Welke bestrating past het beste bij jouw tuinstijl?

Het kiezen van een tuinstijl is al moeilijk, laat staan het kiezen van de bestrating die er het beste bij past. De bestrating heeft namelijk veel invloed op de uitstraling van de tuin. Aangezien er veel verschillende tuinstijlen zijn, welke soms ook worden gecombineerd, is het lastig te bepalen of je moet gaan voor bijvoorbeeld tegels, grind of houten vlonders in de tuin. Daarom hebben wij voor jou 6 verschillende tuinstijlen op een rijtje gezet met daarbij de passende bestrating. Zo weet jij straks alles over de juiste bestrating bij de juiste tuinstijl!

Landelijke tuin

In een landelijke tuin is vaak geen gebrek aan ruimte. Deze tuin heeft een stijlvolle en tijdloze uitstraling. Aan de hand van leuke doorkijkjes, lange lijnen en goed gekozen afscheidingen is er rust gecreëerd in de landelijke tuin. Daarnaast zie je vaak óf een vormgeving met strakke lijnen óf een speelse ronde vormgeving. Deze informatie is uiteraard ook van belang bij het kiezen van de bestrating. Om een natuurlijke uitstraling te geven aan jouw landelijke tuin, kom je vaak uit bij natuurlijk materiaal, zoals klei gebakken klinkers. Ook grind of grijze betontegels is een goede keuze als bestrating in de landelijke tuin.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Japanse tuin

In de Japanse tuin komen, zoals de naam al doet vermoeden, veel Japanse stijlen terug. Het is een tuin met mossen, bomen, rotsen en watervallen wat een rustige uitstraling creëert, waarbij symmetrie vaak ontbreekt. De drie elementen die zeker niet mogen missen in een Japanse tuin zijn water, steen en groen. Water staat voor leven, steen voor een rustpunt en groen voor de natuur, maar welke steen past dan het beste? Stapstenen komen veel terug in deze tuinen, aangezien deze stenen je bijna dwingen om wel even stil te staan. Daarnaast past grind goed als bestrating in de Japanse tuinen.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Weelderige tuin

Kenmerkend aan de weelderige tuin is dat beplanting de hoofdrol speelt. Er wordt een weelderige uitstraling gecreëerd door gebruik te maken van bomen met mooie bladeren, wuivende siergrassen en bloeiende planten. Er is veel tijd en kennis nodig om een mooie weelderige tuin te creëren, maar het levert wel een prachtige tuin op. Aangezien groen de hoofdrol speelt in de weelderige tuin, is niet veel bestrating aanwezig. Uiteraard zijn er wel paden in de tuin nodig, zodat jij er doorheen kunt lopen. Gebruik hiervoor natuurlijke materialen zoals grind of houtsnippers.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Moderne tuin

In de moderne tuin geldt vaak een strak ontwerp in de tuin waarbij weinig onderhoud nodig is. Deze tuin is ontworpen om jou van alle gemakken te voorzien. Denk aan een terras, gazon, erfafscheiding, verlichting en natuurlijke moderne accessoires. De moderne tuin is eenvoudig, ruimtelijk en heeft pure vormen. Om ervoor te zorgen dat er niet veel onderhoud nodig is aan de tuin, speelt bestrating een grote rol in de moderne tuin. Om ervoor te zorgen dat de strakke lijnen terugkomen in de tuin, kies je voor grote tegels. Daarnaast passen houten vlonders ook vaak goed in deze tuin.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Mediterrane tuin

Een tuin wat je doet denken aan die ene vakantie aan de Middellandse Zee. Dat is wat je met een mediterrane tuin wilt bereiken. In deze tuin komen veel terrassen en waterpartijen voor. Uiteraard mogen de kleuren en decoratieve objecten niet ontbreken. Kenmerkend aan de tuin is de exotische sfeer, ronde vormen en asymmetrische lijnen. Grove materialen in zandtinten passen het beste in deze tuin qua bestrating. Denk hierbij aan grind, split, of natuursteen tegels.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Klassieke tuin

Als laatste bespreken wij de bestrating voor de klassieke tuin. Deze tuin wordt ook wel de romantische tuin genoemd. Kenmerkend aan de klassieke tuin zijn de strakke lijnen. De tuin is symmetrisch met vaak een duidelijk middelpunt. Daarnaast zorgen bloemen, zoals rozen en appelbloesem voor een romantisch sfeertje in de tuin. Om de rustige sfeer te behouden in de tuin, kun je het beste kiezen voor een rustige bestrating. Ga voor grijze tegels of authentieke klinkers om de juiste sfeer te creëren.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Suzanne van Heyningen
feedback Switch to English