Stappenplan: Hoe maak ik zelf een ontwerp voor mijn tuin

Met het voorjaar in de lucht willen we vaak weer lekker buiten in de tuin kunnen zitten, maar soms is dat niet zo aantrekkelijk meer. Misschien is je tuin helemaal versleten, wellicht door de jaren heen uitgegroeid tot een oerwoud of ben je net verhuisd naar je nieuwe droomhuis, maar laat de tuin nog te wensen over? Dan is het tijd voor een nieuwe tuin, maar hoe pak je zo iets aan? Waar begin je?

Het is handig om eerst een ontwerp te maken voor je tuin. Het maken van een tuinontwerp is niet zo eenvoudig als dat het in eerste instantie lijkt. Er zijn veel zaken waar je aan moet denken en vaak heb je ook niet zelf alle kennis in huis om een doordacht tuinontwerp te maken. Wij van MINT stadsontwerp gaan je desalniettemin op weg helpen hoe je dit toch zelf kan proberen te verwezenlijken.

Stap 1: Inspiratie opdoen!

Start met het maken van een lijstje van alle dingen die je graag in je tuin zou willen. Dat zijn uiteraard vaak de standaard dingen zoals een terras, een gazon, plantenborders en 1 of meerdere bomen. Maar wellicht wil je ook een nieuwe erfafscheiding, een tuinhuis, houten vlonder, een overkapping of pergola en tuinverlichting? Kijk eens op Pinterest om leuke ideeën op te doen.

+ moodboard

Pergola

Stap 2: Meten is weten.

Meet de tuin op en teken deze uit op een vel papier, als je bij het tekenen uit gaat van schaal 1:50 , wat wil zeggen dan 1 cm op papier gelijk is aan 50 cm (0,5 m) in het echt, dan krijg je de meeste tuinen wel op een A4 getekend. Er zijn ook allerlei gratis te downloaden tekenenprogramma’s op internet te vinden, maar wij adviseren je om met de hand te tekenen, dat doen we zelf ook, je hebt dan namelijk veel meer gevoel bij wat je tekent.

+ moodboard

Stap 3: De eerste schetsen.

Als je de contouren van je tuin hebt opgetekend, kan je de verschillende elementen die op je lijstje staan een plek gaan geven op de tekening. Doe dat grof met vlekken, lijnen en arceringen. Een soort vlekkenplan. Wat wil je wat waar komt. Denk daarbij ook na over hoe de bezonning is. Wat wij vaak doen is dat we verschillende indelingen voor de dezelfde tuin schetsen. We maken dan 2,3 soms wel 4 verschillende schetsontwerpen. Zodoende kan je onderzoeken wat het beste werkt. Je kan uiteraard een groot terras direct aan je huis tekenen, maar wat gebeurt als je dat terras nou eens midden in de tuin legt, dan kan je een plantenborder aan je huis maken, waarbij je de tuin echt naar je woning toe trekt. Wij zien de tuin als de verlenging van je woning en proberen deze dan ook altijd zo te ontwerpen dat je tuin binnen voelbaar is.

+ moodboard

Drie schetsen

Stap 4: De bestratingsmaterialen.

Als je de indeling van je tuin onderzocht hebt en tot een mooie indeling bent gekomen, wordt het zaak om de boel maatvast te gaan tekenen en keuzes te gaan maken over welke tegel, in welke materiaal, in welke kleur met welke afmeting je wilt. De keuze is reuze en daarmee niet makkelijk. Tip is om bij een tuin- en bestratingszaak te gaan kijken, deze hebben tegenwoordig allemaal showtuinen, waarin allerlei verschillende bestratingsmaterialen te zien zijn. Let op, ze hebben ook vaak tegels verticaal in displays staan. Mocht je oog op zo’n tegel vallen, vraag dan altijd aan een medewerker of ze deze even horizontaal op de grond willen leggen. Je zal zien waarom. Wij werken vaak met 2 verschillende bestratingsmaterialen, qua materiaal, kleur en formaat. Hiermee creëer je contrast en sfeer.

