De perfecte terracotta tuinhaard

Vanaf de vroege lente tot aan het late najaar buiten zitten in je tuin, dat willen we allemaal graag. Meestal is het daar in Nederland te koud voor. Een vuurhaard in je tuin kan een oplossing bieden. Het vuur van een haard straalt een heerlijke warmte af en jij kunt lekker buiten zitten terwijl je het niet koud krijgt. Er zijn verschillende soorten vuurhaarden op de markt verkrijgbaar. Eén daarvan is de terracotta tuinhaard, ofwel de Mexicaanse vuurhaard. In dit artikel geven wij je wat achtergrondinformatie over de authentieke en handgemaakte terracotta tuinhaard en zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Een stukje geschiedenis

Een ander woord voor de Mexicaanse tuinhaard is de chimenea. Dit Spaanse woord is afgeleid van het Franse woord chimenée, en dat betekent schoorsteen. De Mexicaanse haard kenmerkt zich door het bolvormige lichaam met een opening aan de voorkant en daarboven een verticale rookafvoer of schoorsteen.

+ moodboard

De oude chimenea stamt uit de tijd van de Maya’s. De vuurhaard diende niet alleen als verwarming, maar het werd ook gebruikt om er in te koken. Zo’n vuurhaard stond vaak bij het open raam of juist in het midden van de hut onder een opening in het dak waardoor de rook naar buiten kon. Later, met de komst van modernere huizen, werden de chimenea’s voornamelijk in de achtertuin gebruikt en bood het een stukje gezelligheid.

Kleurrijk en handgemaakt

De originele terracotta tuinhaard wordt nu nog steeds op dezelfde manier vervaardigd als in de tijd van de Maya’s. De tuinhaard wordt gemaakt van een topkwaliteit natuurklei die uit de bodem van het Tarasca plateau komt. Dit plateau ligt op ruim 1500 meter boven de zeespiegel. De verschillende soorten klei worden met de hand gemixt, uitgerold en daarna in mallen gedrukt. De mallen worden aan elkaar bevestigd en de klei kan dan een tijdje drogen. Daarna worden de mallen eraf gehaald en kan de vuurhaard verder gedroogd worden in een oven van ongeveer 850 graden.

+ moodboard

Na het verhitten in de hete oven, worden de chimenea’s beschilderd met een grove doek met kleurrijke en typisch Mexicaanse beschilderingen. Zowel het produceren van de vuurpotten als het beschilderen gebeurt volledig met de hand. Een puur stukje vakmanschap en dat kun je terugzien in de uitstraling, maar ook aan de kwaliteit van het product. Door deze bewerking is de klei niet alleen duurzaam, maar ook nog eens hittebestendig. Het model en de goed geïsoleerde wanden zorgt ervoor dat de terracotta tuinhaard lang warmte afgeeft en dat bespaart hout omdat je minder hoeft te stoken. Dat is niet alleen duurzamer, maar ook beter voor het milieu.

+ moodboard

De voordelen van een terracotta tuinhaard

Een terracotta tuinhaard heeft diverse voordelen ten opzichte van andere vuurhaarden;

