Klein maar fijn; doe inspiratie op voor jouw kleine tuin

Heb jij een kleine tuin en heb jij geen idee hoe jij deze het beste kunt inrichten? Geen zorgen! Er zijn genoeg mogelijkheden om van jouw kleine buitenruimte iets moois te maken. Wij hebben verschillende voorbeelden op een rijtje gezet, zodat jij jouw kleine tuin naar eigen smaak kunt inrichten. Het is goed om vooraf te bedenken waar de zon schijnt en waar de schaduw is, zodat jij daar rekening mee kunt houden met het planten van bloemen en planten, voordat je aan de slag gaat.

+ moodboard

Speel met groottes

In een kleine tuin is het beter om kleine tegels te vermijden in de bestrating. Hierdoor lijkt de tuin nog kleiner. Ga daarom voor grote tegels of kies voor langwerpige terrasplanken, zodat jouw tuin langer of breder lijkt. Daarnaast kan een schutting ook voor een optisch effect zorgen. Leg de schuttingplanken horizontaal in plaats van verticaal voor het beste effect. Een andere manier om meer diepte te creëren in tuin, is een afstapje of een trap, zoals te zien is op de foto's. Als laatste zorgen donkere kleuren aan de achterkant van de tuin ervoor dat de tuin groter lijkt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een klimop.

Gebruik van grote tegels

+ moodboard

Een horizontale schutting

+ moodboard

Creëer een hoogteverschil in de tuin

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Voorbeelden van donkere kleuren achterin de tuin

+ moodboard

+ moodboard

Benut alle ruimtes

Dé trend van 2019 en ook nog eens perfect voor een kleinere tuin: verticaal tuinieren. Verticaal tuinieren geeft jou de mogelijkheid om op een andere manier gebruik te maken van planten, zodat deze minder ruimte innemen in de tuin. Een klimop is een optie, maar je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van hangplanten. Uiteraard is het leuk om tevens iets zelf te maken. Gebruik pallets of een houten frame en zet daar bloempotten in. Hierdoor lijkt het of heel de tuin vol staat met verschillende bloemen.

Gebruik jouw ruimte optimaal zoals op deze foto

+ moodboard

Verticaal tuinieren is de oplossing

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

+ moodboard

Kies een eyecatcher

Een paar grote statements in jouw kleine tuin zorgen niet alleen voor een echte eyecatcher, maar ook voor rust. Plant bijvoorbeeld een grote groene plant in een grote pot. Naast een grote plant, is een boom pas echt opvallend in jouw kleine tuin. Uiteraard is het van belang dat jij goed kijkt op welke plek jij deze plaatst en of de grond er geschikt voor is. Zoals op de foto's te zien is, zorgt een boom juist voor extra diepte in te tuin en springt het er echt uit! Kies bijvoorbeeld voor een Christusdoorn, Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’. Het blad van deze boom is felgeel in het voorjaar en limoenkleurig in de zomer. Door de frisse kleuren wordt de tuin lichter gemaakt. Daarnaast heeft de boom fijn blad, waardoor het zonlicht niet wordt geblokkeerd, maar toch de inkijk vanuit buiten wat tegenhoudt.

Grote planten als eyecatcher

+ moodboard

Of een appelboom met een kraag er omheen

+ moodboard

Limoenkleurige Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’

+ moodboard

Gele Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’

+ moodboard

Voorbeeld van meerder bomen in de tuin

+ moodboard

Gebruik zachte kleuren

Om jouw tuin optisch groter te laten lijken, is het verstandig om gebruik te maken van zachte en lichte kleuren. Pastelkleuren komen dit jaar vaker terug in de Nederlandse tuinen en er zijn dus ook verschillende opties om gebruik te maken van deze kleuren in jouw kleine tuin. Kies bijvoorbeeld voor Yucca, Rodgersia, Acanthus of Hosta’s als rustige planten. Daarnaast geven de Schijnhazelaar, Hortensia, Deutzia, Viburnum, Sering of Boerenjasmijn elk seizoen een ander uiterlijk aan jouw tuin, aangezien deze struiken hun blad verliezen. Het beste zou uiteraard zijn als de kleuren overeenkomen met de kleuren van het huis. Ga dus voor één sfeer en één kleurenpalet voor het mooiste resultaat!

Yuccu

+ moodboard

Hosta

+ moodboard

Viburnum

+ moodboard

Boerenjasmijn

+ moodboard

Dwergsering

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Suzanne van Heyningen
feedback Switch to English