12 bijzondere planten en bloemen

Prachtige planten en bloemen zoals de Lelie of de Roos zijn uiteraard algemeen bekend, maar er zijn genoeg andere bijzondere planten en bloemen die je niet zomaar in de bloemenzaak kunt kopen. Van vleesetende planten tot aan planten die 2000 jaar oud kunnen worden. Het bestaat allemaal! Wij hebben 12 bijzondere planten en bloemen van over heel de wereld op een rijtje gezet om eens te zien wat voor moois er allemaal groeit op deze aardbol.

Diphylleia grayi (Skeleton Flower)

Deze bloem oogt heel normaal met witte bloemetjes, maar er is iets bijzonders aan deze plant. Als het heeft geregend, worden de blaadjes doorzichtig zoals op de foto's te zien is. Uniek toch?! Aangezien de bloemen wat lijken op een paraplu, wordt de plant ook wel, naast de 'Skeleton flower', 'Umbrella flower' genoemd. Indien je deze bloem in het echt wilt zien, kun je het beste afreizen naar Japan, China of de Verenigde Staten. Daar groeit de Diphylleia grayi van mei tot juli in de schaduw.

+ moodboard

Voor de regen

+ moodboard

Na de regen

Victoria Amazonica

Wellicht komt deze plant jou bekend voor. De Victoria Amazonica is namelijk de grootste waterlelie ter wereld. De plant kan een diameter van 3 meter bereiken en indien je minder dan 40 kilo weegt, kun je prima even meevaren op de plant. Oorspronkelijk komt deze grote waterlelie uit Colombia, Peru, Guyana en Brazilië, maar tegenwoordig is de plant ook op verschillende plekken in Nederland te bewonderen. Het bijzondere van de Victoria Amazonica, naast de grootte, is de bloei. De bloei duurt slecht 2 nachten, waarin de bloem de eerste nacht wit is en naar ananas ruikt. De tweede nacht is de bloem roze en geurloos.

+ moodboard

Passiebloem

De Passiebloem is een klimplant met een prachtige kleur. Oorspronkelijk komt de bloem uit het zuidoosten van de Verenigde Staten, maar tegenwoordig is de bloem ook in Nederland te verkrijgen. Het bijzondere aan de Passiebloem is dat de plant temperaturen tot 15 graden aankan. Mede dankzij de mooie kleuren van deze bloem is de Passiebloem zelfs uitgeroepen tot de terrasplant van 2019!

+ moodboard

De Kaapse zonnedauw

Een andere aparte plant is de Kaapse zonnedauw. De plant ziet er wellicht wel leuk uit, maar dat is deze niet, voor vliegen in ieder geval. De Kaapse zonnedauw is namelijk een vleesetende plant. De klierharen bevatten een soort kleverige pasta waar de vliegen in blijven plakken. Zodra de vlieg plakt, krult het blad om en begint het verteringsproces. De plant is verkrijgbaar in Nederland en heeft mooie paarse bloemen, in de bloeiperiode, die alleen opengaan in de zon.

+ moodboard

De Kadupul flower (Epiphyllum oxypetalum)

Ben je op zoek naar een hele bijzondere bloem? Dan ben je bij de Kadupul flower aan het juiste adres. De bloem wordt ook wel de 'Koningin van de nacht' genoemd. Deze naam heeft de bloem te danken aan het feit dat zij alleen 's nachts bloeit en slecht twee uurtjes. Daarnaast is de Kadupul flower erg zeldzaam en komt zij alleen op bepaalde plaatsen in Sri Lanka voor. Dit samen maakt dat er een hoog prijskaartje hangt aan de Kadupul flower. Een idee zou zijn om de bloem zelf te plukken, maar ook dat is helaas geen oplossing. De bloem verwelkt namelijk gelijk als je deze wilt plukken. Wellicht toch maar op zoek gaan naar een alternatief.

+ moodboard

Actaea pachypoda

Een opvallende verschijning is de Actaea pachypoda zeker. De plant wordt ook wel doll's-eyes, oftewel poppenogen, genoemd. Je snapt waarschijnlijk wel waar die naam vandaan komt. Het lijkt net of de plant je met verschillende ogen in de gaten houdt. In de periode mei tot juni bloeit de Actaea pachypoda met witte pluimvormige bloemen, maar daarna verandert de plant grijswitte bessen met een zwart puntje op het eind. Indien de plant je afschrikt, is dat maar goed ook, want de Actaea pachypoda is erg giftig.

