Kindvriendelijke tuin

Bij een kindvriendelijke tuin denk ik als eerst aan de veiligheid van een kind. Dit is dan ook wel een van de belangrijkste aspecten aan een kindvriendelijke tuin. Echter is dit niet het enigste wat een kindvriendelijke tuin maakt. Je wil toch ook zelf kunnen genieten van je tuin? Lees hier hoe je jouw tuin kindvriendelijk kan maken met de juiste afscheidingen en planten!

+ moodboard

Het is absoluut mogelijk om een tuin te ontwerpen die geschikt is voor elk gezinslid. Op deze manier kunnen zowel de kinderen als de ouders optimaal genieten van de tuin. De volwassene kunnen op deze manier met een gerust hart genieten van hun prachtige kindvriendelijke tuin, terwijl de kinderen kunnen spelen. Het woord ‘’kindvriendelijke tuin ‘’ is daarom ook helemaal geen goede benaming en zou ik hier liever het woord ‘’familietuin’’ van maken.

+ moodboard

Eigenlijk zijn er maar twee factoren waar je rekening mee moet houden bij een familietuin, namelijk:

1. De tuin moet veilig zijn

2. In de tuin moet er een plek zijn waar kinderen kunnen spelen en een plek waar de ouders ruimte hebben.

+ moodboard

Erfafscheidingen

In een familietuin is het belangrijk om rekening te houden met de afscheidingen . Zorg er dus voor dat de erfafscheiding goed is ingericht zodat de kinderen niet zomaar uit de tuin kunnen lopen. Praktisch en veiligheid staan hierbij voorop, maar het mag geen afbreuk doen aan de stijl van de tuin. Daarom heb ik een lijst gemaakt met voorbeelden van erfafscheidingen die jij kunt gebruiken:

- Wilgentenen

- Composiet wand

- Aluminium wand

- Houten wand

- Klimop wand

- Hekwerk

- Groene haag

- Schanskorven

- Schutting

+ moodboard

Vermijd giftige planten

Het komt niet vaak voor dat er zonder dat je het weer giftige planten in de tuin staan, maar sommige tuinplanten vormen een gevaar. Het kan zo zijn dat kinderen allergisch zijn of reactie krijgen op hun huid. Vooral kleine kinderen stoppen dingen in hun mond en kleurrijke planten met bijvoorbeeld besjes zijn dus zeer aantrekkelijk voor deze kinderen. De kinderen kunnen het aanzien voor een lekker snoepje. Wat je het best kan doen is controleren wat je in de tuin hebt staan en kijken of een van de volgende planten ertussen staat: Wonderboom, Wolfskers, Levensboom, Peperboompje, Oleander, Goudenregen, Gevlekte aronskelk, Doornappel of de Blauweregen. Voor een overzicht van giftige planten raad ik je aan om hier te kijken.

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English