Dé nieuwste trend; Cactussen en Vetplanten

Tegenwoordig zijn de cactussen en vetplanten niet meer weg te denken uit de Nederlandse tuincentra. Niet gek ook, want deze planten hebben een nogal bijzondere uitstraling. Er zijn grote cactussen, mini vetplantjes, cactussen met brede bladeren, hangplanten en nog meer soorten en maten. Daarnaast hebben cactussen en vetplanten weinig verzorging nodig wat de planten nog populairder maakt voor vele mensen. Wij leggen je graag wat meer uit over deze opvallende plantensoorten.

Cactussen en vetplanten

Het feit dat de cactus en vetplant veel overeenkomsten hebben, is niet heel gek. Deze planten zijn namelijk nauwe familie van elkaar. De verzamelnaam voor cactussen en vetplanten is 'succulenten'. De naam houdt in dat zulke planten grote hoeveelheden water kunnen opslaan. Cactussen en vetplanten slaan het vocht op in de bladeren, stengels en wortels om te kunnen overleven onder droge omstandigheden. Ook al zijn deze planten nauwe familie van elkaar, er is toch een duidelijk verschil te vinden. Cactussen hebben namelijk kenmerkende knobbels waar naalden inzitten. In tegenstelling tot de cactus, kun je de vetplant dus aanraken zonder bang te zijn om geprikt te worden.

+ moodboard
Cactus

+ moodboard
Vetplant

Populaire cactussen en vetplanten

Een geliefde vetplant is de Olifantsoor. Deze plant komt oorspronkelijk uit de droge gebieden van Madagascar. De Olifantsoor heeft een lichtgroene kleur met voornamelijk puntige bladeren. De plant heeft de naam te danken aan de bladeren. Aan de onderkant zijn deze namelijk gewelfd, wat doet denken aan olifantenoren. Naast deze bijzondere bladeren van ongeveer 35 cm bij 10 cm is de Olifantsoor erg sterk en beschikt het over verschillende afweermechanismes.

+ moodboard
Olifantsoor

Ben je op zoek naar een stoere cactus voor in de woonkamer? Dan is de Euphorbia Ingens een goede keuze. Door een grote en grillige uitstraling voegt deze plant zeker wat sfeer toe aan het interieur. Aangezien deze cactus geen grote pot nodig heeft, neemt het niet veel ruimte in beslag en is het dus een geschikte plant voor een wat kleinere plek in de kamer.

+ moodboard
Euphorbia Ingens

Als laatste is de Aloë Vera erg populair in Nederland. Deze vetplant komt oorspronkelijk uit Afrika en valt op door de dikke en vlezige bladeren. Uiteraard kennen wij Aloë Vera als verzorgingsmiddel, maar het heeft ook een decoratieve functie. De plant is verkrijgbaar in verschillende kleuren en bladvormen wat de Aloë Vera extra leuk maakt.

+ moodboard
Aloë Vera

Verzorging van de succulenten

Aangezien het natuurlijk leefmilieu voor cactussen en vetplanten de woestijn is, is het logisch dat deze planten van veel zon en warmte houden. Kies daarom een plekje in huis waar de succulenten veel zonlicht krijgen. Zodra je een plek hebt uitgekozen, is het verstandig om de cactus niet meer te draaien. De kant van de plant wat niet gewend is aan zonlicht, kan bij het draaien namelijk verbranden.

+ moodboard

Geef de vetplanten en cactussen in de zomer ongeveer één keer per week water. In de winter is één keer per twee weken voldoende, want de succulenten gaan dan de rustperiode in. Indien de grond wat droog aanvoelt, is er nog niks aan de hand. De planten zijn gewend om zelf het water op te slaan. Heb je jouw vetplant of cactus een jaar? Dan is het tijd om deze te verpotten zodra de zomer is aangebroken. Herhaal dit ieder jaar om de groei te optimaliseren. Gebruik bij het verpotten speciale grond, want de cactussen en vetplanten hebben specifieke eisen, zoals een voedselarme grond.

Benieuwd naar hoe je deze vetplanten en cactussen op een decoratieve manier kunt toevoegen aan jouw interieur? Bekijk dan onderstaande voorbeelden!

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Suzanne van Heyningen
feedback Switch to English