Hup Holland Hup! 10 prachtige oranje bloemen voor in de tuin

Oranje, de nationale kleur van Nederland. Wat is er mooier om deze kleur met trots terug te laten komen in de tuin? Oranje bloemen creëren een warme sfeer in de tuin en zorgen er ook nog eens voor dat jouw tuin direct klaar is voor Koningsdag. Om wat inspiratie op te doen, hebben wij 10 verschillende oranje bloemen op een rijtje gezet.

1. Canna Picasso

+ moodboard

Is het geen schilderijtje? Deze Canna Picasso geeft van juni tot en met oktober prachtige oranje gekleurde bloemen. De tuinplant kan tot wel 60 cm hoog groeien in de volle zon en is zeker een aanrader als je van luipaardspikkels houdt.

2. Dahlia Cactus Orange Turmoil

+ moodboard

De prachtige Dahlia komt van oorsprong uit Midden-Amerika. Deze zomerbloeier geeft een mooie invulling aan de tuin van juni tot en met oktober en groeit tot wel 100 cm hoog.

3. Goudsbloem

+ moodboard

De goudsbloem, ook wel Calendula Officinalis genoemd, is niet alleen mooi, maar ook eetbaar. De bloem wordt gebruikt in salades, soepen of zelfs om boter een vrolijke uitstraling te geven. Daarnaast werkt de Goudsbloem als ontstekingsremmer en wordt het verwerkt in zalf. Altijd handig om in de tuin te hebben!

4. Kniphofia Alcazar - Vuurpijl

+ moodboard

Vuurwerk tijdens Koningsdag? Deze Kniphofia Alcazar - Vuurpijl is de beste oplossing wat de naam verandert van Alcazar naar Knalcazar! De bloem bloeit in juli en augustus en wordt tussen de 100 en 140 cm hoog, maar het grasachtige blad blijft onder de 50 cm.

5. Krokus Orange Monarch

+ moodboard

Een bloem die in elke tuin past, aangezien de Krokus Orange Monarch groeit in de volle zon tot de volle schaduw. Daarnaast heb je jarenlang plezier van deze bloem, want de bloembollen neutraliseren goed. De Krokus bloeit van februari tot maart tot een hoogte van 10 cm. Klein maar fijn, toch?

6. Lelies

+ moodboard
Orange Marmalade Lelie

+ moodboard
Kaveri Lelie

+ moodboard
Rooslelie 'Apricot Fudge'

Zoals te zien is op de foto's, komt de Lelie voor in verschillende soorten en maten. De Orange Marmalade winterharde lelie groeit in de halfschaduw en is dus perfect voor achterin de border. De Kaveri lelie komt oorspronkelijk uit ons eigen kikkerlandje en groeit in de schaduw, maar ook in de volle zon. Als laatste is daar de Rooslelie. Deze lelie groeit tot wel 100 cm op een zonnig plekje en is weer eens wat anders dan de standaard roos.

7. Oost-Indische Kers 'Tropaeolum Minus'

+ moodboard

Naast de Goudsbloem zijn ook de bladeren, bloemen en zaden van de Oost-Indische Kers eetbaar. Daarnaast trekt de plant luizen en rupsen. Als je de plant in de moestuin zet, zorg je ervoor dat de rupsen en luizen wegblijven van andere planten en groenten, aangezien deze diertjes liever op de Oost-Indische Kers afgaan.

8. Oranje Chrysanten

+ moodboard

Deze bloem is niet zomaar een bloem, want de Oranje Chrysant werd ook gebruikt voor de aankleding van Koning Willem-Alexander zijn 50ste verjaardag. Naast Koning Willem-Alexander zijn ook veel Chinezen en Japanners dol op de Chrysant, waar de bloem oorspronkelijk vandaan komt. De bloem staat voor geluk en gezondheid en is daarmee een mooi verjaardagscadeau.

9. Ranonkel

+ moodboard

De Ranonkel groeit van juli tot en met september en geeft meerdere bloemen op één tak. Combineer de bloem met een groot aantal bloembollen en tuinplanten voor een mooie invulling van de tuin. Deze Perzische schone bloeit goed in de volle zon of halfschaduw tot een maximale hoogte van 40 cm.

10. Tulpen

+ moodboard
Tulp Ballerina

+ moodboard
Tulp Prinses Irene

Last but not least, Nederlands trost op het gebied van bloemen, de tulp! Tulp Ballerina geeft een verrukkelijke geur af en groeit tot ongeveer 55 cm hoogte. In de volle zon straalt deze bloem met haar sinasappelachtige kleur. De Tulp Prinses Irene bloeit, net zoals de Tulp Ballerina, van april tot mei. De bloem heeft een oranje kleur met een paarsachtige vlam aan de buitenkant. Uniek en prachtig!

Bekijk meer blogs »

Suzanne van Heyningen
feedback Switch to English