Jouw tuin lenteklaar maken, doe je zo

Het zonnetje gaat wat meer schijnen, de temperaturen gaan geleidelijk aan omhoog en steeds meer vogels hoor je fluiten, oftewel de lente komt eraan! Heerlijk buiten in de tuin met vrienden en familie tussen al het groen. Uiteraard moet er nog wel wat gebeuren aan de tuin voordat er optimaal genoten kan worden. Dus tijd om de handen uit de mouwen te steken!

Onkruid verwijderen

Heb jij veel last van onkruid? Geen zorgen! Er zijn verschillende manieren om dit weg te halen. Het beste is om het onkruid er met de wortel en al uit te trekken. Door planten dicht op elkaar te planten, voorkom je dat het onkruid gemakkelijk terug komt en dit scheelt dus weer in het onderhoud. Zo hoef je nog maar twee keer per jaar een grote onderhoudsbeurt te houden om te snoeien, knippen en bladeren op te ruimen. Naast het onkruid met de hand verwijderen, kun je ook gebruik maken van een onkruidbrander. Deze brander helpt jou met het verwijderen van het onkruid langs randen en tussen stenen.

+ moodboard

Bemesten

In het voorjaar hebben de planten behoefte aan bemesting. Zeker aangezien de winter niet voor heel veel voeding heeft gezorgd. Nadat je de grond hebt bemest, zorgen de bacteriën, schimmels en insecten ervoor dat de voedingsstoffen bij de planten terecht komen. Voor het bemesten kun je organische mest gebruiken, zoals bladaarde, korrelmest of compost. Zorg ervoor dat je in de plantenborders de mest er dik doorheen mest. Door jouw planten goed te voeden, creëer je sterke en bloeiende planten.

+ moodboard

Snoeien

Na het verwijderen van het onkruid en het bemesten van de planten, is het tijd om de planten te snoeien. Maart is de ideale maand om dat voor rozen en hortensia's te doen. Zorg ervoor dat jouw gereedschap goed en scherp is, voordat je aan de slag gaat. Allereerst verwijder je de doden en beschadigde takken van de rozen en snoei je de takken van de hortensia, die ouder dan drie jaar zijn, tot de bodem terug. Door het snoeien, bevorder je de groei en bloei van de planten en bomen. Je krijgt er dus prachtige volle bossen voor terug! April is beste maand om heggen, bessen en druivenstruiken te snoeien. In mei kun je aan de slag gaan met het snoeien van kuip - en klimopplanten.

+ moodboard

Gazon

Vanaf ongeveer 5 graden begint het gras al te groeien. Na de temperaturen van afgelopen dagen is het gazon dus wel toe aan een maaibeurt. Om het gras klaar te maken voor de lente, bemest je het gras na het maaien. Het beste is om het gazon te bemesten vlak voor een regenbui. Hierdoor kunnen de mestkorrels namelijk snel intrekken in de grond. Zitten er kale plekken in het gazon? Zaai het in met nieuw gras en geef het genoeg water, totdat het gras gaat groeien en bloeien.

+ moodboard

Zaaien en planten

Vrolijk jouw tuin op door wat kleurrijke voorjaarsbollen te planten. Poot bijvoorbeeld tulpen, viooltjes of hyacinten in verschillende kleuren. Daarnaast zijn er ook bloembollen die je maar één keer hoeft te planten en vervolgens elk jaar terugkomen. Krokussen, blauwe druifjes en narcissen zijn hier voorbeelden van. Je moet alleen nog even het groen van de narcissen verwijderen, zodat er geen zaden ontstaan. Houd er wel rekening mee dat deze voorjaarsbollen pas later uitkomen als je deze nu plant.

+ moodboard

Vijver

Indien er een net over de vijver hing, mag deze er eindelijk weer af. Verwijder allereerst de dode planten uit de vijver, want deze zorgen voor draadalg. Draadalg wordt ook wel het onkruid in het water genoemd. Door zuurstofplanten toe te voegen verminder je draadalg in het water. Maak naast de vijver ook de pompfilters schoon en jouw vissen zwemmen weer vrolijk rond!

+ moodboard

Terras

Het moment van 's ochtends een kop koffie drinken in de tuin komt steeds dichterbij. Bijna kunnen de tuinmeubelen weer naar buiten. Haal alvast even een schone doek over de meubelen heen, zodat deze klaar voor gebruik zijn. Om de terrastegels schoon te maken, kun je een hogedrukreiniger gebruiken. De kracht van dit apparaat is groot, waardoor grote oppervlaktes snel schoon zijn. Het kan echter wel zo zijn dat het oppervlak van de tegels ruwer wordt, waardoor mossen sneller terugkeren. Op normale verhardingen, zoals opritten of wandelpaden is strooizout ook een oplossing. Daarnaast is schoonmaakazijn een handig middel om groene aanslag te verwijderen. Veeg je terras schoon, vul je plantenspuit met schoonmaakazijn en kraanwater, besproei de tegels et voilà, de groene aanslag en het mos zijn verdwenen.

+ moodboard

Richt het terras nog in met verschillende accessoires en jouw tuin is lenteklaar. Nog inspiratie nodig voor de inrichting? Bekijk hier de tuintrends van 2019 voor verschillende originele ideeën!

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Suzanne van Heyningen
feedback Switch to English