Goede alternatieven voor de buxushaag

De buxushaag is een populaire haagsoort en komt dus ook vaak terug in de Nederlandse tuinen. Er worden veel leuke vormen van gesnoeid zoals doolhofjes of bollen. Helaas zijn er ook steeds meer buxusrupsen door de toename van de buxushagen. Deze beestjes vreten aan de bladeren wat leidt tot ernstige schade voor de buxushaag. Je kunt zo'n plaag herkennen aan veel spinsels en bruine plekken in de haag. Natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig zijn er alternatieven.

+ moodboard

De buxusrups bestrijden

Het is mogelijk om de buxusrups zelf te verwijderen van de haag. Zo'n rups is te herkennen aan zwarte kop en een felgeel of groen lijf met enkele zwarte en witte strepen. Zodra het warmer is dan 10 graden komt de rups in actie. Als er droge en verdorde plekken te vinden zijn in de haag, is het tijd om de plant te onderzoeken. Begin bij deze plekken en bekijk de haag door met de handen de bladeren uit elkaar te halen. Als er spinsels te vinden zijn, zitten er buxusrupsen in de haag. Het is mogelijk om de rupsen te verwijderen met je handen, maar gebruik hiervoor dan wel handschoenen. Gooi de rupsen in een afgesloten zak en bij het restafval. Houd er rekening mee dat deze manier alleen werkt als de hele straat dit doet, anders komen de rupsen over van een andere haag. Een andere methode is het gebruiken van bestrijdingsmiddelen, maar dat geeft tevens geen garantie dat de rupsen wegblijven. In veel gevallen is het daarom beter om te gaan voor een alternatief voor de buxushaag.

+ moodboard

Japanse hulst

Een alternatief wat vaak wordt gebruikt voor de buxushaag, is de Japanse hulst. Er zijn twee verschillende soorten van deze Japanse hulst, namelijk Ilex crenata 'Dark Green' en Ilex crenata 'Luxus Hedge'. Aangezien de buxusrups het sap niet lust van deze buxusvervanger, blijft het beestje ook weg. De naam doet waarschijnlijk vermoeden dat deze haag bestaat uit stekelachtige blaadjes, maar het tegendeel is waar. De Japanse hulst heeft kleine ovale blaadjes en lijkt hiermee erg veel op de buxus. Nog een voordeel van deze haag is dat het beter tegen lage temperaturen kan en wind. Een verschil tussen deze haag en de buxus is dat de Japanse hulst iets minder compact is.

+ moodboard
Ilex crenata 'Luxus Hedge'

+ moodboard
Ilex crenata 'Dark Green'

Kardinaalmuts

De Kardinaalmuts, ook wel Euonymus 'Green Spire' genoemd, lijkt veel op de buxus. Het donkergroene blad van deze haag is klein en glimmend. De plant is gemakkelijk te snoeien, zodat de hoogte perfect is voor jouw tuin. De Kardinaalmuts werd vooral gebruikt in plantenbakken, maar komt nu steeds meer terug als een lage haag in de tuinen. Echter groeit deze plant minimaal 20 centimeter per jaar. In vergelijking met de Japanse hulst, welke maximaal 30 centimeter per jaar groeit, moet er dus vaker gesnoeid worden.

+ moodboard

Liguster

De Liguster, 'Ligustrum ovalifolium', is een sterke plant. Je hoeft je niet druk te maken om het grondtype, aangezien de Liguster makkelijk groeit. Dat is tevens te zien aan hoe snel de takken weer terugkomen als de plant is gesnoeid. Ook al snoei je de haag helemaal terug, er komen altijd nieuwe takken voor terug. Daarnaast bloeien er witte bloemetjes aan de Liguster. Door de dichte groei van de plant, komen er veel vogels en bijen op af. Het blad van de Liguster is net wat groter en puntiger dan de buxus, maar is alsnog een goede vervanger.

+ moodboard

Struikkamperfolie

De Struikkamperfolie, Lonicera nitida 'Elegans, past in het rijtje van buxusvervangers. Het blad van deze plant is, net als de buxus, groen, klein en glimmend. Als je snel resultaat wilt zien in de tuin, is de Struikkamperfolie zeker een goede optie. Deze plant groeit minimaal 40 centimeter per jaar en is erg compact. De Struikkamperfolie lijkt meer op de buxus dan de Kardinaalmuts, maar vergt meer tijd. Doordat de plant zo snel groeit, moet het ook vaker gesnoeid worden.

+ moodboard

Venijnboom

Als laatste is de Venijnboom, Taxus baccata, een populaire haagsoorten en goed alternatief voor de buxushaag. De Taxus is winterhard en een schaduwplek is geen probleem voor deze plant. Aangezien de Taxus langzaam groeit, kunnen er leuke vormen in deze haag gesnoeid worden, zoals bollen of doolhofjes. Voor het beste resultaat snoei je deze haag twee keer per jaar. Houd er rekening mee dat de plant de eerste jaren veel water nodig heeft. Daarnaast mag de Taxus nooit een te vochtige ondergrond hebben.

+ moodboard

Hopelijk heb jij nu een idee welke haag het beste bij jouw tuin past om de rupsen te voorkomen en kun jij snel genieten van jouw haag! Indien je echt niks anders wilt dan de buxushaag, is het ook nog mogelijk om te kiezen voor een kunst buxushaag. Succes!

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English