+ moodboard

Welwitschia mirabilis

Deze bijna onverwoestbare plant hoort zeker thuis in het rijtje van bijzondere planten. De Welwitschia mirabilis wordt tussen de 500 en 600 jaar, maar er zijn ook planten gevonden die de 2000 jaar al hebben bereikt. De plant komt voornamelijk voor in Namibië en Angola op plekken waar weinig tot geen regen valt. Zo nu en dan gebruikt de Welwitschia mirabilis water van ondergrondse waterbronnen om te blijven overleven. Een ideale plant als je nog wel eens vergeet op de planten water te geven.

+ moodboard

Paphiopedilum rothschildianum

De Paphiopedilum rothschildianum heeft als bijnaam 'het goud van Kinabalu'. De bijnaam is gegeven, omdat deze prachtige orchidee alleen voorkomt in het Kinabula nationaal park in Maleisië. Door de zeldzaamheid en aangezien de plant met uitsterven bedreigd is, is de prijs voor de plant erg hoog. Je kunt zomaar $5000 voor de orchidee moeten betalen. Indien je dit ervoor over hebt, moet je alsnog veel geduld hebben. Het duurt namelijk 15 jaar voordat de plant voor het eerst bloeit. Misschien is een foto ophangen van de plant in huis dan een iets snellere en goedkopere optie, want mooi is de orchidee wel.

+ moodboard

Lysichiton americanus

Naast de opvallende gele kleur, heeft de Lysichiton americanus ook een opvallende geur. De geur die de plant verspreidt, ruikt namelijk naar de geur van een stinkdier. De bijnaam 'geel stinkdier' past daarom ook perfect bij deze plant. De Lysichiton americanus groeit op vochtige plekken, zoals moerassen. Naast de stank die de plant afgeeft, zijn sommige delen ook giftig met als gevolg brandplekken in de mond en keel als je het opeet.

+ moodboard

Mimosa pudica

De Mimosa pudica wordt ook wel kruidje-roer-mij-niet genoemd. Het bijzondere aan deze plant is dat de plant snel reageert op zijn omgeving zonder een zenuwstelsel te hebben. Als de temperaturen hoger dan 18 graden zijn, vouwen de bladeren dicht bij aanraking van de wind of jouw vinger. De plant komt voornamelijk voor in de tropen van Zuid-Amerika waar de Mimosa pudica bloeit in juli en augustus.

+ moodboard

Venus Vliegenvanger

Naast de Kaapse zonnedauw is de Venus Vliegenvanger ook een vleesetende plant. De plant komt voornamelijk voor in de moerassen van Noord en Zuid Carolina in de Verenigde Staten. Aangezien deze moerassen niet genoeg voeding bieden voor de plant, heeft de plant een agressieve overlevingsstrategie ontwikkelt. Zodra er een vlieg afkomt op de zoete geur van de plant, sluit de Venus Vliegenvanger vliegensvlug om de vlieg te vangen en op te eten. Een ander bijzonder feitje van deze plant is dat de Venus Vliegenvanger goed tegen vuur kan.

+ moodboard

Plumeria rubra

Als laatste hoort de Plumeria rubra, ook wel Frangipani genoemd, thuis in het rijtje van bijzondere planten en bloemen. Wat ons betreft, ziet deze plant er namelijk prachtig uit. Met de kleurrijke bloemen en een zoete geur is de plant een echte verschijning. De Frangipani komt oorspronkelijk uit Midden - en Zuid-Amerika maar tegenwoordig is de plant veel te vinden op Hawaï. In die gebieden groeit de Frangipani uit tot een kleine boom. In een pot kan de groei van de plant beperkt worden tot 1 meter door middel van snoeien. Let wel op! De stengels van de Frangipani bevatten een melkachtig sap wat giftig is voor mens en dier, dus ga er voorzichtig mee om.

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Suzanne van Heyningen
feedback Switch to English