Parket in je tuin!

Wie de kop boven dit artikel leest, zal wel even raar opkijken. Want een echt houten parketvloer in je achtertuin is natuurlijk niet zo’n goed idee. Zelfs niet in een kurkdroge tijd zoals we die momenteel in Nederland beleven. En toch is het met een twist wel degelijk mogelijk. Welkom in de wereld van het keramische buitentegels!

+ moodboard

Voordelen

Natuurlijk, de meest bestrating in onze tuinen en op onze terrassen is nog van beton of natuursteen. Het toepassen van keramische tegels in de buitenlucht is dan ook nog relatief nieuw. Maar de populariteit neemt de laatste jaren wel sterk toe en de tegels worden inmiddels algemeen gezien als een uitstekend alternatief voor de traditionele vormen van bestrating die we al jaren kennen. En dat is helemaal niet zo vreemd, want keramische tegel hebben flink wat voordelen!

+ moodboard

Vooropgesteld: keramische buitentegels zijn uiteraard 100% vorst- en vochtbestendig. Maar het gebakken product is ook bijzonder kleurvast en zal door de jaren heen dus ook niet of nauwelijks vervagen. En wat dacht je van een uitstekende slijt-, vuur- en krasvastheid? Wel zo prettig bij een vaak ruwe behandeling bij het toepassen als terras. Keramische tegels voor buiten zijn daarnaast ook nog eens makkelijk te onderhouden en nauwelijks gevoelig voor vlekken; vet afkomstig van de barbecue of gemorste rode wijn zijn snel en makkelijk te verwijderen. En zo kun je vele jaren plezier hebben van een zeer fraaie buitenvloer!

+ moodboard

Eén geheel

De keramische tegels voor buiten zijn er allerlei maten en motieven en lijken bijvoorbeeld net echt beton, natuursteen of… hout! En zo komt het hebben van een parketvloer in de tuin dus opeens binnen de mogelijkheden. Dat biedt interessante opties om de huiskamer tot één geheel met de tuin te maken. Wat dacht je van keramisch parket/houtlook tegels in de huiskamer dat vervolgens fraai overloopt in het terras? Of een fraaie betonlook vloer binnen met aansluitend eenzelfde robuuste look in de tuin?

+ moodboard

Tips bij het leggen

Hoe mooi keramische tegels ook kunnen zijn, als ze niet goed en strak gelegd worden, blijft er natuurlijk weinig van over. Daar komt bij dat dit soort tegels meestal slechts 2 centimeter dik zijn en extra aandacht voor de ondergrond van groot belang is. Het is daarom aan te raden een vakman in te schakelen. Mocht je echter toch zelf aan de slag willen, hierbij nog een aantal tips voor het toepassen van keramische tegels in je tuin:

1. Maak altijd eerst een goed plan voor het inrichten van de buitenruimte. Hoe groot is het te betegelen gebied en hoeveel m2 terrastegels heb je daarvoor nodig?

2. Baken het te betegelen gebied netjes af en graaft hier ongeveer 20 cm aarde uit. Laat het gebied per meter ongeveer 1 cm aflopen voor een goede afwatering.

+ moodboard

3. Plaats rondom opsluitbanden en vul de aarde op met 15 centimeter gebroken puin en een laag laag zand van 5 cm. Hark het zandbed zo vlak mogelijk aan en maak de ondergrond zo stabiel mogelijk met bijvoorbeeld een trilplaat.

4. Ga je eenmaal ‘bestraten’, houdt dan tussen de tegels een voeg aan van zo’n 3 tot 5 mm. Om de voegen en hoogte van de tegels gelijk te houden kun je gebruik maken van zogenoemde 'spacers'. Dat werkt wel zo makkelijk.

5. Ligt alles netjes en naar wens, veeg de tegels dan goed in. Eventueel kun je voegmiddel zoals voegzand gebruiken tussen de tegels. Wel goed aanduwen.

Veel plezier met je nieuwe terras!

Bekijk meer blogs »

Tegelhuis Montfoort
Over Tegelhuis Montfoort
feedback Switch to English