Help jouw planten de zomer door!

De warme zomerdagen komen er weer aan! Heerlijk genieten in de tuin onder het genot van een koud drankje, want tijdens deze hitte moet er genoeg gedronken worden. Ditzelfde geldt uiteraard voor de planten in de tuin alleen is dat helaas niet aan hen. Daarom moet er in de maanden juli en augustus extra aandacht worden gegeven aan de planten, zodat jij nog meer kunt genieten van de prachtige kleuren in jouw tuin. Aan de hand van een paar eenvoudige tips bescherm jij jouw tuin tegen de hoge temperaturen.

Gevoelige planten

Sommige planten hebben net wat meer aandacht nodig dan andere planten. Vooral planten in potten of bakken eisen extra verzorging tijdens de warme dagen. Dit soort planten hebben namelijk minder grond en drogen dus ook sneller uit. Een tip is om twee blokken oase, bij het planten, onderin te leggen, zodat deze water opnemen en de plant een reserve heeft. Een andere mogelijkheid is de grond afdekken met boomschors of grind om ervoor te zorgen dat het water langzaam verdampt. Naast de planten in potten, eisen bomen ook wat meer werk tijdens de hoge temperaturen. Zeker als deze in het voorjaar zijn geplant. Geef de bomen daarom voldoende water om de wortels sterk te houden.

+ moodboard
Grond afdekken met boomschors

Warmtebestendige planten

Wil je het onderhoud in de tuin zo veel mogelijk beperken in de zomer? Kies dan voor vetplanten of mediterrane kruiden zoals lavendel of salie. Vetplanten zijn ideaal, aangezien deze veel vocht opslaan waardoor zij warme periodes makkelijker overleven. Daarnaast hebben planten met grijskleurige bladeren minder aandacht nodig, aangezien deze het zonlicht weerkaatsen. Daarentegen zijn roodbladige planten juist veel gevoeliger voor zonnebrand.

+ moodboard
Lavendelhaag

+ moodboard
Vetplanten in de tuin

Gazon

Een groene grasmat in de zomer is uiteraard ideaal, maar niet altijd reëel. Het gras moet overleven in de zomer en kan daardoor geel en droog worden, maar geen zorgen, het wordt vanzelf weer groen. Om het gazon zo goed mogelijk te beschermen, moet het gras niet te kort gemaaid worden. Houd hiervoor ongeveer 5 cm aan. Zo verbrand het gras niet snel en droogt de grond niet uit. Het beste is om in de avond te maaien, zodat het gras vochtig blijft wat bescherming biedt tegen de zon.

+ moodboard

Sproeien

Het beste moment om de planten water te geven is in de vroege ochtend. Dit zorgt ervoor dat het water minder snel verdampt. Daarnaast verminderd dit de kans op verbranding van de planten. Let erop dat je de aarde van de planten water in plaats van de planten zelf voor een optimaal resultaat. Het is daarnaast beter om een paar keer per week veel water te geven, dan elke dag een klein beetje. Op die manier bereikt het water de diepere wortels wat de overlevingskans van de plant vergroot. Dit voorkomt ook dat de planten gewend raken aan de hoeveelheid water, waardoor de wortels juist minder diep de grond in gaan. Planten in potten of bakken hebben echter wel elke dag water nodig.

+ moodboard

Laatste tips

  • Heb je een kas met een moestuin? Houd dan de ramen en deuren altijd open voor een goede luchtcirculatie;
  • Houd er rekening mee dat mest de wateropname vermindert, dus pas hiermee op;
  • Om ervoor te zorgen dat groenten of kruiden het water goed vasthouden, is het verstandig om kuiltjes rond de planten te maken.

Hopelijk kun je aan de hand van deze trucjes nog meer genieten van de zomerse dagen!

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Suzanne van Heyningen
feedback Switch to English