​Praktische tuinverlichting: 5 tips

Tuinverlichting is ontzettend gezellig. Het zorgt ’s avonds voor een knusse sfeer tijdens het borrelen. Maar de verlichting kan natuurlijk ook een hele praktische functie hebben. Om de tuin een stukje veiliger te maken bijvoorbeeld. In dit artikel geven we 5 tips hoe je tuinverlichting op een nuttige manier kunt toepassen.

+ moodboard

1. Zet lampen naast het voetpad

Door het wandelpad in je tuin te verlichten, creëer je op een eenvoudige manier meer sfeer. Het is daarnaast veel veiliger in het donker. Je kunt duidelijk zien waar je moet lopen en je zult daardoor minder snel een enkel verzwikken.

2. Plaats verlichting bij de traptreden

Het belichten van traptreden kan een hoop ongelukken voorkomen. Ook al weet je misschien precies waar de trap is en hoeveel treden er zijn – het kan toch best gevaarlijk worden in het donker. Ook voor bezoek is het fijn om deze treden en opstapjes duidelijk te kunnen zien.

+ moodboard

3. Belicht scherpe hoeken en randen

Als je toch van plan bent om tuinverlichting te plaatsen, zet het dan meteen op een praktische plek. Plaats de lampen bij een scherpe hoek van een muurtje of een rand van een border. De kans is dan een stuk kleiner dat iemand zich eraan stoot én het oogt ook meteen heel sfeervol. Twee vliegen in één klap!

4. Koop vijver- en zwembadverlichting

Als je een vijver of zwembad in je tuin hebt, is het echt een must om dit te belichten. Ook voor dieren is het veiliger als ze het water duidelijk kunnen zien. Verder zijn er een hoop stijlvolle opties voor de vijver- en zwembadverlichting. Wat dacht je van lampen met verschillende kleuren? Of verlichting met een afstandsbediening? Er zijn zelfs lampen die knipperen op het ritme van de muziek. Niet heel nuttig, maar wel heel leuk tijdens een pool party!

+ moodboard

5. Installeer automatische verlichting

Je komt laat thuis en het is al donker. Het kan dan een hele klus zijn om het slot van de voordeur te vinden. Natuurlijk kun je de zaklamp van je telefoon erbij pakken, maar het kan nog veel eenvoudiger. Installeer automatische buitenverlichting! Door middel van een bewegingssensor zal de lamp aanspringen zodra je erlangs loopt. Er zijn ook sensoren die ‘zien’ of het dag of nacht is. Zodra het donker wordt gaat deze lamp automatisch aan. Je kunt kiezen tussen verschillende soorten licht. Van een warme en subtiele belichting tot licht wat zo fel is als de LED-platen in je kantoor. Zo’n felle lamp is niet sfeervol, maar wel erg nuttig om aan te schaffen.

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English