​Mediterrane bomen in eigen tuin

De sfeer van Zuid-Europa in je eigen tuin het kan! Er zijn winterharde mediterrane bomen die het ook in ons kikkerlandje prima doen of die je met wat winterbescherming goed kan overhouden.

+ moodboard

Elementen en materialen

In een mediterrane tuin vormen natuurlijke materialen de basis. Hout, natuursteen en fijn grind in lichte kleuren geven het geheel die typische Zuid-Europese uitstraling. Een natuurstenen muur is niet alleen mooi om te zien, maar geeft tegelijk beschutting voor jezelf en planten. Ook een waterelement past goed bij een mediterrane tuin, het verkoelt, zorgt voor beweging en geluid en heel belangrijk: het brengt leven in de tuin doordat insecten, vogels en andere dieren hier op af komen.

+ moodboard

Mediterrane bomen

Voor hoogte is het plaatsen van een boom een goed idee. Denk bijvoorbeeld aan een zijdeboom (Albizia), valse christusdoorn (Gleditsia) of een trompetboom (Catalpa). Heel mooi zijn natuurlijk soorten die uit het gebied rondom de Middellandse Zee komen.

+ moodboard

Olijfboom (Olea europaea) – Hoe dikker de stam, hoe ouder de boom, hoe sterker deze is. De olijf is wintergroen. Plant je een olijfboom in de volle grond zet hem dan op een beschutte plek uit de wind en in de zon. De boom is dan voldoende beschermd en winterhard in ons klimaat. Zorg dat de grond luchtig en goed water doorlatend is. In droge periodes water geven, de grond mag wel eerst wat indrogen. Laat je een olijfboom in pot of bak staan dan is deze kwetsbaarder voor vorst. Overwinter hem binnen in een lichte en vorstvrije ruimte. Geen plaats? Gebruik een geïsoleerde plantenbak of isoleer de pot met noppenfolie. Is het een strenge vorstperiode dan kun je een warmte- of lichtslang gebruiken en de boom inpakken met speciaal vliesdoek dat ademt.

+ moodboard

Kurkeik (Quercus suber) – De prachtig grillige stam van de kurkeik is een echte blikvanger. Naarmate de boom ouder wordt, wordt de stam mooier. In Zuid-Europa wordt de boom gebruikt voor de kurkproductie. De kurk die op de basten groeit, is tegelijk een beschermlaagje tegen kou. De kurkeik heeft grijsgroen blad dat in gematigde winters aan de boom blijft hangen. Een groot pluspunt: de kurkeik is winterhard tot wel -20 graden Celsius! Kan ook goed in pot. Houdt van goed doorlatende grond die iets droog en kalkhoudend mag zijn, maar eigenlijk stelt de boom weinig eisen aan de bodem. Plant of zet hem op een beschutte plek.

+ moodboard

Vijg (Ficus carica) – De vijg is in tegenstelling tot de olijf en kurkeik niet bladhoudend. Plant hem beschut in de zon. Bij een zuidmuur is ideaal zodat de warmte ook ’s avonds nog afstraalt, wie weet kun je de vijgen in het najaar eten. De meeste volwassen planten kunnen ongeveer -10 °C vorst verdragen, de vruchten verdragen -5 °C. Wordt het kouder of is er een koude wind uit het noorden of oosten pak de struik dan tijdelijk in met rietmatten, noppenfolie, tuinvlies, of jute en stro. De vijg houdt van arme grond, in voedzame grond zal de vijg te hard groeien en kwetsbaar worden.

+ moodboard

Weetje: de olijf, kurkeik en vijg zijn allemaal verkrijgbaar in verschillende hoogtes en maten. Zo kun je kiezen voor een halfstam of hoogstam en voor een oudere solitaire boom met opvallend dikke stam.

+ moodboard

Overige mooie en wintergroene bomen zijn cipressen ( Cupressus sempervirens 'Stricta' ) en dennen ( Pinus ) voor de mediterrane tuin. Of voeg een exoot als de winterharde palm ( Trachycarpus fortunei ) toe!

Bekijk meer blogs »

DirectPlant.nl
Over DirectPlant.nl
Directplant is een grote online shop voor tuinplanten, bomen, struiken en bloembollen. Bekijk profiel
feedback Switch to English