Doe inspiratie op voor jouw voortuin

De vraag komt vaak voorbij wat je nou eigenlijk kunt doen met de voortuin. Het is soms wat klein en daardoor dus moeilijker om er iets leuks van te maken. Aangezien de voortuin hét visitekaartje is, moet er ook wel iets mee gedaan worden. Gelukkig zijn er genoeg manieren om iets moois van jouw voortuin te maken. Bepaal vooraf in wat voor stijl jouw huis en achtertuin is ingericht. Als jij jouw voortuin ook in die stijl inricht, maakt dat het plaatje helemaal af. Wij hebben verschillende ideeën en voorbeelden op een rijtje gezet, zodat jij een nieuwe draai aan jouw voortuin kunt geven nog voor het begin van de lente.

+ moodboard

Onderhoudsvrije voortuin

Geen zin om veel tijd te steken in de voortuin? Dan kan het bestraten van de voortuin een goede oplossing zijn. Houd er wel rekening mee wat voor bestrating je kiest. Zo worden houten vlonders of keramische tegels erg glad als het heeft geregend. Alleen bestrating kan wel ongezellig overkomen, dus een combinatie van groen en bestrating is een betere optie. Denk bij de keuze voor bestrating ook aan de kleur van het huis. Een wit huis met witte tegels of kiezels geeft bijvoorbeeld weinig contrast. Gebruik bij een huis wat bestaat uit baksteen aarde tinten, grijs tinten of wit tinten om de kleuren tot haar recht te laten komen. Voor de bestrating van het looppad is het verstandig om na te denken over of de voordeur of een zijdeur wordt gebruikt als ingang van het huis. Zorg ervoor dat het looppad hier dan ook naartoe gaat om de gasten de juiste kant op te sturen.

+ moodboard

+ moodboard

Beplanting

Zoals hierboven al staat vermeld, zorgt bestrating en beplanting voor een rustige en evenwichtige uitstraling van de voortuin. Er zijn diverse manieren om wat groen aan jouw voortuin toe te voegen.

Verticaal tuinieren

Indien jij een iets kleinere voortuin hebt, maar er toch iets mee wilt doen, is verticaal tuinieren een goede oplossing. Verticaal tuinieren kan op allerlei manieren. Zo is het mogelijk om een hele muur te voorzien van groen, alleen kun je dan waarschijnlijk moeilijk uit het raam naar buiten kijken. Voor in de voortuin is het daarom een idee om gebruik te maken van plantenbakken aan de muur of om een pallet neer te zetten met daarin leuke planten en bloemen.

Planten en struiken

Wat groen in de tuin kan nooit kwaad. Aan de hand van tuinieren in potten kun je een mooie mix van eenjarigen, vaste en wintergroene planten maken om zo het hele jaar kleur in de tuin te hebben. Daarnaast worden Yucca, Rodgersia, Acanthus of Hosta’s veel gebruikt om rust te creëren in de voortuin. Wil je liever wat meer variatie in de tuin gedurende de seizoenen? Kies dan voor Schijnhazelaar, Hortensia, Deutsia, Virburnum, Sering of Boerenjasmijn. Deze struiken verliezen hun bladeren en geven daardoor elke keer een andere look aan jouw voortuin.

+ moodboard

+ moodboard

Bomen

Als je het nog iets groter wilt aanpakken, kies je voor een boom(pje) in de voortuin. In een kleine voortuin is het verstandig om dan ook voor een ietwat kleinere boom te gaan. Huilende bomen worden veel gebruikt in voortuinen, maar ook bladbehoudende bomen, zoals een Conifeer, of bloeiende bomen komen veel terug. De bomen geven veel karakter aan een tuin en zorgen voor meer privacy. Bedenk wel dat de bomen jaarlijks gesnoeid moeten worden en dat de manier van snoeien verschilt per boomsoort.

+ moodboard

Tuinafscheiding

Er zijn verschillende manieren om een duidelijke, maar toch subtiele lijn aan te brengen tussen de stoep en jouw voortuin. Het creëren hoogteverschillen in de tuin is hiervoor een goede oplossing. Permanente bloembakken direct aan de stoep zorgen daarnaast voor een afscheiding en geven ook nog eens een speels effect aan de tuin. Een hekje aan het begin van jouw voortuin of een (buxus)haag geeft uiteraard ook een goede lijn aan.

+ moodboard

+ moodboard

Oprit

Is er genoeg ruimte in de voortuin voor een oprit? De ideale breedte voor een oprit is 4 meter, zodat er genoeg ruimte is aan beide zijde om in-en uit te stappen. Kies als oprit eens voor grind om een ander effect aan te brengen. Naast de strakke en moderne uitstraling houdt grind namelijk het onkruid grotendeels tegen.

+ moodboard

Een laatste tip: kijk eens wat de buren hebben gedaan met de voortuin. Niet alleen doe je hiermee wat inspiratie op, maar de tuinen lijken ook groter als jouw stijl aansluit bij die van de buren. Succes!

+ moodboard


Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English