​De droogte voorbij

Een grote zucht van verlichting! De zucht is hoorbaar en komt vooral van ons: tuinliefhebbers. Er heerst nog steeds een watertekort, maar de hitte is in ieder geval voorbij. Waar ik woon heeft het maar nauwelijks geregend, maar toch zie je de natuur al een beetje terugkrabbelen.

+ moodboard

Groen gras!

Het gras begint hier en daar weer groen te worden en soms zie je zelfs al mensen op of achter de grasmaaier. Onze grasmaaier is echter nog steeds werkeloos want het gazon is geel, dor en kort.

Op het journaal zagen we een oplossing: een man aan het woord(tuinier? schilder? slimme zakenman?) die op verzoek het gras komt verven. Een en ander natuurlijk biologisch afbreekbaar en verantwoord. Anders zou je er zelf ook een pot groene latex overheen kunnen gooien.

Onderzoek op internet levert mij op: je gazon (of voetbalveld) groen verven, scheelt zelfs 80% water. Er zijn meerdere bedrijven die het graag komen doen. Zelf een spuitbus kopen kan natuurlijk ook. Ik ben benieuwd hoeveel ik er nodig heb voor ons gazon èn weiland...

+ moodboard

Premature herfst

Maar de bomen en struiken weer een gezonde kleur geven, zal lastiger worden. De hortensia’s zijn dood, de liguster is bruin en enkele bomen zien eruit alsof ze aan het eind van hun latijn zijn. Ik heb al bladeren staan vegen alsof het herfst was. Vreemde gewaarwording en echt blij word ik er niet van. Net zoals ik wel kan huilen bij het aanzien van een pietluttig pompoentje die toch echt een megapompoen had moeten worden. De aanhanger stond al klaar: op naar een pompoenwedstrijd waar mijn joekels het altijd goed doen. Nu, ik bel de sterke kerels maar af, die geplaned stonden als hulp voor die dag, want mijn pompoenen zijn zo groot als sinaasappels. Of eerlijk gezegd: mandarijntjes.

+ moodboard

Niet zeuren, maar accepteren

“Dan had je maar moeten sproeien”, hoor ik velen al zeggen. Klopt, maar ik heb nu eenmaal de keuze gemaakt om dit niet te doen (zie column: hoe om te gaan met droogte) en de gevolgen ervan zal ik moeten accepteren.

Ik hoop dat de natuur zich snel hersteld. De bomen, struiken en beplanting die het niet hebben gered zullen vervangen moeten worden. Indien het de komende zomers in Nederland net zo heet zal zijn, dan zal ik sowieso eens even goed moeten nadenken over andere bomen en struiken.

Ik ben al druk bezig om beplanting te vervangen door sterke planten die wel tegen een stootje kunnen. Gelukkig zijn er vele soorten die extreme droogte trotseren èn er ook tegen kunnen om met de voetjes in het water te staan. De plensbuien zullen toch ééns hier komen.

+ moodboard

Gedeelde smart is halve smart

Leven bij u de hortensia’s nog? En de maagdenpalm? Is de beukenhaag al verkleurt of steken er hier en daar toch groene uitschieters uit? Ik heb deze zomer nauwelijks geschoffeld, geen onkruid, nauwelijks gesnoeid (een tweede snoei was niet eens nodig) en in welke schuur staat de grasmaaier trouwens?

“Ieder nadeel heb zijn voordeel”, zei Cruijff ooit. Dat zou je bijna denken, maar ik had toch liever de strijd tegen het onkruid gehad, dagelijks moeten maaien en nu de grote tweede snoei-ronde gedaan dan mijn ‘groenslachtoffers’ van deze zomer moeten tellen.

Eén ding is zeker: ik heb gemerkt dat mijn liefde voor alles wat groen is, toch groter is dan ik dacht. En volgende zomer zal ik zorgen dat ik beter ben voorbereid door de nodige aanpassingen qua beplanting en watermanagement. En gewoon lekker doorgaan met mijn groene vingers. Desnoods verf ik ze groen.

Bekijk meer blogs »

Marga Kuitenbrouwer
Tuinliefhebber en columnist voor TuinTuin. Bekijk profiel

Moodboards van Marga Kuitenbrouwer

feedback Switch to English