+ moodboard

Bestratingsmaterialen

Stap 5: Bomen en planten.

Naast de juiste keuze in bestrating is met name de keuze in beplanting fundamenteel voor het behalen van sfeer in je tuin. Onthoud dat de sfeer in je tuin wordt gemaakt door de planten en bomen die erin staan. Je hoort vaak dat men zegt, doe maar niet te grote plantenborders hoor, want we hebben er geen tijd voor en geen verstand van. Wij geloven niet in onderhoudsvrij en onderhoudsarm, dat bestaat namelijk niet, maar wel in onderhoudsvriendelijk. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een beplanting die bestaat uit een basis van siergrassen aangevuld met vaste bloeiende planten, heb je betrekkelijk weinig werk aan het bijhouden van de plantenborder, maar krijg je wel heel veel terug in de vorm van kleur, geur, bijen en vlinders door de seizoenen heen. Een ander essentieel element qua beplanting wat erg veel bijdraagt aan de sfeer in je tuin is de toevoeging van een boom. Wij kiezen hierin vaak voor meerstammige solitaire boom met een hoge sierwaarde. Kenmerk hiervan is dat ze vaak een stuk minder groot worden dan normale bomen en ze in het voorjaar of zomer een sierlijke bloei hebben en in het najaar een mooie herfstverkleuring. Een Japanse sierkers, Chinese vernisboom, Amberboom of een Koekjesboom zijn enkele van de vele mogelijkheden. Wat wij heel belangrijk vinden is dat een dergelijke beplanting zoals hierboven omschreven een positieve bijdrage biedt aan het leefklimaat van bijen, vlinders en andere insecten.

+ moodboard

Japanse sierkers

Stap 6: Licht in de duisternis.

Tot slot kan het plaatsen van tuinverlichting veel meerwaarde bieden aan zowel de sfeer als de functionele bruikbaarheid van de tuin in de warme (na)zomeravonden, maar ook in de winter. Doordat je tuin verlicht is, kijk je van binnenuit niet tegen een zwart vlak aan maar zie je de tuin.

Een goede tuin is volgens ons een tijdloze tuin. Een tuin met strakke lijnen en robuuste maar bovenal kwalitatieve materialen. Sterke planten die een positieve bijdrage bieden aan onze flora en fauna. Een goede tuin gaat met gemak 20 à 30 jaar mee zonder aan schoonheid te verliezen. Kies daarom voor materialen die tijdloos en kwalitatief zijn en ga niet voor een trend of voor wat nu hip is, want dat is volgend jaar weer anders. Als wij een tuin ontwerpen, bestaat deze uit niet meer dan de noodzakelijke hoeveelheid verharding voor terrassen en paden. Verder zie je weelderige sfeervolle borders opgebouwd uit wuivende siergrassen, bloeiende vaste planten en mooie meerstammige bomen. Daarnaast zijn alle toegepaste materialen op elkaar afgestemd en vormen ze een rustige samenhangende eenheid. Als het budget het toelaat voegen we altijd tuinverlichting toe, hetzij op een subtiele sfeervolle wijze, minder is meer.

We hopen dat we je met deze stappen een beetje op weg hebben kunnen helpen met het maken van een ontwerp voor je tuin. Het maken van een goed doordacht tuinontwerp is niet eenvoudig. Mocht je hierin hulp kunnen gebruiken dan helpen we je daar graag mee.

+ moodboard

Het definitieve ontwerp

MINT stadsontwerp is gespecialiseerd in het ontwerp en de aanleg van tuinen en openbare ruimte. Creatief brein en drijvende kracht achter MINT stadsontwerp is Ivo Dieleman (27-09-1981). Ivo is opgeleid als landschapsarchitect met zowel een ruimtelijke, technische als kunstzinnige achtergrond en heeft een passie voor mooie materialen, weelderige planten, detailleren en het samenbrengen van al deze onderdelen tot strak, samenhangend, tijdloos maar bovenal sfeervolle tuin.

Bekijk meer blogs »

MINT stadsontwerp
Over MINT stadsontwerp
feedback Switch to English