Beveilig je tuin met een IP camera

In steeds meer grote steden hangen duizenden videocamera’s die de activiteit van bewoners en bezoekers registreren. Londen is een bekend voorbeeld, maar het komt steeds vaker voor. Het is niet een prettig idee om overal en altijd vastgelegd te worden, toch spreekt de daling in criminaliteit voor zich. Je zult wat moeten inleveren op privacy voor extra veiligheid. Je kunt ook je eigen tuin beveiligen met een IP camera. Die zijn helemaal niet zo duur meer, en het is een uitstekende manier om jouw woning te beveiligen. Hoe je de tuin kunt beveiligen met een IP camera , en waar je op moeten letten in verband met de privacywetgeving kun je op deze pagina lezen.

Hoe werkt een IP camera?

IP is de afkorting voor Internet Protocol, dat betekent een overdracht van informatie via het internet. Bij een traditionele beveiligingscamera worden de beelden lokaal via kabels getransporteerd naar een monitor of recorder, met een IP camera gaat alles draadloos en via het internet. Dat betekent in praktijk minder kabels trekken, je hebt er wel een draadloze wifi router voor nodig. Door de camera te koppelen aan een bridge zoals de Somfy TaHoma kun je de ‘slimme’ camera koppelen aan andere smart home toepassingen. Denk aan het inschakelen van de verlichting wanneer er beweging in de tuin wordt geconstateerd.

+ moodboard

Beveiligingscamera voor binnen en buiten

Niet alle bewakingscamera’s zijn hetzelfde, voor binnen en buiten zijn er andere eisen. Binnen heb je bijvoorbeeld geen waterdicht model nodig, maar persoonlijke privacy speelt wel een belangrijke rol. Er zijn camera’s met een klepje dat voor de lens schuift wanneer je thuis bent, dat voelt toch wat prettiger dan het oog van de camera dat steeds naar je staart. Buiten moet de IP camera tegen vocht bestendig zijn, en ook in lage temperaturen nog goed functioneren. Een tussenoplossing is een bewakingscamera binnen die je voor een venster plaatst. Let in dat geval wel op de reflectie van het glas.

Wat mag je (niet) vastleggen met een camera in de tuin?

Heel eenvoudig gesteld mag je met je eigen IP camera je eigen tuin vastleggen en niet meer. Dus de openbare weg en de tuin van de buren mogen strikt genomen niet verschijnen in het beeld. Omdat dit een haast onmogelijke opgave is, zullen de autoriteiten er niet zo’n probleem van maken als er een stukje stoep of een strook gras van de buurman in beeld komt. Het is niet de bedoeling dat je de hele buurt bewaakt, of de suggestie wekt dat je een spion bent die alle acties in de straat vastlegt. Het gaat om je eigen bezit, dus beperk je zoveel mogelijk tot jouw eigen tuin.

+ moodboard

Beter een goede buur dan een verre vriend

Het is niet verplicht maar wel aan te raden om de buren even op de hoogte te stellen dat je een IP camera voor de tuin gaat installeren. Leg ook uit wat er wordt vastgelegd en wat je ermee wilt bereiken. Dat voorkomt wantrouwen en mogelijke onenigheid. Jouw buren spelen overigens een rol in de veiligheid van jouw woning, vier ogen zien immers meer dan twee.

Leg het vast in de cloud

Een IP camera stuurt de beelden direct naar een opslagruimte in de cloud, er zijn ook modellen die voorzien zijn van een geheugenkaart. Dit kan van pas komen wanneer de wifi verbinding uitvalt, of wanneer er een stroomonderbreking is. Er zijn beveiligingscamera's met een accu die nog wekenlang opnames blijven maken voor extra veiligheid. Laat bij onraad direct een melding sturen naar jouw smartphone en bekijk de beelden direct online, waar je ook bent.

Laat weten dat je filmt

Een belangrijke voorwaarde van beveiligingscamera's buiten is het aankondigen dat er opnames gemaakt worden. Dit kan door de camera’s duidelijk zichtbaar te plaatsen, een bordje is ook van belang om alle twijfel weg te nemen. Plaats deze niet bij de deur, maar direct aan de grens van de tuin. Niet alleen kunnen personen die niet vastgelegd willen worden hier vooraf rekening mee houden, het zal ook zeker preventief werken bij mogelijke inbraak.

Andere soorten IP camera’s

Naast camera’s om de tuin in de gaten te houden zijn er ook IP deurbel camera’s. Deze toestellen filmen een kleinere oppervlakte, en worden automatisch geactiveerd wanneer er iemand aanbelt. Sommige systemen werken tevens op basis van een bewegingsmelder. Hiermee kun je alvorens de deur te openen zien wie er staat, en deze te woord staan. Dit werkt zelfs vanaf een externe locatie, zo lijkt het alsof je in de huiskamer staat terwijl je eigenlijk op een strand ligt in Ibiza.

Bekijk meer blogs »

Suzanne de Boer

Moodboards van Suzanne de Boer

feedback Switch to English