Hoe houd je tuintegels vrij van groene aanslag en onkruid?

Heb jij last van groene aanslag op je stoepje of terras of staat het onkruid hoog tussen je tegelvoegen? Je verwijdert het eenvoudig met een handige haakvormige voegenkrabber of heet water. Nog beter is voorkomen. Als je regelmatig je terras of stoep veegt, krijgen ontkiemend onkruid en groene aanslag geen kans. En: hoe minder tegels je in tuin hebt, hoe minder onkruid er tussen kan ontstaan en hoe minder water erop kan blijven staan waardoor je minder aangroei van mos hebt.

+ moodboard
Bekijk dit filmpje en je ziet binnen een minuut hoe je groene aanslag en onkruid weg krijgt.

De tips op een rijtje:

1 Veeg je terras of stoepje regelmatig. Daarmee verwijder je zaailingen en mos voordat ze zich vast kunnen zetten op je tegels.

2 Tussen tegels of klinkers kun je met een stalen voegenborstel of haakvormig onkruidwiedertje gemakkelijk onkruid weghalen.

3 Met heet water of hogedrukspuit kan je met weinig inspanning het bovengrondse deel van onkruiden aanpakken.

4 Leg je nieuwe pad of terras aan op schoon zand met daaronder worteldoek.

5 Pas op met groene aanslagreinigers en huisdieren. Katten kunnen hun tong verbranden door het spul.

+ moodboard

Zorg dat onkruid niet kan groeien onder je terras

Ga je een terras of pad aanleggen, gebruik dan schoon zand, zodat onkruid moeilijk kan kiemen. En leg worteldoek onder je tegels of grindpaadje. In tuincentra of via online tuinwinkels kun je ook biologisch afbreekbare worteldoek kopen. Bovendien bestaat er speciaal onkruidwerend voegmiddel in plaats van zand tussen de klinkers, dat ontkiemend onkruid tegengaat en toch waterdoorlatend is.

+ moodboard

Krabben

Onkruid, algen (groene aanslag) en mos krijgen weinig kans op jouw terras als je dit regelmatig veegt. Kruipt het onkruid toch tussen de tegels of stenen door, probeer het er dan eerst met de hand uit te trekken. Een voegenborstel of haakvormige krabber die je in elk tuincentrum kunt kopen is ook handig.

+ moodboard

Water en vuur

Als bestrijding met de hand niet lukt, dan kun je het met warmte of waterkracht bestrijden:

  • Giet kokend water over het onkruid tussen de voegen. Groene aanslag kun je van het terras schrobben met een emmer heet water.
  • Met een hogedrukreiniger wordt de bestrating mooi schoon, maar het gebruik kent een aantal nadelen, zoals onbedoeld openspuiten van voegen en het openspuiten van de poriën van de tegels. Hierdoor krijgt de groene aanslag meer mogelijkheden om zich vast te zetten en te groeien, waardoor nieuwe aangroei juist versneld wordt. Een hogedrukreiniger maakt daarnaast vaak langdurig herrie, ook dit kan voor overlast zorgen.
  • Met een onkruidbrander schroei je enkele seconden het onkruid. Dit sterft niet direct, maar pas enkele dagen later. De wortels bereik je zo niet, dus het onkruid komt uiteindelijk weer terug. Houd altijd afstand van brandbare materialen en zet een emmer water klaar voor als het misgaat.

+ moodboard
Al deze methodes kennen als milieunadeel dat er energie voor nodig is.

Groene aanslag voorkomen

Algen en mos op terrastegels voorkom je ook door een goede afwatering. Door regenwater goed in de grond te laten infiltreren en te voorkomen dat het over jouw pad of terras stroomt, vermijd je groene aanslag. Droge tegels en stenen zijn een slechte voedingsbodem voor deze ongewenste plantjes.

+ moodboard

Meer informatie

Je vind meer informatie over tuinieren op milieucentraal.nl/tuinieren.

Bekijk meer blogs »

Millieucentraal
Over Millieucentraal
Milieu Centraal - praktisch over duurzaam Wie rekening wil houden met het milieu loopt vaak tegen vragen aan. Hoe kan ik in mijn vloer isoleren en wat bespaar ik dan? Waar moet ik op letten als ik zonnepanelen koop? Hoe eet ik klimaatvriendelijk? Welk vervoermiddel belast het milieu het minst? Waar laat ik een oude videoband? Milieu Centraal helpt met praktische en betrouwbare informatie. Bekijk profiel
feedback Switch to English