Stijlvol genieten in de moderne tuin

Laten we het meteen maar bekennen. Dé moderne tuin bestaat niet. Modern betekent feitelijk 'hedendaags'. Bij tuinen spreken we van een moderne tuin als er strakke geometrische vormen en lijnen worden gebruikt. Om het nog eenvoudiger te maken: meestal wordt met een moderne tuin gewoon een strakke tuin bedoeld.

+ moodboard
Je ziet ze weinig, moderne tuinen met gebogen lijnen. Deze tuin op de Chelsea Flower Show van 2013 zou ik wel degelijk een moderne tuin noemen. De vormgeving is helder en krachtig. De vijver en schutting hebben een moderne uitstraling.

Tuintrends

Moderne tuinen zijn nog steeds trendy, dat bewijzen de tuintrends voor 2014. De 'Twisted Design' tuin is een tuin met eigenwijs design. De combinatie van materialen is niet alledaags en heeft een moderne uitstraling.

+ moodboard
De 'trendtuin' Twisted Design garden in Appeltern, hoort bij de tuintrends voor 2014 .

Rustgevend

De moderne tuin straalt balans uit en is erg geschikt om in tot rust te komen. Na een drukke werkdag kun je hier neerploffen in je loungebank, of lekker eten aan een ruime buitentafel. De gebruikte materialen zijn bij voorkeur onderhoudsarm.

+ moodboard

In deze moderne tuin vormt de riante loungebank een ontspannen zitplek.

Huis als uitgangspunt

Een moderne tuin sluit goed aan op de lijnen van het huis. Dat zorgt voor rust en harmonie. De moderne tuin heeft meestal meerdere zitmogelijkheden. Een strakke vijver kan een sfeervol element vormen. Net als grote plantenbakken, met bijvoorbeeld mediterrane planten als vijg, olijf, of een oude druivenstok.

+ moodboard

De lijnen van deze tuin sluiten naadloos aan op het huis. Zo vormen huis en tuin een eenheid.

Onderhoudsvriendelijke tuin

De moderne tuin is onderhoudsvriendelijk. Door het gebruik van relatief veel bestrating en weinig beplanting hoeft er weinig te gebeuren om de tuin mooi te houden. Het gebruik van kwaliteitsproducten die lang mee gaan versterkt die lage onderhoudsbehoefte. Ook in de beplanting dien je rekening te houden met de hoeveelheid tijd die in het onderhoud kan worden gestoken. Kies betrouwbare planten en maak grote groepen planten. Of gebruik planten die samen een grote bodem bedekkende plantengroep vormen.

+ moodboard

Strak huis, strakke tuin. De vorm en spiegeling van het glas in de gevel komt terug als vijver.

Functioneel

Over het algemeen zijn moderne tuinen functioneel ingericht. Terrassen zijn ruim. Paden lopen recht van A naar B. Parkeerplaatsen zijn ruim opgezet en van dezelfde tijdloze en onderhoudsvrije materialen als de terrassen en paden.

+ moodboard
Dezelfde tuin als hierboven, maar dan de voortuin: de parkeerplaats is gemaakt van dezelfde tegels als het terras, wat rust en eenheid geeft.

Buitenkamer

Door de nadruk op zitten en ontspannen fungeert de kleine moderne tuin vaak als buitenkamer. Dit effect wordt nog eens versterkt doordat moderne tuinmeubels tegenwoordig het comfort en de uitstraling van binnenmeubels benaderen.

+ moodboard

Deze kleine buitenkamer in een Amsterdamse stadstuin is modern, maar wel groen en warm van uitstraling.

Beplanting

Planten zijn in een moderne tuin belangrijk om de tuin in balans te brengen. Veel moderne tuinen van tegenwoordig bevatten te weinig beplanting. Dan wordt zo'n strakke tuin vaak een beetje te steriel. De beplanting is dus net zo belangrijk als bestrating en accessoires. Door te kiezen voor een weelderige beplanting kan de tuin een heel levendige sfeer krijgen, zonder druk of rommelig over te komen.

+ moodboard

Weelderige planten in grote groepen brengen een strakke tuin in balans.

Waar kan je op letten bij het inrichten van een moderne tuin?

  • ontwerp met heldere rechte lijnen en zoek aansluiting op de lijnen van het huis
  • gebruik duurzame materialen die weinig onderhoud vergen en een tijdloze uitstraling hebben
  • gebruik voldoende beplanting voor balans tussen 'steen' en 'groen'
  • maak vooral gebruik van rustgevende kleuren, zoals zwart,  wit, grijs en groen
  • gebruik desgewenst kleurrijke accessoires of beplanting, zodat de tuin niet te steriel wordt

Maak eerst een moodboard

Om uit te vinden hoe strak jouw ideale moderne tuin eruit ziet kan je beginnen met het maken van een moodboard . Verzamel zo veel mogelijk foto's van moderne tuinen die je aanspreken.

Bekijk meer blogs »

De rijke bloei van de aster (Aster 'Monch') zorgt ervoor dat het zitje aan het water mooi verborgen ligt.

Dit blog werd mede mogelijk gemaakt door Boekel Tuinen. Boekel Tuinen is een bureau voor tuinarchitectuur. Het tuinontwerp staat centraal, maar het hele traject van uitvoering en onderhoud kan verzorgd worden.

Een tuinontwerp op maat? Laat je vrijblijvend informeren.

Moodboards van Boekel Tuin en Landschap

feedback Switch to English