Verschillende ideeën voor de inrichting van jouw patio

Lang niet iedereen bezit over een woning met een prachtige patio. Deze achterplaats is meestal afgeschermd door één of meerdere muren en is niet al te groot. Daarnaast bestaat de oppervlakte van een patio voornamelijk uit steen en/of grind met daartussen rotsplanten. Aangezien deze tuin doorgaans te zien is vanuit verschillende kamers in de woning, is het belangrijk dat de patio er mooi bij ligt. Hieronder vind je verschillende tips en voorbeelden om van jouw patio een prachtige binnentuin te maken.

Natuurlijk groen

Vaak vind je in een patio veel steen en/of grind en dus is er minder ruimte voor groen. Dit is zonde, want groen in de tuin creëert juist sfeer en ontspanning. Ga bijvoorbeeld voor planten zoals, klimop, lavendel, varens, jasmijn en gouden/blauwe regen om toch wat groen toe te voegen. Door sierlijke kruiken en potten te kiezen, creëer je een echte oase van rust. Je kunt het ook wat groter aanpakken door te gaan voor een boom. Zo zorg je gelijk voor wat schaduw in de patio. Kies bijvoorbeeld voor een esdoorn, moeraseik of linde.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Lichte kleuren

In een ommuurde tuin is er niet veel lichtinval waardoor de tuin nogal somber en donker kan ogen. Kies daarom voor lichte en vrolijke kleuren. Deze kleuren kun je terug laten komen door een muur in een heldere tint te verven of door accessoires in een lichte kleur toe te voegen.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Schaduw creëren

In een patio kan het behoorlijk warm worden in de zomer. Het is daarom belangrijk om schaduw te creëren, zodat je op warme zomerdagen nog steeds heerlijk kunt ontspannen in de tuin, zonder dat het té warm is. Zoals eerder genoemd, kun je kiezen voor een boom wat schaduw toevoegt aan de tuin. Daarnaast zijn schaduwdoeken of houten terrasoverkappingen goede oplossingen voor jouw patio.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Accessoires

Maak jouw patio af met verschillende accessoires en elementen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan een spiegel om de patio ruimtelijker te laten lijken. Daarnaast zie je buitenkleden steeds vaker terugkomen in de Nederlandse tuinen en dat is niet gek. Met de toevoeging van een kleed maak je van jouw ruimte één geheel. Als laatste staat een verkoelend element als een vijver of waterplasje mooi in de patio. Niet alleen zorgt een waterelement voor een mediterrane sfeer, maar het trekt ook meer vogels naar jouw tuin toe.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Suzanne van Heyningen
feedback Switch to English