DIY: maak jouw eigen plantenbak voor in de tuin

Een plantenbak met prachtige planten is natuurlijk leuk in de tuin, maar een plantenbak die je zelf hebt gemaakt met mooie planten erin is uiteraard nog leuker! Er zijn genoeg mogelijkheden qua materialen om een plantenbak te maken die in jouw tuin past. Daarnaast doet een likje verf ook wonderen om het passend te maken. Lees snel verder om de verschillende opties te bekijken!

Pallets

Pallets worden steeds vaker gebruikt in de Nederlandse tuinen. Je kunt er een loungebank, tafel of een plantenbak van maken. Om er een plantenbak van te maken, moet het hout eerst geschuurd worden om splinters te voorkomen. Indien je een pallet in de originele staat wilt gebruiken als plantenbak, leg er dan tuinbouwplastic in en niet dit aan alle kanten vast. Vul de pallets met aarde en verdeel de planten, bloemen en/of kruiden. Het is ook mogelijk om de pallets uit elkaar te halen om er een rechthoekige plantenbak van te maken. Zaag hiervoor eerst de uiteinden van de pallets eraf om vervolgens de planken los te wrikken en de spijkers eruit te halen. Zaag daarna de planken in de gewenste maat en schuur deze. Verbind de planken aan de hand van houtlijm en schroeven, zodat de plantenbak stevig in elkaar zit. Als laatste kun je de bak verven in een gewenste kleur en klaar is kees!

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Steen

Een ander natuurlijk materiaal dat gebruikt kan worden voor de plantenbak is steen. Kies bijvoorbeeld voor betonblokken, natuurstenen of bakstenen. Het is maar net wat mooi past in jouw tuin! Zodra je een keuze hebt gemaakt, meng je eerst metselmortel in een emmer, totdat er een elastische mortel ontstaat. Breng vervolgens de fundering aan met behulp van opsluitbanden. Metsel de stapelblokken op de fundering en lijm de blokken met de metselmortel. Als de constructie na twee weken uitgehard is, gebruik je een blokkwast om de binnenkant van de plantenbak in te smeren met een bitumen coating ter bescherming. Bekleed vervolgens de bloembak met een anti-worteldoek. Kit als laatste de naden dicht en vul de bak met verschillende planten en bloemen. Bedenk wel, voordat je begint, waar deze plantenbak uiteindelijk in de tuin moet gaan staan. Aangezien steen nogal zwaar kan zijn, is het verstandig om de bak op de plek te maken waar deze ook uiteindelijk moet komen.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Spijkerbroek

Waarschijnlijk ligt er bij jou in de kast ergens nog wel een oude spijkerbroek die je niet meer aandoet. Ideaal dus om daar nieuw leven in te blazen. Deze spijkerbroek kan namelijk omgetoverd worden tot een plantenbak. Niet zo groot als de plantenbakken hierboven, maar nog steeds erg leuk ter decoratie. De spijkerbroek kan in tuin gebruikt worden, zonder dat je er iets aan hoeft te doen. Je kunt er ook voor kiezen om de broek in stukken te knippen. Zorg ervoor dat de stukken groot genoeg zijn zodat de stof over de pot past. Doe vervolgens de stof over de potten en vouw de randjes naar binnen. Maak het overtollig stof aan de zijkanten vast met een nietmachine of naald en draad en zet de gewenste planten en/of bloemen erin. Snel gedaan met een leuk resultaat!

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English