​Hoe voorkom je onkruid in de tuin

De beste remedie tegen onkruid, is het voorkomen van stukken kale grond in je tuin. Plaats bijvoorbeeld bodembedekkers. Dat zijn dichtgroeiende plantjes, die zorgen dat ontkiemende onkruiden geen kans krijgen. Voor zonnige grond zijn onder meer siergrassen en Geranium-soorten als ooievaarsbek geschikt. In de schaduw gedijen bijvoorbeeld klimop (Hedera) en Pachysandra.

+ moodboard

In een nieuwe tuin kan je zolang de bodem nog niet met planten bedekt is, kiezen voor bedekking met boomschors, houtsnippers of cacaodoppen. Let op als je een hond hebt: honden kunnen ziek worden van cacaodoppen.

+ moodboard

Verwijder onkruid regelmatig met de schoffel en de hand. Hardnekkige meerjarige soorten als zevenblad of paardenbloem kun je het beste met wortel en al uitgraven. Anders blijven ze in je tuin opduiken. Tenzij je ze mooi vindt natuurlijk, dan laat je ze lekker staan. Niet elk onkruid is namelijk een probleem. Denk maar aan bloeiende dovenetel of hondsdraf.

+ moodboard

Bekijk in minder dan een minuut hoe je je tuin vrij houdt van onkruid of kijk op de website .

Bekijk meer blogs »

Millieucentraal
Over Millieucentraal
Milieu Centraal - praktisch over duurzaam Wie rekening wil houden met het milieu loopt vaak tegen vragen aan. Hoe kan ik in mijn vloer isoleren en wat bespaar ik dan? Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen koop? Hoe eet ik klimaatvriendelijk? Welk vervoermiddel belast het milieu het minst? Waar laat ik een oude videoband? Milieu Centraal helpt met praktische en betrouwbare informatie. Bekijk profiel
feedback Switch to English