De prachtige Hortensia

Tegenwoordig is de Hortensia is veel Nederlandse tuinen te vinden. Erg logisch, aangezien deze plant niet alleen mooi is, maar ook makkelijk te onderhouden. Daarnaast zijn er verschillende soorten en dus voor ieder wat wils, maar wat weet je eigenlijk allemaal van de Hortensia? Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze veelzijdige plant.

Hortensia planten

De perfecte Hortensia gevonden voor jouw tuin? Dan is het tijd om deze te planten. De beste tijd hiervoor is in het voorjaar of najaar. Houd bij het kiezen van de plek rekening met de schaduw. Kies een plek in de tuin met minimaal halfschaduw voor de Hortensia, want die prachtige bloei komt niet als de plant te weinig zon krijgt. Het is ook mogelijk om te gaan voor een plekje in de volle zon alleen dan is het extra van belang om de plant voldoende water te geven. Zodra de beste locatie is bepaald, is het tijd om een gat te graven voor de Hortensia. Deze moet ongeveer twee keer zo groot en diep zijn dan de pot. Vul het plantgat met speciale hortensiagrond. Heb je blauwe of roze Hortensia's? Strooi dan speciale blauwmaker bij de blauwe Hortensia en kalk bij de roze Hortensia. Op die manier krijgt de plant de juiste kleur. Plaats de Hortensia eerst in een emmer met water voordat deze de grond in gaat. Dit zorgt er namelijk voor dat de kluit zich goed kan volzuigen. Zet vervolgens de Hortensia in de grond en vul de rest van het gat aan met hortensiagrond. Stamp het goed aan en geef wat water.

+ moodboard

Hortensia snoeien

Niet elke Hortensia hoeft gesnoeid te worden en de momenten wanneer dit het beste is, is ook afhankelijk van welke soort Hortensia in de tuin staat. Pluimhortensia's moeten namelijk in de winter gesnoeid worden. Het is van belang dat het de 3 dagen erna niet gaat vriezen, want zo hebben de snoeiwonden genoeg tijd om te herstellen. De bolhortensia's kunnen echter het beste in de vroege lente gesnoeid worden. De macrophylla heeft minder aandacht nodig en hoeft maar eens in de vijf jaar een goede snoeibeurt te krijgen. De Koreaanse klimhortensia heeft daarentegen in principe helemaal geen snoei nodig wat weer wat tijd scheelt.

+ moodboard

Soorten Hortensia's

Om wat inspiratie op te doen welke plant het beste bij jou in de tuin staat, vind je hieronder foto's van verschillende soorten Hortensia's.

Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla)

+ moodboard
Bolhortensia's

+ moodboard
Schermhortensia's

Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)

+ moodboard
Pluimhortensia ‘Limelight’

+ moodboard
Pluimhortensia 'Bobo'

Sneeuwbalhortensia (Hydrangea arborescens' Annabelle')

+ moodboard

Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)

+ moodboard

Extra weetjes

Wist je dat...

  • Hortensia's veel water verdampen en dus een goede vochtige grond nodig hebben;
  • Hortensia's erg sterk zijn en vrijwel ongevoelig voor ziektes;
  • Hortensia's zich goed lenen om een mooi boeket van te maken;
  • Hortensia's goed tegen verschillende weersomstandigheden kunnen, zolang de plant er maar langzaam aan kan wennen;
  • De kleur van sommige Hortensia's afhankelijk is van de zuurgraad van de grond?

Bekijk meer blogs »

Suzanne van Heyningen
feedback Switch to English