heb je nieuwe aardbeienplanten? Plant deze dan op een nieuw veldje.

+ moodboard

Aan de hand van deze 5 tips maak jij jouw tuin klaar voor de maand augustus! Meer tips nodig over hoe jij jouw tuin klaar maakt voor de zomer? Bekijk deze hier !

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English