​8 alternatieven voor je buxushaag

Heeft jouw buxushaag de zomer overleeft?

De buxusmot heeft in het hele land flinke schade veroorzaakt aan de buxushaagjes in de tuin. Jammer, maar het geeft ook weer nieuwe kansen. Er zijn meer alternatieven dan de Japanse hulst (Ilex crenata) of de Taxus die als dé buxusvervangers overal aangeprezen wordt.

+ moodboard

Wintergroene gladgeschoren haagjes kun je maken met:

  • Japanse hulst (Ilex crenata), deze kun je goed in vorm houden, net als de buxus;
  • Struikkamperfoelie (Lionicera nitida). Deze is goed strak in vorm te snoeien, maar kan ook goed in een wat wildere tuin.

Wintergroene bloeiende haagjes kun je maken met:

  • Escallonia ‘red dream’ is een met rozerood bloeiend groenblijvend heestertje waar je een haagje mee kunt maken. Dit heestertje wordt ongeveer 80 cm hoog. Wel op een zonnig plekje neerzetten;
  • Lavendel (Lavandula) is er in allerlei soorten en kan goed als klein haagje worden geplant. De lavendel heeft als extra voordeel dat het heerlijk ruikt en dat het de vlinders en bijen helpt;
  • Dwergmispel (Cotoneaster dammeri ‘Streibs Findling’) bloeit onopvallend, en krijgt rode bessen die tot in de winter aan de struik blijven zitten en die bij vogels in trek zijn. Deze haag kun je mooi strak snoeien.
  • Struikklimop ( Hedera helix ‘Arborescens’). De bloeiende struikklimop, niet te verwarren met de bekende klimmende Hedera. Deze Hedera klimt niet, maar vormt een mooie dichte struik, die in september/oktober bloeit en daarna zwarte besjes krijgt. Een goede plant voor bijen, nuttige insecten en vogels.

+ moodboard

Vrolijk bloeiende haagjes kun je maken met:

  • Ganzerik (Potentilla fructiosa), een vrolijk bloeiend heestertje die van juni tot en met september bloemen geeft. Er zijn verschillende kleuren (van geel, oranje tot roze en wit).
  • Spierstruik (Spiraea japonica), deze bloeit van juni tot augustus in wit of in roze. De spierstruik zal wel wat breder worden dan de gemiddelde buxushaag.
  • St.-Janskruid (Hypernicum moseranium), deze gele bloeier wordt ongeveer 50 cm hoog. Er zijn ook hogere varianten te krijgen. De kleur moet natuurlijk wel een beetje bij je tuin passen.

+ moodboard

Dit is nog maar een kleine greep uit de mogelijkheden. Welk type haagje zet jij op de plek van je buxushaag?

Bekijk meer blogs »

Tuinontwerp De Groene Pen
Over Tuinontwerp De Groene Pen
feedback Switch to English