Welke terrasoverkapping staat het mooiste in jouw tuin?

De tijd van heerlijk op het terras zitten in de tuin komt er weer aan. De lange dagen en de warme zon zorgen ervoor dat het buitenleven wordt gestimuleerd. Echter is het soms ook wel eens lekker om niet in de volle zon te zitten. De oplossing? Een terrasoverkapping. Ideaal om wat meer schaduw te creëren in de tuin of om de regen en wind te beperking en dus het hele jaar door te genieten van jouw terras. Er zijn verschillende materialen voor terrasoverkappingen en dus ook verschillende mogelijkheden, namelijk:

Terrasoverkapping van hout

Één van de populaire materialen voor een overkapping is hout. Hout heeft namelijk een mooie en natuurlijke uitstraling en is ook nog eens het goedkoopste materiaal wat je kunt gebruiken voor een terrasoverkapping. Daarnaast kun je deze overkapping in alle kleuren verven, waardoor het altijd mooi bij het huis past. Het is sowieso aan te raden om het hout te verven om verrotting tegen te gaan. Liever een losstaande overkapping? Kies dan voor de pergola ! Een aantal voorbeelden van houten terrasoverkappingen:

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Terrasoverkapping van aluminium

Naast hout is een overkapping van aluminium erg geliefd. Dit lichte materiaal wordt tevens vaak gecombineerd met hout. Een voordeel van aluminium is dat het niet roest en goed tegen warmte kan. Het materiaal is wel wat duurder in vergelijking met hout, maar heeft minder onderhoudskosten. Een terrasoverkapping van aluminium is een goede keuze als je gaat voor een moderne en strakke tuin, zoals op de foto's te zien is.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Terrasoverkapping met doek

Een optie is om de houten of aluminium terrasoverkapping te combineren met een doek. Het doek houdt de regen tegen, maar kan ook gemakkelijk opzij geschoven worden als de zon gaat schijnen. Daarnaast kun je zelf bepalen in welke kleur jij jouw doek wilt hebben om het goed bij jouw tuin te laten passen. Zorg er wel voor dat jij regelmatig het doek vuilvrij maakt om stof en algen te voorkomen. Een nadeel van een doek is wel dat je het er niet het hele jaar kunt laten hangen, aangezien er scheurtjes in kunnen komen, dus houd daar rekening mee als je voor dit materiaal kiest.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Terrasoverkapping van polycarbonaat

Ook kun je een houten of aluminium terrasoverkapping combineren met polycarbonaat. Een groot voordeel van dit materiaal is dat het bestand is tegen stevige wind en forse sneeuwval. Zo kun je zelfs in de winter genieten van een heerlijke barbecue in de tuin, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het klimaat. Polycarbonaat kun je zien als een soort glasplaat van kunststof en is dus erg sterk. Het is zelfs zo'n 250 keer sterker dan glas alleen is het niet geheel krasvrij. Indien je kiest voor een glasheldere plaat, komt er nog een hoop zonlicht door. Ideaal voor in het voor- en najaar. Je kunt ook gaan voor een melkwitte plaat, wat juist minder licht doorlaat en waardoor het ook minder warm is. De kleuren grijs, blauw en bruin zijn ook beschikbaar en zorgen voor nog meer schaduw.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Terrasoverkapping van glas

Als laatste heb je nog de optie om te kiezen voor glas als terrasoverkapping. Ook hier kun je voor de constructie weer kiezen voor bijvoorbeeld hout of aluminium. Glas heeft weinig onderhoud nodig in tegenstelling tot andere materialen. Regelmatig even schoon maken met een doekje is voldoende. Een optie is om te kiezen voor gelaagd glas wat geluiddempend is en een meter sneeuw kan verdragen. Een nadeel van glas is dat het op warme dagen als een soort broeikas kan voelen. Om dit probleem te verhelpen, kun je ervoor kiezen om nog een schaduwdoek aan te schaffen om meer schaduw te creëren.

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Laatste tip: denk goed na over de grootte, het materiaal en de functie van jouw terrasoverkapping voordat jij deze kiest. Daarnaast is in sommige gevallen een bouwvergunning nodig, dus check dit eerst even goed. Succes!

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English