Gevaarlijke planten voor kind en dier

Een tuin vol prachtige planten en bloemen is erg leuk voor het oog, maar met kinderen of dieren gaan er ook andere factoren meespelen, zoals de veiligheid in de tuin. Om ervoor te zorgen dat kind en dier vrij de tuin in kunnen, is het goed om te weten welke planten gevaarlijk zijn. Wij hebben een aantal veel voorkomende gevaarlijke planten op een rijtje gezet.

Klimop

De klimop wordt veel gebruikt om op een subtiele wijze een schutting te creëren in de tuin of het staat leuk als decoratie, maar deze plant kan vervelende reacties opleveren. Voor elke klimopsoort geldt dat de bessen giftig zijn en kunnen deze zelfs bij grote inname voor een coma zorgen. Vogels hebben daar echter geen last van en zijn er zelfs dol op! Voor de klimopsoorten Hedera Helix en Schefflera komen er nog andere effecten om de hoek kijken. Zo kunnen de bladeren van de Hedera Helix overmatig speekselvorming, diarree, buikpijn en braken veroorzaken bij huisdieren en de bladeren van de Schefflera zorgen voor een brandend gevoel aan de mond en moeilijkheden met slikken.

+ moodboard

Oleander

De Oleander is vaak bekend van de vakanties rond de Middellandse zee maar is ook één van de giftigste planten ter wereld. Alle onderdelen van deze plant zijn giftig; zelfs als je er honing van maakt, levert dit problemen op. De stoffen in deze plant hebben namelijk een werking op de hartspieren. 100 gram van deze plant kan al een paard doden, dus kijk goed uit voor deze plant.

+ moodboard

Wonderboom

De Wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar is tegenwoordig overal ter wereld te vinden. Al staat deze plant prachtig in de tuin, is het toch verstandig om goed na te denken voordat je de Wonderboom koopt. Alle delen van deze plant zijn namelijk giftig, waarbij de zaden er echt uitspringen. Het innemen van vier tot acht zaden is dodelijk voor de mens. Voor honden ligt de grens bij 11 en eenden kunnen er 80 binnenkrijgen voordat dit dodelijk is.

+ moodboard

Goudenregen

Goudenregen klinkt niet alleen mooi, het ziet het ook prachtig uit in de tuin. De gele bloemen in trossen maken regen voor de verandering leuk. Helaas zorgt deze plant voor heftige reacties bij inname. Het binnenkrijgen van de zaden resulteert namelijk in een verhoogde bloeddruk, moeilijke ademhaling, verlamming en uiteindelijk dood. Misschien dan toch maar voor een iets minder sierlijke plant gaan...

+ moodboard

Hortensia

Bijna in elke tuin is deze plant wel te vinden, de Hortensia. Dat is ook wel begrijpelijk, aangezien deze plant in veel verschillende kleuren en maten verkrijgbaar is. Het is goed om er bewust van te zijn dat de Hortensia gevaarlijk voor kinderen en dieren kan zijn. Er zit namelijk cyanide in, wat zorgt voor braken en het heeft effect op de bloedsomloop. Bij het binnenkrijgen van één grote hoeveelheid, kan dit fataal zijn.

+ moodboard

Wolfskers

Een plant wat zeker tussen dit rijtje hoort, is de Wolfskers. De zwarte bessen aan deze plant zien er voor kinderen aantrekkelijk uit en smaken zelfs zoetig. De zoete smaak van de bes maakt de Wolfskers extra gevaarlijk, aangezien kinderen niet snel stoppen met het eten. Twee van deze bessen leveren al fatale problemen op. Het eten van één blad van deze plant kan ook al dodelijk zijn, dus de Wolfskers kan misschien beter in het geheel ontweken worden.

+ moodboard

Vingerhoedskruid

Deze mooie paarse plant voegt veel kleur toe in de tuin. Als een soort kleine klokjes staat de Vingerhoedskruid prachtig tussen al het groen. Het gevaarlijke aan deze plant is het stofje wat eruit wordt gewonnen. Met dit stofje wordt namelijk een medicijn gecreëerd tegen hartfalen. Het innemen van de Vingerhoedskruid bij een goed werkend hart kan daardoor dodelijk zijn.

+ moodboard

Blauweregen

Naast de Goudenregen, is de Blauweregen een veelgebruikte en mooie sierplant in de tuin. Deze plant valt met de trossen blauwe bloemen ontzettend op. Helaas behoort de Blauweregen ook tot de gevaarlijke planten. Met name de takken, zaden en peulen leiden bij inname tot ernstige buikpijn.

Peperboompje

Het Peperboompje is net als de Oleander één van de giftigste planten ter wereld. Het eten van de bessen resulteert in een irritatie van de slijmvliezen van het hele maag-darmkanaal. Het begint bij een branderig gevoel in de mond, moeilijk slikken, overvloedig speekselvorming en het opzwellen van de lippen. Vervolgens komt daar buikpijn, misselijkheid en soms bloederige diarree bij. Na huidcontact ontstaat er binnen vier uur al een ontsteking. Al met al erg gevaarlijk dus!

+ moodboard

Lelie

De lelie ziet er erg onschuldig uit, maar indien je katten hebt, is deze bloem zeker niet onschuldig. De Lelie is namelijk gevaarlijk voor katten. Gevolgen van een kleine inname van deze bloem zorgen voor nierfalen waarna het diertje zelfs kan overlijden. Als kattenliefhebber is het dus verstandig om de Lelie te verwijderen uit de tuin.

+ moodboard

Wil je meer tips om van jouw tuin een kindvriendelijke tuin te maken? Lees deze hier !

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English