​Hoe maak je een grote tuin duurzaam, groen en gezellig?

Heb je een grote tuin of kleine tuin? Dat is nogal een verschil voor een gepassioneerde tuinier, want als je een grote tuin hebt: hoe maak je die gezellig en hoe onderhoud je deze met plezier?

+ moodboard

Kleine tuinen versus grote tuinen

Een kleine tuin is overzichtelijk, makkelijk te onderhouden en al heel snel gezellig. Als je op zoek bent naar boeken om inspiratie te krijgen voor een (kleine) tuin, is er keuze genoeg. Ik noem er even een paar:

+ moodboard

Ga je echter op zoek naar boeken over grote tuinen dan vind je alleen boeken over beroemde tuinen of het woordje ‘groot’ in de titel zegt meer over het boek zelf:

Dit is natuurlijk logisch te verklaren doordat het merendeel van de mensen in Nederland in steden of stedelijk gebied wonen en de tuinen hier doorgaans kleiner zijn of er helemaal niet zijn. Grote tuinen zijn vaak gekoppeld aan een beroep of boerenbedrijf.

+ moodboard

Maar zodra je op het platteland gaat wonen, heb je vaak een grote(re)tuin te onderhouden of zelfs aan te leggen. Een voortuin, een achtertuin, een stuk erf, misschien weilanden of zelfs een bossage erbij. Groter of groots denken.

Het vergt een totaal andere manier van denken om er dan toch iets moois van te maken. En om er vooral plezier in te houden. Ik kan dagen aan het werk zijn en het resultaat is niet of nauwelijks te zien. Dat kan wel eens frustrerend zijn en misschien herkenbaar...De beste tip die ik ooit heb gekregen was een manier van ‘omdenken’ qua tijd en planning. Pak iedere keer een klein stukje aan en neem vooral de tijd. Zo gezegd zo gedaan, we begonnen met beukenhagen aanleggen en inderdaad, na 5 jaar, stond daar een hele mooie omlijsting van de tuin.

+ moodboard

Voor de rest deden we ieder jaar 1 project: een kruidentuintje, de bestrating, een schuurtje erbij of een gezellig terrasje. De andere gedeeltes lieten we eerst maar voor wat het was. Bossages, bijenweitjes en singels.

En wat ben ik achteraf blij met het feit dat hele stukken nooit aan de beurt zijn geweest, want het tijdsbeeld is inmiddels veranderd. Mijn ‘gestructureerde rommel’ noem ik nu: ‘duurzaam en groen’. Ineens heeft het een functie: een flinke takkenstapel, waar we niet aan toe kwamen om op te ruimen, is nu voor de egeltjes.

De bomen- en struiken gedeeltes, die in de wilde weg groeien, zijn nu bosjes voor dieren en vogels. Een stukje oud erf is nu voor zonnepanelen en zomaar een stuk groen blijkt zeer geschikt als wilde bloemenstrook voor de bijen.

+ moodboard

+ moodboard

Inspiratie voor grote tuinen

Wie zegt dat een grote tuin niet gezellig kan zijn? Na jaren werken, plannen en ook mislukte projecten, is onze grote tuin gezellig, duurzaam en heel groen geworden. Wat gaan we dit jaar doen? We gaan de oude waterbron in ere herstellen. En voor de rest is er heel veelonderhoudswerk te doen, waarvan je het resultaat waarschijnlijk niet eens zal zien. Maar wat maakt het uit? Ik heb er nog steeds plezier in. U ook?

Ideeën voor grote tuinen vind je op TuinTuin

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Marga Kuitenbrouwer
Tuinliefhebber en columnist voor TuinTuin. Bekijk profiel

Moodboards van Marga Kuitenbrouwer

feedback Switch to English