 • Optimale warmte : De warmte van het vuur wordt tot maar liefst 5 meter uitgestraald. Alle aanwezigen in je tuin kunnen optimaal genieten van de warmte van de terracotta tuinhaard. Niemand hoeft het koud te krijgen.
 • Unieke sfeer : Het knisperen van het vuur geeft een gezellige sfeer in je tuin, maar ook de tuinhaard zelf geeft een unieke sfeer door het materiaal en de typische Mexicaanse decoratie. Met deze unieke haard heb je een echte blikvanger waar je lang van zult genieten.
 • Verplaatsbaar : De Mexicaanse haard staat op een statief en als je deze even met z’n tweeën optilt kun je de haard op elke willekeurige plek in je tuin zetten. Let er wel op dat er geen brandbare spullen vlakbij de haard staan en dat de tuinhaard op een vlakke ondergrond wordt gezet.
 • Duurzaam : De klei waarvan de terracotta vuurhaard is gemaakt, is van een topkwaliteit en houdt de warmte veel langer vast. De ronding zorgt ervoor dat de warmte goed blijft rondcirkelen. Je hoeft dan minder hout te gebruiken en daardoor is de tuinhaard duurzaam in gebruik en dat is weer beter voor het milieu.
 • Topkwaliteit : De authentieke terracotta tuinhaard is van een zeer goede kwaliteit en is op een ambachtelijke wijze in Mexico gemaakt. Let er wel op dat er veel namaak-varianten in omloop zijn die afkomstig zijn uit China en Noord-Afrika. Het verschil merk je aan de kwaliteit, de namaak haarden zijn niet gemaakt van de speciale klei uit Mexico en kan de hitte van de vuurhaard niet verdragen en zal snel barsten.
 • Makkelijk te onderhouden : Na gebruik is de terracotta vuurhaard makkelijk schoon te maken met een veger. De vuurhaard is daarmee zeer onderhoudsvriendelijk.
 • Multifunctioneel : Je kunt de terracotta tuinhaard ook gebruiken als barbecue. Je kunt een speciale grillrooster aanschaffen die je in de vuurpot kunt plaatsen waarop je je stukje vlees of vis kunt braden. Daarmee is de terracotta tuinhaard multifunctioneel in gebruik.
 • Geschikt voor elke tuin : De vuurhaard is verkrijgbaar in verschillende kleuren en in verschillende formaten. Daarmee is er voor elke tuin wel een passende vuurhaard beschikbaar. Als je de tuinhaard vaak als barbecue gaat gebruiken is er ook een barbecuevariant verkrijgbaar. Je kunt dan niet alleen in de tuinhaard je vlees braden, maar ook bovenop de schoorsteen.

+ moodboard

De nadelen van een terracotta tuinhaard

De terracotta vuurhaard heeft niet alleen voordelen, maar ook een aantal nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje;

 • Schoorsteen afdekken : het is aan te raden om de schoorsteen af te dekken met een bijbehorende deksel. Dit voorkomt dat er regen in de vuurhaard terechtkomt.
 • Natte klei wordt zachter : Het is niet erg als de vuurhaard nat wordt door de regen, maar let er wel op dat je de haard dan niet verplaatst. Als klei nat is, wordt deze zachter. Als je de haard optilt, zou deze kunnen breken.
 • Binnen zetten in de winter : Als een terracotta tuinhaard nat wordt en gaat bevriezen, dan kan deze scheuren. Het is daarom aan te raden om de tuinhaard in de winter binnen te zetten. Je kunt ook een speciale beschermhoes aanschaffen die je tuinhaard beschermt tegen alle weersinvloeden.
 • Begin rustig : Als je een terracotta tuinhaard hebt aangeschaft, dan wil je deze natuurlijk gelijk in gebruik nemen. Toch is het raadzaam om het de eerste keren wat rustiger aan te doen. Leg, voordat je de haard voor het eerste gebruikt, een laagje zand of grind onderin de haard. Daarmee voorkom je dat je haard te heet wordt. Stook dan een bescheiden vuurtje. Dit zorgt ervoor dat de poriën aan de binnenkant dichtschroeien en daarmee voorkom je dat de haard gaat barsten. Dan pas kun je zorgeloos genieten van de nieuwe tuinhaard.
 • Ook de buitenkant wordt heet : Ook aan de buitenkant wordt de terracotta haard heel heet. Extra waakzaamheid is aan te raden als er kleine kinderen en huisdieren rondlopen.

Lees meer over de originele Mexicaanse tuinhaard op de blog van Godu-tuin.nl

+ moodboard

Met de Mexicaanse tuinhaard heb je een unieke eyecatcher in je tuin en waan je je in het zonnige Mexico. Geniet van de warmte en een gezellige sfeer onder het genot van een hapje en een drankje.

Ruik de aarde. Voel de textuur. En geniet!

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English