Waar moet ik rekening mee houden met fruitbomen in de tuin?

De ene ochtend een appel uit de appelboom en de andere ochtend kies je voor een peer uit de perenboom. Dat zijn leuke voordelen van fruitbomen in de tuin, maar voordat het zover is, moeten er nog wat stappen ondernomen worden. Aan de hand van de volgende tips ben jij binnen no time een expert op het gebied van fruitbomen in de tuin.

Verschillen in fruitbomen

Uiteraard zijn er verschillen tussen de verschillende fruitbomen. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld appelbomen of perenbomen, maar er zijn meer verschillen. Fruitbomen worden namelijk op diverse onderstammen gekweekt en deze onderstam bepaalt de grootte van de boom. Kies je de hoogstam, dan is het verstandig om hier gelijk een ladder bij te kopen. Het begin van deze kroon ligt namelijk op 180 tot 220 cm. De halfstam is net wat kleiner dan de hoogstam, maar kan nog steeds 12 meter hoog worden. Het duurt dus ook wat langer voordat er vruchten aan de boom zitten, maar zodra die er zijn, is het wel gelijk een grote oogst. De kleinste variant is de dwergboom, welke wat meer geschikt is voor kleine tuinen. Deze boom wordt ongeveer 150 cm hoog en draagt al snel vruchten snel na het planten.

+ moodboard
Hoogstam perenboom

+ moodboard
 Halfstam appelboom

+ moodboard

Dwergboompje sinaasappels

Planten

Heb jij de perfecte fruitboom uitgekozen? Dan is het tijd om deze te planten. Denk hierbij goed na over de locatie waar de boom gaat staan. De hoogstam past het beste op grote weiden, maar de halfstam is een goede oplossing voor niet al te kleine tuinen. In een ideale situatie staat de boom op een open en zonnige plek wat tegen nachtvorst in het late voorjaar beschermd is. Hagel en regen kunnen namelijk het rijpende fruit beschadigen wat ten koste gaat van de oogst. Zet, voordat je begint, het boompje 1 - 2 uur in het water, zodat de kluit zich goed vol zuigt. Maak vervolgens een plantgat dat twee keer zo groot is dan de kluit. Maak de bodem goed los van het gat om ophopingen te voorkomen. Vermeng vervolgens de grond met kwaliteitsaarde en bedek de bodem van het gat. Indien er veel wind is in jouw tuin, kun je een paal vastmaken aan de boom. Plaats deze paal in het plantgat voordat de boom hierin gaat. Bind de paal vast met kokosvezel en geef vervolgens veel water aan de boom.

+ moodboard
Plantgat voor de fruitboom

+ moodboard

Paal vastgemaakt aan de boom

Snoeien

Aangezien de meeste fruitbomen behoren tot de rozenfamilie, moeten deze bomen dus ook vaak gesnoeid worden. Dit kun je het beste doen in de winter, maar niet als het vriest. Verwijder de dikke zijscheuten vanaf de basis en behoud de kleinere scheuten. Deze zorgen namelijk voor een goede balans tijdens de groei.

+ moodboard

Gesnoeide hoogstam perenboom

Oogsten

Het moment is aangebroken; je kunt gaan genieten van heerlijk fruit uit jouw eigen tuin. Maak er verrukkelijke jam van of een fruitige taart. Alles wat er overblijft, kun je invriezen en later nog van oppeuzelen. In onze oogstkalender vind je wanneer welke vrucht rijp is. Smullen geblazen!

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English