Planten in de wind

Waarom je plantenstel windvrij hoort te zijn

In Nederland hebben we vrij veel wind. Als je een vrijstaand huis hebt is je tuin vaak blootgesteld aan wind. Ook schuttingen laten veel wind door. De meeste planten houden niet van harde wind. Waarom je jouw planten zo min mogelijk aan wind moet onderwerpen en hoe je dit kan voorkomen lees je in deze blog.

+ moodboard

De risico’s van wind op planten

Zeewind bevat vaak zout, waardoor de bladeren van een plant kunnen beschadigen. Het zout onttrekt tevens water van de plant, waardoor deze kan uitdrogen. Tot slot kan het wortelstelsel van de plant worden aangetast, doordat regenwater naar beneden zakt en zo in het grondwater terecht komt. Het is dus van belang dat je planten niet aangetast worden door de wind.

+ moodboard

Wat is te veel wind?

Volgens het Oklahoma Agricultural Experiment Station vertraagt een wind met een gemiddelde snelheid van 24 kilometer per uur de rijpheid van goudsbloemen en vermindert het de bloemgrootte met 50 procent. Een onderzoek van de Imperial College of Science liet planten afzonderlijk groeien in drie verschillende windsnelheden gedurende dertig dagen. In 14 km/u, 30 km/u en 55 km/u. De uitkomst van het experiment was dat planten bij de laagste windsnelheid vele malen groter waren gegroeid dan planten die in de harde wind stonden. We gaan er derhalve vanuit dat een maximale windsnelheid van 14 km/u optimaal is bij de groei van planten.

+ moodboard

Hoe beperk ik wind in mijn tuin?

Uit het onderzoek kunnen we stellen dat planten optimaal groeien bij zo min mogelijk wind. Daarom kan het een slimme oplossing zijn om je tuin te beschermen tegen de wind met een winddoek. Dit is een speciaal doek waarbij je jouw tuin uit de wind kan houden en kan beschermen tegen windvlagen. Het is ook aan te raden om een windmeter aan te schaffen. Met het blote oog kun je namelijk niet zien of de windsnelheid lager is dan de maximaal aan te bevelen snelheid 14 km/u. Een windmeter maakt dit gemakkelijk inzichtelijk met een realtime snelheidsaanduiding op een display. Één van de vele soorten meettechniek .

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

Redactie TuinTuin

Moodboards van Redactie TuinTuin

feedback Switch to English