10 tips om wespen uit de tuin te verjagen

Tot nu toe hebben we dit jaar een geweldig voorjaar en zomer gehad. Althans voor de mensen die ervan houden om lekker in de tuin van de zon te genieten. Wie ook van het warme en droge weer hebben genoten zijn de wespen. In het voorjaar hebben de wespenkoninginnen ideale weersomstandigheden gekend om hun nesten tot groot formaat uit te bouwen. Verspreid door Nederland zijn er nu meer wespennesten dan we in jaren gezien hebben. Een wespennest heeft duizenden werksters die tot nu toe druk bezig zijn geweest met het voeden van larven. Deze tijd is echter binnenkort voorbij en vanaf augustus wordt dan ook verwacht dat de overlast van wespen in tuinen flink zal gaan toenemen. Een goed moment dus om 10 tips te delen om wespen uit de tuin te verjagen.

+ moodboard

Wespen verjagen met rook

Rustig in de tuin zitten op een mooie zomerdag is te realiseren door wespen te verjagen met rook. De insecten hebben een grote hekel aan rook en vliegen het liefst in schone lucht rond. Een goed idee is dan ook om wat wierook aan te steken en deze naast de tuinmeubelen te zetten. Dezelfde truc zal overigens ook muggen bij je vandaan houden.

Citroen met kruidnagel

Het is niet alleen rook waarmee je wespen kunt verjagen. Ook bepaalde geuren zijn de vliegende insecten niet dol op. Citroenen, sinaasappels en kruidnagels hebben een geur waar wespen het liefst zo ver mogelijk vandaan gaan. Het meest effectief is een combinatie van een aantal schijven citroen met daarin kruidnagels gestoken.

+ moodboard

Zoetigheid goed opruimen

De overlast van wespen in tuinen wordt veroorzaakt doordat zij op zoek gaan naar zoetigheid. Als je dus in de tuin een koud glas frisdrank aan het nuttigen bent, dan worden ze hierdoor aangetrokken. Om grote overlast te voorkomen moet je daarom zoetigheid goed opruimen. Zet lege glazen meteen binnen in de keuken en doe de tafel af met azijn zodat er geen zoete geuren achterblijven.

Gemalen koffie laten smeulen

Waarom niet de eerste twee tips met elkaar combineren? Zorgen voor wat rook in de tuin en tegelijk ook een geur waar wespen graag bij uit de buurt blijven. Met de volgende tip is dit te bereiken. Een effectieve manier van verjagen is namelijk een bordje met gemalen koffie laten smeulen. Je legt een klein bergje koffiepoeder op een bordje en steekt dit aan zodat het begint te smeulen.

+ moodboard

Wespennest vroegtijdig ontdekken

Als er in je tuin een wespennest zit dan zal de overlast natuurlijk het grootste zijn. Dit is immers het vertrekpunt van de duizenden wespen die op zoek gaan naar zoete dingen om te eten. Een wespennest in de tuin is dan ook een situatie die je zeker wilt vermijden. De beste manier is het nest vroegtijdig ontdekken, omdat het verwijderen dan vele malen makkelijker zal zijn.

Niet in paniek raken

Wat je in ieder geval niet moet doen is denken dat je wespen kunt verjagen door wilde slaande bewegingen te maken. De wesp zal zich hierdoor bedreigt voelen en zich verdedigen door te steken. Onthoud ook dat wespen, in tegenstelling tot bijen, meerdere keren steken.

+ moodboard

Dode wespen niet laten liggen

Wanneer een wesp steekt dan spuit deze een gif uit dat tevens dienstdoet als lokstof. De geur van de vloeistof zal soortgenoten aantrekken. Om deze reden moet je dan ook nooit een dode wesp laten liggen. Het insect stoot een geur uit die andere wespen aan zal trekken.

Wespen bij je vandaan lokken

Als je dan toch moet accepteren dat wespen in je tuin zullen komen, waarom dan niet proberen om hun naar een plek te lokken waar ze de minste overlast veroorzaken. Zet bijvoorbeeld een glas met de meest zoete drank die je hebt ver verwijderd van de tafel waar jij je drankje aan het nuttigen bent.

+ moodboard

Een wespenval maken

Nu je op het idee bent gekomen om wespen te lokken met een zoete drank. Kan je misschien ook meteen een wespenval maken. Je doet dit door een plastic fles in tweeën te snijden en de trechtervormige bovenkant ondersteboven in de onderkant te steken. De wespen kunnen zo in de opening vliegen maar er niet meer uit.

Ongediertebestrijder inhuren

Mocht de overlast van wespen toch nog ondraaglijk worden, dan kan je natuurlijk altijd nog een ongediertebestrijder inhuren. Professionals de wespen laten verjagen is een goede tip als de overlast te extreem is geworden. De ongediertebestrijders hebben immers de kennis en materialen om veilig de insecten te verjagen. Deze video laat goed zien hoe dit in z'n werk gaat.

+ moodboard

Bekijk meer blogs »

De bestrijdingsbrigade
Over De bestrijdingsbrigade
feedback Switch to English